Beyaz Kod tartışması büyüyor

TAKİP ET

Geçtiğimiz hafta Harran Üniversitesi Hastanesi'nde yaşandığı iddia edilen şiddet olayının yankıları sürüyor. Hastane Başhekimi Ahmet Güzelçiçek ve Şanlıurfa Tabip Odası arasında Beyaz Kod'un uygulanıp, uygulanmadığı tartışma konusu oldu.

Geçtiğimiz hafta cuma günü Harran Üniversitesi Hastanesi koronavirüs polikliniğinde, sağlık çalışanlarına şiddet uygulandığı iddia edildi. Şanlıurfa Tabip Odası, şiddet uyguladığı ifade edilen kişilerin hastane başhekimi Ahmet Güzelçiçek’in yakınları olduğunu ve bu nedenle Beyaz kod’un uygulanmadığını açıkladı. Duruma sert tepki gösteren Güzelçiçek, kendisine iftira atıldığını söyleyerek pazartesi günü savcılığa suç duyurusunda bulundu. Bu gelişme ile konu yargıya intikal ederek büyüdü.

 

Güzelçiçek: Beyaz kod uygulanmıştır

Harran Üniversitesi Başhekimi Ahmet Güzelçiçek, şiddet olayı ile ilgili kendisine iftira atıldığını Pazartesi günü savcılıkta suç duyurusunda bulunan Güzelçiçek yaptığı açıklamada ise ‘’ Cuma günü hastane dışında bulunduğum esnada vuku bulan olay ile ilgili olarak şunu ifade edeyim ki; Tabip Odasının bir hekimi savunması takdir edilecek bir durumdur ancak yine aynı Tabip Odasının başka bir hekimi ideolojik nedenlerden dolayı iftira atması bizleri üzmüştür. Her hekim ve sağlık çalışanı çok iyi bilir ki beyaz kod verildikten sonra iptali söz konusu olamaz. Beyaz kod verilmiş ve kodun gereği olan süreç olması gerektiği gibi işlemiştir. Hastane bilgi sisteminden kayıtlar silinemez ve değiştirilemez. Beyaz kodun sonucu olarak olay hakkında kamu davası açılmıştır’’ ifadelerini kullandı.

 

Tabip Odası: Beyaz Kodun gereği yapılmamıştır

Başhekim Ahmet Güzelçiçek’in suç duyurusunda bulunmasının ardından Tabip Odası açıklama yapma gereği duyduklarını belirterek yeni bir açıklama yaptı. Yapılan yazılı açıklamada ‘’Bahsettiğimiz gibi birçok hekim, hemşire, sağlık çalışanının bizzat tanık olduğu şiddet olayı yaşanmış ve maalesef bu şiddet meslektaşımız olan hastane başhekiminin kardeşi ve yakınları tarafından gerçekleşmiştir. Bir gün öncesinde yine Pandemi polikliniğinde başhekimin yakını olduğunu söyleyen kişiler poliklinikte çalışanları "Hastaneyi başlarına yıkmakla" tehdit etmiş; olayın ertesi günü tehdide maruz kalan doktor tarafından durum bizzat başhekime iletilmiştir. Yapılan açıklamanın hiçbir yerinde yakınları veya kardeşi dahi olsa suçun şahsiliği ilkesi gereğince başhekim şiddetten sorumlu tutulmamıştır. Hekimler ve Tabip Odası olarak eleştirdiğimiz nokta gerekli güvenliğin alınmaması, Covid pozitif olan bir hastanın bu kadar fazla yakınının Covid servisinde bulunması ve beyaz kodun gereğinin yapılmamasıdır’’ ifadelerini kullanıldı.

 

Tabip Odası: Polisi avukatımız aradı

Hastanede şiddet olaylarında verilen alarm olan Beyaz Kod’un uygulanmadığını aktaran Tabip Odası yaptığı açıklamada beyaz kodun hastane yönetimi tarafından engellendiğini vurguladı. Açıklamanın devamında ‘’Beyaz kodun etkisiz kılındığı; beyaz kod verilmesine rağmen emniyet güçlerinin kendiliğinden değil avukatımızın kendi araması sonrası gelmelerinden anlaşılmıştır. Burada başhekimin yapması gereken şey, olay ile ilgili soruşturma açıp beyaz kodun işlememesinin nedenlerini ortaya çıkarmak ve kamuoyuyla paylaşmaktır. Başhekim olaya neden olanların akrabası olması nedeniyle değil, kendisi orda olmasa dahi beyaz kodla ilgili yaşanan sorundan yönetimin başında olan bir idareci olduğu için sorumlu tutulmuştur. Yaşanan olay böylesi zor bir dönemde, zor şartlarda görev yapan asistan hekimlerde büyük bir kırgınlığa ve öfkeye yol açmış; gün boyu çok sayıda hekim arkadaşımız Tabip Odasına ulaşarak konuya duyarlılık göstermesini talep etmiştir’’ ifadelerine yer verildi.

 

Ayrıca Şanlıurfa Tabip Odası yaptığı açıklamada, şiddetin ve haksızlığın kim tarafından ve neden yapıldığına bakmaksızın sağlık çalışanlarının yanında olduklarını belirterek, hastanede tedavi gören Ahmet Güzelçiçek’in babası ve tüm vatandaşlara acil şifalar dileğinde bulundu.