Beyazgül'ü zorlu bir görev bekliyor

TAKİP ET

Seçimleri kazanarak Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Zeynel Abidin Beyazgül'ü bundan sonra zor bir görev bekliyor. Şanlıurfa'nın içinde bulunduğu sorunların çözümü ve vaat edilen projeler ile ilgili çalışmalara ne zaman başlanacağı ise merak ediliyor.

Şanlıurfa, alt yapıdan üst yapıya, kentsel dönüşümden yeşil alana, trafik sorunundan işsizlik sorununa kadar birçok alanda büyük sorunlar yaşıyor. Bu nedenle 31 Mart Yerel Seçimlerde yüzde 60.81 oranla Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Zeynel Abidin Beyazgül'ü Şanlıurfa'da zor bir sınav bekliyor. Yıllardır vaat edilen ancak bir türlü yapılmayan projelerin Başkan Beyazgül tarafından yapılıp yapılmayacağı merak edilirken, diğer taraftan da yarım kalan projelerin durumu gündeme geliyor. Bu projelerden en göze çarpanı ise trafik sorununun çözümü için başlayan trambüs projesinin durumu oluyor. Çünkü trambüs projesi en fazla tepki çeken projeler arasında yer alırken, bu projenin en büyük mimarı eski Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi olarak gösteriliyordu. Bu nedenle tepkilere rağmen eski Başkan Nihat Çiftçi bu projeyi uygulamakta kararlı olurken, proje yaklaşık 8 aydır aksıyor. Nihat Çiftçi tarafından en son yapılan açıklamada, projenin yüklenici firmaya verilen haklar nedeniyle aksadığı ve projenin Mayıs ayında bitirileceği belirtilmişti. Ancak Nihat Çiftçi'nin görevi devretmesinin ardından yeni Başkan Zeynel Abidin Beyazgül'ün trambüs projesi üzerinde nasıl bir hassasiyetle duracağı da bilinmiyor. Bu durumda trambüsün Mayıs ayında hayata geçip geçmeyeceği de merak ediliyor.

Yeni yerleşim alanları, kentsel dönüşümü zorunlu kıldı

Nüfusun hızla artması sonucu bölgede en kalabalık nüfusu barındıran kent haline gelen Şanlıurfa'da sorunlar da her geçen gün artıyor. Son birkaç yılda yeni imar alanlarının açılması ve bu alanlarda yerleşimin hız kazanması da birtakım sorunları beraberinde getirdi. Öyle ki imar izninin tarım arazileri üzerinde verilmesi Şanlıurfa'da yeşil alanların hızla azalmasına ve yeşil alanların yerini beton yapıların alması sorununu gündeme getirdi. Öte taraftan yeni yerleşim alanları nedeniyle eski yerleşim alanlarına daha fazla yük geldi ve eski yerleşim alanları her geçen gün yeni sorunlarla karşı karşıya kaldı. Daha önce Haliliye ve Eyyübiye bölgesinde bulunan SSK, Süleymaniye ve Devteşti caddelerinde fazla yoğunluk yaşanmazken, bu bölgelerde yerleşim alanlarının artırılması ve bağlantı yollarının plansız yapılması söz konusu caddelerde aşırı derecede yoğunluk yaşanmasına neden oldu. Büyük yükü üstlenen SSK, Süleymaniye ve Devteşti caddelerinde her gün trafik çilesi yaşanıyor ve bu caddeler yaşanmaz hale geliyor. Bu durum da bölgede kentsel dönüşümü zorunlu hale getirmiş durumda.

Beyazgül, trafik sorununu çözeceğini ilk günden belirtmişti

Şu ana kadar seçilen birçok Belediye Başkanı, trafik sorununa çözüm aramış olsa da kent genelinde yaşanan trafik sorununa henüz çözüm bulunamadı. Şanlıurfa'nın trafiğini az da olsa rahatlatacak raylı sistem ile ulaşım projesi zaman zaman eski Başkan Nihat Çiftçi'nin söylemleriyle gündeme geldi. Ancak Beyazgül'ün raylı sistem projesine nasıl baktığı da pek bilinmiyor. Öyle ki Başkan Beyazgül, seçim çalışmalarına başladığı ilk günden beri Şanlıurfa'nın en büyük sorununun trafik sorunu olduğunu kabul etmiş ve bu sorunları çözebileceğini belirtmişti. Bu nedenle Zeynel Abidin Beyazgül'ün en fazla trafik sorunu üzerinde duracağı öngörülürken, bu konuda en önemli çalışmasının ne olacağı da kamuoyunda merak edilen konular arasında yer alıyor.



 



Başkan Beyazgül, Kaşmer İmar Planına nasıl bakıyor?

Geçtiğimiz aylarda eski Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Karaköprü ilçesinde bulunan Kaşmer Dağı'nın imara açılarak burada bir uydu kent projesinin uygulaması projesini açıkladığı anda büyük tepkilerle karşılaşmıştı. Tepkilerle gündemden düşmeyen proje ile ilgili Nihat Çiftçi Ankara'ya çağrılmış ve bu proje askıya alınmıştı. Proje askıya alındı ama Nihat Çiftçi, görevinin bitmesine günler kala, yine de bu projenin uygulanacağını ve Şanlıurfa'da zorunlu hale gelen kentsel dönüşümün sağlanması için Kaşmer bölgesinin imara açılmasının zorunlu olduğuna değinmişti. Şanlıurfa'da kentsel dönüşümün artık zorunlu olduğunu öne süren Beyazgül de ilk çalışmalarından birinin de kentsel dönüşüm olacağı ve bu proje üzerinde duracağını ifade etmişti. Bu konuda Nihat Çiftçi'nin vazgeçmediği Kaşmer İmar Projesi hakkında herhangi bir yorum yapmayan Zeynel Abidin Beyazgül'ün bu proje ile ilgili ne düşündüğü de henüz bilinmiyor. Öte taraftan Beyazgül'ün Kaşmer İmar Planını hayata geçirdiğinde nasıl bir tepki alacağı da merak ediliyor.

