Bıçakçılarda bayram hareketliliği başladı

TAKİP ET

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Şanlıurfa'da Bıçakçılar Çarşısını bayram telaşı sardı. Kurban kesecek olanlar yeni bıçak almak veya biletmek için bıçakçıların yolunu tuttu.

Kurban Bayramına sayılı günler kala Bıçakçılar Çarşısı’nda hareketlilik yaşanmaya başlandı. Kurbanlık kesimi için vatandaşların bıçaklarını biletmek (keskinleştirmek) ya da yeni bıçak almak için çarşının yolunu tutuyor.

Özellikle kırsal kesimlerden gelen kasaplar kurbanın eziyet çekmemesi için yeni bıçak almayı tercih ederken, bıçaklarını biletmeye gelenler de yoğunlukta.

Tarihi Mençek Hanında 35 yıldır terzicilik yapan ve 10 yıldır işyerinin önünde açtığı tezgâhta bıçak satan Mehmet Karakuş, aynı zamanda bıçak tamiratını da yapıyor.

Bıçakçı pazarının en köklü esnalarından Hacı Mustafa Abacı;"Bayram öncesi vatandaşlar bıçaklarını keskinletmek ve tamiratını yapmaya getiriyorlar. Salgından dolayı yaklaşık bir buçuk yıldır pek iş yoktu bayram nedeniyle canlılık başladı. Vatandaşlar eski bıçaklarını getiriyorlar, ağızlarını keskinliyoruz, kırık saplarını yeniliyoruz bazı vatandaşlar yeni bıçak alıyor. Bayram öncesi canlılık var."dedi

Bıçak satın alan Murat Kılıç:"Esnaf arkadaşımız hem terzilik yapıyor hem bıçak satıyor. İki mesleği bir arada yapıyor. Bizlerde han esnafı olarak gelip kendisinden alış veriş yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa’daki bıçaklar tezgahlardaki yerini alırken, Mehmet Karakuş İse hem terzilik yapıyor hem bıçak satıyor.

Mehmet Karakuş :"Pandemi sürecinde işlerinin durgundu. Elbise diken pek fazla olmuyor bu nedeniyle bir yandan terzilik işler durgundu.35 yılı aşkın süredir yaptığım terzilik mesleğinin yanında 10 yıldır bıçak satıyorum ama bayram öncesi yoğunluk var hem satıyorum hem de tamiratı ile birlikte keskinletmeyi yapıyorum." şeklinde konuştu.

Şanlıurfa’da tezgahlarda yerini alan bıçaklar 5 ile 50 lira arasında satışa sunulurken, biletmek için de 3 ile 5 lira arasında para talep ediliyor.


Esnaf Ahmet Harmancı:" Bıçakları bileliyorum (keskinliyorum)  Kurban bayramına hazırlık her türlü bıçak geliyor kesim, soyum, kemiksiz, her taraftan bıçak getirenler oluyor. Kent merkezi ve ilçelerden olmak özere bu yılda bayram öncesi bıçak bilemeler (keskinleme) devam etmekte." dedi

“BİLETMEK İÇİN ERKEN GELSİNLER”
Bıçak Ustası Hüseyin Kamacı:"Millet bu yılda kurban bayramına hazırlık olması için bıçaklarını erken getirip biliyorlar. Hep böyle bıçaklarını erken getirsinler geç kalmasınlar son güne kalınca kalabalık oluyor hastalıktan dolayı kalabalığın olmasını istemiyoruz bizde hem bizim için kendileri için ne kadar erken gelirlerse o kadar bizim için iyi olur. Kurban kesmek için bıçaklarını keskinleştirmek için getiriyorlar ya da yeni bıçak alıyorlar. Bu yıl önce ki bayramlara göre daha erken davranıyorlar. Buda hastalıktan dolayı olsa gerek vatandaş diyor biran önce işimi haledeyim evime gideyim düşüncesiyle hareket ediyorlar.” ifadelerini kullandı

“50 YILDIR BU İŞİ YAPIYORUZ”
Bıçak ustası Osman Pak:" Eli küsur senedir bu işi yapıyorum daha önceden başka mesleğim vardı. Sene (1970) yılında İstanbul’dan geldiğimden beri bıçakçılık özerine bu işi yapıyorum.  Bıçakçılar çarşısında ki bu hareketlilik tabii ki malumunuz kurban bayramı sıfatıyla hep bıçak metoduyla buraya geliyorlar eskileri eğeletiyorlar yenileri alıyorlar her yıl bu bir gelenek haline gelmiş bıçağa ihtiyacı olmayan bile buradan geçerken gene bir bıçak alıyor. Kurban bayramı geliyor hadi iki tane bıçak alalım diyenler oluyor. Yabancılar bile burada gezerken bıçaklar hoşlarına gidiyor burada alıp memleketlerine güttürüyorlar. Köylüsü olsun, şehirlisi olsun, hiç fark etmiyor gene alıp güttürüyorlar. Bizim içinde güzel bir duygu Urfa’da yaşanılmış ve yerine oturtulmuş bir gelenek. Bunu istesen parayla yapamasın çok güzel bir şey herkes gelip burada her türlü ihtiyaçlarını karşılıyorlar hata yabancılar bile bu işten etkileniyorlar." şeklinde konuştu

Necmettin Yaşarsoy / Urfa Değişim