Binlerce yıldır aynı yolu izliyor

TAKİP ET

Şanlıurfa'da Nemrut'un Hazreti İbrahim'i kalede kurduğu mancınıkla ateşe atmasıyla oluştuğu rivayet edilen Balıklıgöl'deki suyun kaynağı ve binlerce yıldır tarihi mekânlar içerisinde devam eden yolculuğu görüntülendi.

15 kilometrekarelik bir alanda bulunan Balıklıgöl suyu, binlerce yıldır aynı yolu izliyor. İçerisinde balıkların yaşadığı su, Balıklıgöl Platosunun bütün su ihtiyacını karşılıyor. Platonun içerisindeki kanallardan ilerleyen suyun bir kısmı, Ayn Zeliha’ya ulaşarak havuza ekleniyor. Balıkları besleyen su, buradan Halil’ü Rahman Camisine gidiyor.







Suyun bir kısmı caminin ihtiyacını karşılarken, diğeri ise alttan sızarak Hazreti İbrahim’in doğduğuna inanılan mağaraya akıyor. Bahçedeki havuzları da dolduran su, güvencin ve kuşların da su ihtiyacını gideriyor.

Üzerinde yerleşim alanlarının oluşmasına rağmen halen aynı yolu kullanan Balıklıgöl suyunun daha önceden birçok değirmeni de çalıştırdığı belirtildi. Halen camilerin ve tarihi hanlar bölgesindeki esnafların faydalandığı suyun güzergâhı üzerindeki evlerin altından geçtiği, insanların ise merdivenlerden inerek evlerine o suyu taşıdığı belirtildi.







'Kaynayan su, devamlı akıntı halindedir'

Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Palalı, "15 kilometrekarelik Balıklıgöl Platosunda yerden kaynayan su, devamlı bir akıntı halindedir. İlk olarak Balıklıgöl ile Hasan Paşa Camisi arasında geçiyor. Daha sonra Hasan Paşa Camisinin içerisinden Kuyumcular Pazarını geçerek, Gümrükhanı'na ulaşıyor. Gümrükhanı'ndan sonraki durak Pazar Camisidir. Daha sonra Dabakhane Camisinin içerisinden geçerek Hızanoğlu Camisinden geçiyor. Son olarak Cakeri Camisinden Akçakale Yolu üzerinden Bahçelere karışıyor." dedi.

Gümrükhanı esnaflarından 80 yaşındaki Bekir Felhan, "Hasan Paşa Camisi, Kuyumcular ile yer altı çarşısından geçen su, Gümrükhanı'na geliyor. Buradan akan su, bölgedeki çarşı, cami ve değirmenleri besledikten sonra bahçeler mevkiine akıp gidiyor.” diye konuştu. 





 

binlerce yıldır aynı yolu izliyor balıklıgöl suyu binlerce yıldır aynı yolu izliyor ayn zeliha platonun içerisindeki kanallar balıklıgöl platosunun bütün su ihtiyacını karşılıyor