Besi OSB 5 bin kişiye iş imkanı sağlayacak

TAKİP ET

Şanlıurfa Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi yapılan açıklamada tam kapasite ile hizmete girmesi durumunda 212 bin büyük baş hayvanın kesime hazır hale geleceği belirtildi. açıklamada Urfa'da 5 bin kişiye iş imkanı sağlanacağı vurgulandı..

Düzenlenen toplantıya Şanlıurfa Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi yönetim kurulu başkanı Mehmet Çinpolat,  Yönetim Kurulu başkan yardımcısı Mehmet Kaya ve Bölge Müdürü Rüstem Coşkun katıldı.

 

855 bin dekarlık alana kurulan Şanlıurfa Tarıma Dayalı ihtisas Organize Sanayi Bölgesi Gaziantep yolu 14.km’dedir. Dış ulaşım yolu yaklaşık 3 km olup Büyükşehir Belediyesi tarafından asfaltlanması bir ay kadar önce yapıldı. Bölgenin iç yolları 62 km kadar olup asfaltlanması veya kilit taşla yapılması için yetkililerden destek bekleniyor.

 

Türkiye’nin en büyük Besi OSB’si

2012 yılında Bakanlık tarafından yatırıma alınan alanın altyapısında yaklaşık 90 milyon TL harcandığını söyleyen Şanlıurfa Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi yönetim kurulu başkanı Mehmet Çinpolat, “2012 yılında yatırıma alınmış ve Bakanlıkça yaklaşık 90 milyon TL’lik altyapı yatırımı yapılmış olup daha eksiklerimiz varken 2017 yılı itibariyle kredilendirmemize son verilmiştir. Besi OSB’miz 533 çiftlik ve 8 tane de sanayi tesisi yeri olarak ülkemizin en büyük Besi OSB’sidir.” İfadelerini kullandı.

 

Yılda 2012 bin büyükbaş hayvan kesime hazır olacak

Çinpolat açıklamalarının devamında ise bölgenin tam kapasite ile hizmete girmesi durumunda 6 ayda bir 06 bin almak üzere yılda toplam 212 bin büyük baş hayvan kesime hazır hale geleceğini kaydederek, “ Yıllık 80 bin ile 85 bin ton karkas et piyasaya verebilir hale gelecek ve böylece ülkemizin ithalat için dışarıya giden dövizlerimiz yurt içinde kalacaktır. Bölgemiz tam kapasiteyle çalışması halinde 5 bin kişiye iş imkanı sağlayacaktır.” dedi.

 

10 çiftlikte hayvan bulunuyor

Çinpolat sözlerine son verirken şunları kaydetti, “Besi OSB'de 10 tane çiftlikte hayvan bulunmakta olup inşaat aşamasında ise 35 adet çiftlik vardır. TKDK'ye ise bu yıl 80 civarında hibe kredisine başvuru yapılmıştır. 112 üyemiz tahsislerini almıştır. Biyogaz tesisinin 31 Ekim tarihi itibariyle elektrik üretimine başlayacağını tahmin ediyoruz.” diyerek sözlerine son verdi.

 

Türkiye’nin en büyük biyogaz tesisi

Besi OSB alanı içerisinde kurulan biyogaz tesisinin Türkiye’nin en tesisi olduğunu belirten Yönetim Kurulu başkan yardımcısı Mehmet Kaya, “Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesinin biyogaz tesisinin yanındayız. Türkiye’nin en büyük biyogaz tesisi Şanlıurfa Besi Organize Sanayi Bölgesinde kurulmaktadır.  9 megawatt olarak üretim yapacaktır. İlk etapta 3 megawattlık olarak kuruluyor, daha sonra 9 megawatta tamamlanacaktır. Bu tesis maliyet olarak 8 milyon Euro’ya mal olacaktır. İnşallah Urfa ekonomisine büyük bir katkısı sağlayacaktır. Buradaki çiftliklerden hayvan atığı alınıp, bu tesiste gaz elde edilecek, gaz elde edildikten sonra elektrik enerjisine çevrilecektir. Alan olarak 172 dönüm bir araziye sahiptir.” dedi.

 

Öte yandan üyelere yapılan duyuruda 1 Ocak 2021 tarihine kadar tahsislerin yapılması istendi. Bu tarihten sonra yapılacak tahsisler birçok kişinin haklarını kaybedeceği bildirildi.



Haber: Mehmet Halhalli / Urfa Değişim