Bazı önlemler gözden kaçıyor mu?

TAKİP ET

Dünya genelinde yayılan ve Türkiye'de de vaka sayısının arttığı koronavirüs salgını nedeniyle birçok alanda tedbirler sıklaştırıldı. Ancak Aile Hekimleri Derneği tarafından hekimlere koruyucu ekipmanın verilmemesinden dolayı burada güvenliğin tehdit altında olduğu iddia edildi.

Çin’den başlayarak Avrupa’ya, buradan da Türkiye’ye sıçrayan koronavirüs salgını, tüm dünyayı tehdit ederken buna yönelik tedbirler de oldukça sıklaştırıldı. Her geçen gün Türkiye’de de vaka sayısı artarken, birçok alanda tedbir amaçlı yeni kararlar alındı. Özellikle yoğunluğun yaşandığı alanlar kapatılırken, vatandaşlara da sık sık uyarılar yapılıyor. Ancak Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği tarafından tedbirler konusunda bazı eksikliklerin tehdit oluşturduğu iddia edildi.  

 

Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği tarafından sağlık ocaklarında hamile kadınların testlerinin yapıldığı, çocuk aşılarının izleniminin gerçekleştirildiği ve bunun yanı sıra poliklinik hizmetlerinin verildiği sağlık ocaklarının yeterli tedbir alınmadığı sürece salgın tehdidine maruz kalacağı belirtildi. Hem sağlık çalışanlarının hem de buraya kontrol amaçlı gelen hastalara koronavirüsün bulaşma riskinin büyük olduğuna dikkat çekildi.

 



‘İhtiyaç duyulan ekipmanlar hem personelleri hem de hastaları koruyacak’

Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada, “Dünyamızın ve tabii ki ülkemizin yeni koronavirüs salgını yaşadığı bu günlerde hepimizin sağlığı en büyük endişe kaynağımız. Aile Sağlığı Merkezlerimizde bilindiği üzere öncelikli olarak tüm halkımıza koruyucu sağlık hizmetleri vermekte, gebe, bebek ve çocuklarımızın izlemi ile aşılarını yapmaktayız. Ancak bu hizmetlerin yanında küçümsenmeyecek oranda da poliklinik hizmetleri sunmaktayız . Sürdüre geldiğimiz bu hizmetler sırasında aktif olarak hastalık etkenleriyle de karşılaşmaktayız. Son günlerde yaşadığımız bu salgın nedeniyle özellikle sağlık hizmeti sunan bizlerin korunması için birtakım tıbbi ekipman ve malzemelere ihtiyacımız bulunmaktadır. Bunların en başında virüs koruyucu nitelikte özel yüz maskeleri, eldiven ve dezenfektanlar gelmektedir. Bu malzemeler hem bizi hastalardan,  hem de hastaları bizden olası bulaş durumunda koruyacak en önemli bariyerlerdir.” ifadelerine yer verildi.  

 

‘Bakanlığın acilen bu ekipmanların dağıtımını yapması gerekir’

Sağlık Bakanlığının ihtiyaç duyulan malzemeleri acilen dağıtması gerektiğini belirten açıklamada, “Gerek derneğimiz vasıtasıyla, gerekse de bireysel olarak Müdürlüğümüze yaptığımız malzeme istemlerine maalesef henüz olumlu geri dönüş olmamıştır. Temin edilemeyen malzemeler nedeniyle zor günler geçirmekte olan sağlık sunucuları olarak bizler, çaresizlik içerisinde kendi imkanlarımızla temin edebildiğimiz kadarıyla hizmet vermeye çalışmaktayız.  Bu durum iş güvenliğimizi tehdit etmekte, bizleri ve sevdiklerimizi hastalık etmeni ile karşılaşma durumu ile karşı karşıya getirmektedir. Sağlık Bakanlığımızdan ricamız bir an önce bu koruyucu ekipmanların temin edilerek Aile Sağlığı Merkezlerine dağıtımının yapılmasıdır. Aksi takdirde ne güvenli bir iş ortamından ne de sağlıklı nesillerden bahsedecek bir geleceğimiz olamayacaktır.” sözlerine yer verildi.



Mehmet Halhalli / Urfa Değişim

bazı önlemler gözden kaçıyor mu? türkiye’de de vaka sayısının arttığı koronavirüs salgını Şanlıurfa aile hekimleri derneği poliklinik hizmetlerinin verildiği sağlık ocakları İhtiyaç duyulan ekipmanlar