Eski Sanayi ve eski galericiler sitesi sorunu çözülecek mi?

Yıllardır kentsel dönüşüm kapsamına giren ve taşınması planlanan eski sanayi ve oto galericiler sitesinin taşınamaması da Şanlıurfa'nın süregelen sorunlarından biri olarak görülüyor. Buradaki esnafların Büyükşehir Belediyesi ile anlaşamamasından dolayı bu proje yılan hikayesine döndü. Yıllardır bir türlü taşınamayan eski sanayi sitesinin bir kısmı taşındı ama halen dükkanlarını boşaltmayan esnafların da sayısı bir hayli fazla. Bu nedenle taşınması sürekli aksayan eski sanayi sitesi çöpler içinde kalarak kente yakışmayan bir izlenim bırakmasına neden oldu. Başkan Beyazgül'den bu projeler ile ilgili sorunun da en kısa zamanda çözümü isteniyor.







İşsizlik sorununu Beyazgül çözer mi?

Şanlıurfa'da seçim sürecinde Belediye Başkan adayları vatandaşların sorunlarını dinlerken, en fazla karşılaştıkları konulardan biri de işsizlik durumunun çözülmesi talebi oldu. Şanlıurfa'da işsizlik yüzde 17'yi geçerken, işsizlik rakamlarının en aza indirilmesi için Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül'e de büyük görev düşüyor. Öyle ki Beyazgül, bu sorunun da farkına varmış ve seçim çalışmaları sürecinde istihdam alanlarını açacağı sözünü vermişti. Şanlıurfalı gençler de Başkan Beyazgül'ün bu konuda kollarını sıvamasını bekliyor.







Turizm alanlarında nasıl bir yol izlenecek?

Turizm konusunda gözardı edilmeyecek kadar önemli bir konumda olan Şanlıurfa'nın turizminin daha da canlanması için Büyükşehir Belediyesi tarafından son yıllarda çalışmalar artırılsa da bu durum yeterli olarak görülmüyor. Eski Başkan Çiftçi, Şanlıurfa'nın değerlerini de tanıtmak için çeşitli etkinliklerin düzenlenmesini sağlamıştı. Ancak 2019 yılının Göbeklitepe olmasıyla Şanlıurfa büyük bir avantaj elde ederken, bu avantajın planlı bir şekilde değerlendirilmesi konusunda Beyazgül'e büyük bir görev düşüyor. Şanlıurfalılar, turizm konusunda Nihat Çiftçi'nin eski evleri turizme kazandırma projesini devam ettirecek Zeynel Abidin Beyazgül'ün turizmde nasıl bir farklılık ortaya koyacağını da merak ediyor.







Kırsal kesimlerin sorunları

Büyükşehir Belediye Başkanı Beyazgül, kırsal kesimlerden de oldukça iyi oranda destek aldı. Ancak Beyazgül'ün bu desteği kaybetmemesi için kırsal kesimlerdeki sorunları da kulak arkası etmemesi gerekiyor. Öyle ki kırsal kesimlerde en fazla sorun, yol ve su olarak görülüyor. Birçok kırsal mahallede kullanacak yol bulunmazken, içme suyu bulamayan mahallelerin de sayısı fazla.

Beyazgül, Belediyeyi 581 milyon lira borç ile devraldı

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Belediyeyi 581 milyon lira borç ile devraldı. Bu nedenle bu borca rağmen Şanlıurfa'nın sorunlarının çözümünü üstlenen Beyazgül'ü zor bir sınav bekliyor. Söz verilen ancak yapılmayan projelerden çok fazla bahsetmeyen Beyazgül, köprülü kavşak çalışmaları gibi yarım kalan projeleri de bitirmek zorunda kalıyor. Bunun yanı sıra Tugay alanının millet bahçesine dönüştürülmesi projesinin ne zaman hayata geçeceği de merak edilen konular arasında. Öte yandan yeşil alan projelerine de sık sık değinen Beyazgül'ün imarlaşmada, yeşillendirmede ve tarım arazilerinin betona maruz kalmasını önlemek için nasıl bir yol izleyeceği de merak ediliyor. Bu durumda Şanlıurfalı vatandaşlar işsizlik, alt ve üst yapı, içme suyu, trafik, kentsel dönüşüm gibi sorunların bir an önce bitmesini istiyor.







Haber: Murat Doğan / Urfa Değişim

beyazgülü zorlu bir görev bekliyor seçimleri kazanarak Şanlıurfa büyükşehir belediye başkanlığı koltuğuna oturan zeynel abidin beyazgül Şanlıurfa ın içinde bulunduğu sorunların çözümü ve vaat edilen projeler yeni yerleşim alanları kentsel dönüşümü zorunl