Beyaz Önlüklüler yine kazan kaldırdı!

TAKİP ET

Asgari ücret ve memurlara yapılan her zam döneminde kazan kaldırarak çoğu zaman iş bırakma eyleminde bulunan sağlıkçılar memur maaşlarına yapılan yüzde 17.55'lik zammın yetersiz olduğunu söyleyerek tekrar eylem ve basın açıklamasında bulundu.

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan talimatıyla memur maaşlarına yapılan yüzde 17.55'lik zam beyaz önlükler diye bilinen sağlıkçılar tarafından beğenilmedi.
Yapılan zammın yetersiz olduğunu söyleyen bazı dernek ve sendikalar Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü önünde eylem yaparak basın açıklamasında bulundu.
Ekonomi yönünde zor günler geçiren ülkemizde bazı sağlık sendikaları kazan kaldırarak  “LÜTUF DEĞİL SADAKA DEĞİL HAKKIMIZI İSTİYORUZ” dedi.

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü önünde bugün gerçekleşen basın açıklamasında Şanlıurfa Aile Hekimler Derneği, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Hekimsen Sendikası, Hekim Birliği Sendikası, Tabipsen Sendikası, Şanlıurfa Tabip Odası hazırda bulundu.

  “LÜTUF DEĞİL SADAKA DEĞİL HAKKIMIZI İSTİYORUZ”
Düzenlenen basın açıklamasında söz hakkı alan Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi  Serdar Barut, yapılan yüzde 17.55 ’lik zammın yetersiz olduğunu söyleyerek, “Bizler aile sağlığı merkezinde görev yapan aile hekimleri, aile sağlığı çalışanı Ebe Hemşire, Tibbi sekreter, ATT ve ASM personelleriyiz.Aile sağlığı merkezlerinin 25 üzeri kalem halinde sabit gideri bulunmaktadır. Son 5 yıl içerisinde bu giderlerin enflasyon artışı yanında, ASM giderleri için ödenen gider ödemesi artışı çok geride kalmıştır.

Birçok aile hekimi, ebe, hemşire asli kadrosuna dönmüş, birçok ASM kira, elektrik

faturasını ödeyememekte, standart sağlık hizmeti verilecek tibbi ve hijyen malzemesini alamamakta artan personel giderleri sebebiyle birçok ASM personel işten çıkarmaktadır. Son 5 yıl içerisinde; Resmi TÜFE artışı %331, asgari ücret artışı %611, Kira artişi %400 olmuşken ASM giderleri için yapılan artış sadece %330 olmuştur. Aradaki fark artık hekimlerin kendi hak edişlerinden sağlanır noktaya gelmiştir.”


“YAPILAN ZAM TAM HAYAL KIRIKLIĞI OLDU”
5 Temmuz 2023 tarihinde tarafınızca açıklanan %17.55 zam oranı ve 8077 TL ek ödeme, aile hekimliği çalışanlarının hak edişlerine ve hizmetin yürütülmesi için gerekli ASM gider ödeneğine oransal artışının hayal kırıklığını yaratığını söyleyen Serdar Barut “5 Temmuz 2023 tarihinde tarafınızca açıklanan %17.55 zam oranı ve 8077 TL ek ödeme, aile hekimliği çalışanlarının hak edişlerine ve hizmetin yürütülmesi için gerekli ASM gider ödeneğine oransal artışı tam bir hayal kırıklığı olmuştur. Aile hekimleri ve ASC'lerin sözleşme ve ödeme yönetmeliğinde yapılacak düzenlemelerle hak ediş ve gider ödeneklerinde iyileştirme yapılmadığı takdirde sistemden çıkışların artacağını ve sistemin tamamen tıkanacağı bir gerçektir.

IVEDI OLARAK: 05.07 2023 tarihinde açıklanan 8077 TL ek ödeme tavan ücrete yansıtılmalı ve emekliliğe etkisi olacak şekilde yeniden düzenlenmelidir.” Dedi.


“ACİL OLARAK %100 ARTTIRILMALI”
Yapılan zammın sağlıkçılara yetmediğini hekimlerin zor günler geçirdiğini vurgulayan Serdar Barut taleplerini şöyle sıraladı. “Ayrica Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde yer alan hem aile hekimleri hem de ASC'lerin ilk 1000 puana kadar olan temel hak ediş katsayısı acil olarak %100 arttırılmalı, eşdeğer meslek gruplarının temel ücretlerinin altında bir hak ediş alınması önlenmeli, aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının 1000 puan üzeri hak ediş kalemi katsayısı mevcut açıklanan memur zamdan bağımsız olarak %50 arttırılmalı, ASM gider ödeneği oranları tüm ASM sınıflarında yapılacak değişiklikle %50 acil olarak arttırılmalı, Sosyoekonomik gelişmişlik düzey ödemesinde bölge oranlan deprem bölgesi öncelikli olarak güncellenmeli ve çarpan katsayısı %100 arttırılmalı, destek ve teşvik ödemesi ulaşılabilir bilimsel, gerçekçi oran ve kriterler ile yeniden düzenlenmeli, tüm aile hekimliği çalışanlarının alabilmesi sağlanmalı, destek ve teşvik ödemesinde aile sağlığı çalışanları için belirlenen tavan ücret oranı %3'den %21'e çıkarılmalı, ASC'ler için belirlenen hak ediş ücreti üst limiti tavan ücretin 1.5 katı uygulaması 3 kata çıkartılarak hak ediş üst limiti sınırlaması genişletilmeli, Aile hekimleri ve ASC'lerden alınan vergi yüzdelik dilimi sabit olmalı ve bu oran en fazla %20'yi geçmemelidir.”


“BURADAN SAĞLIK BAKANLIĞI VE MECLİSE SESLENİYORUZ”
Yapılan  zammın yetersiz olduğunu söyleyen Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Bulut Ezer, Sağlık Bakanı ve Türkiye Büyük Meclisine seslenerek şunları söyledi.”İktidarın emekçinin koşullarını iyileştirme gibi bir derdi olmadığını sadece algı yaratarak seyyanen zam aldatmacasıyla reel enflasyonun çok altında bir zam teklifiyle yeniden görmüş bulunmaktayız.

Yıllardır birçok kalemde sağlık emekçilerine yapılan ödemelerin emekliliğe yansımaması ve enflasyon karşısında daha teklif sunulmasında 1 gün sonra yapılan zam yağmurları ile eridiğini görüyoruz.

Aile hekimi meslektaşlarımızın birçok kalemde yaptıkları cari giderlerde asgari ücret sigorta primleri, sarf malzemeleri karşılanamaz hale geldi verilen cari ödemelerin zamlar karşısında erimeye başlaması nedeniyle; Aile hekimliği sistemi yürütülmez hale gelmiştir.

Buradan Sağlık bakanlığı ve meclise sesleniyoruz. Devlet memurlarına yapılacak ücret artışı temel maaşlar üzerinde yapılmalı TÜİK'in açıkladığı algı enflasyonu değil, sokaktaki gerçek enflasyon değerlerine göre yapılmalıdır.

Ayrıca tek kalemde, emekliliğe yansıyacak temel ücret talebimizi buradan bir kere daha tekrarlıyor, mücadelemizi haklarımızı alana kadar sürdüreceğimizi bir kez daha bildiriyoruz.”

Şanlıurfa Kazan Sağlıkçılar Döneminde Sağlık Bakanlığı