'Bir olduğumuzu dünyaya göstermeliyiz'

TAKİP ET

Suriye'de yaşanan huzursuzluğun nedeninin batı ülkeleri olduğunu belirten Suriyeli Mohammad Amin, buraya huzurun gelmesi için Türkiye ile Suriye halklarının birlikteliğini tüm dünyaya göstermesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye-ABD arasında yapılan anlaşma ile Barış Pınarı Harekatı 120 saatlik süreyle durduruldu. Bu süre içinde YPG güvenli bölgeden çekilecek, bölgenin güvenliğini ise Türk askeri sağlayacak. Bu anlaşma doğrultusunda söz konusu alan terörden arındırılarak güvenli hale getirilirken, Suriyelilerin de kendi topraklarında yaşamaları umudu arttı. Konu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Suriyeli Mohammad Amin, bölgeye huzurun getirilmesi için bölge halkının birlikteliğini kuvvetlendirmesi ve batı ülkelerinin buraya gelmelerine fırsat verilmemesi gerektiğini vurguladı.

 

'Türkiye halkı ile kardeşiz' 

Suriyelilerin Türkiye vatandaşları ile kardeş olduğunu söyleyen Mohammad Amin, "Biz barış elçisi olarak Türkiye ve Suriye halklarını bir arada bulunmaları için çalışıyoruz. Çünkü biz Türkiye halkı ile kardeşiz. Hepimiz Müslüman'ız ve ülkemizde yaşanan huzursuzluğun bir an önce bitmesini istiyoruz. Türkiye biz Suriyelilere gönüllerini açtı. Biz de Türkiye vatandaşı gibiyiz. Biz burada hiçbir zaman ayrımcılık görmedik. Türkiye halkıyla ayrım yapmadan bir olarak görüldüğümüz için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türkiye halkına çok teşekkür ediyoruz. Suriye'de huzur bozulduğundan beri batı ülkeleri buraya geldi. Birçok terör örgütü buraya geldi. Ancak huzurun gelmesi için yabancı ülkelerin buraya girmemeleri gerekir. Bu da Türkiye ve Suriye'nin el ele vererek kendi aralarında anlaşmaları gerekir. Meydana gelen bu zararlar, tahribatlar yabancı ülkelerin buraya gelmeleri nedeniyle oldu." dedi.  

 

'Yabancı devletlerin aramıza girmelerine fırsat vermemeliyiz'

Yabancı ülkelerin bölgeye gelmelerine fırsat verilmemesi gerektiğinin altını çizen Suriyeli Mohammad Amin, "Türkiye, Suriyelilere kapılarını açarak buraya yerleşmemizi sağladı. Suriyeliler huzuru burada buldu. Avrupa ülkelerine giden Suriyeliler ise orada rahat değil. Çünkü Suriyelilerin rahat ettiği tek ülke Türkiye'dir. Çünkü Türkiye halkı, başka ülkelerin halklarından daha fazla bize kıymet veriyor. Sürekli Suriye halkına burada yardımlar da yapılıyor. Bizim tekrar yurdumuza dönmemiz için yabancı milletleri aramıza almamamız lazım. Türkiye ile Suriye bu konuda birlik olmalı. Sınırda terör tehlikesi varsa, bu sorunu Suriye ile Türkiye birlikte çözmeli. Biz bu konuda Türkiye'ye güveniyoruz. Çünkü Barış Pınarı Harekatında da gördüğümüz gibi terörden temizlenen güvenli bölgeye yerleşim yerleri yapılacak. Zaten Türkiye, milleti düşündüğü için iyi olanı yapıyor. Barış Pınarı Harekatı ile Türkiye, bu bölgeyi terörden temizlemesi haklı bir durumdur, buna karşı çıkanlar haksızdır. Bu nedenle bu bölgeye müdahale etmek Türkiye'nin hakkıdır. Çünkü burası Türkiye'nin sınırı ve komşusudur. Diğer devletlerin buraya girme hakkı yoktur. Suriye'de saldırılar yaşanırken, biz Türkiye'ye geldik, başka ülkelere gidemezdik. Biz bu bölgede Türk, Kürt, Arap biriz. başka devletler buraya gelerek bizi ayırmaya çalışıyor. Biz birlikteliğimizi pekiştirirsek, bir olduğumuzu dünyaya gösterirsek hiç kimse bizim huzurumuzu bozamaz." diye konuştu.

  

'Türkiye, hiçbir insanın zarar görmesini istemez'

Güvenli bölgenin temizlenmesi durumunda tekrar Suriye'ye gideceklerini belirten Mohammad Amin, "Türkiye hükümeti sürekli iyi girişimlerde bulunduğu için kararlarını doğru buluyoruz. Bugün terör örgütlerini güvenli bölgede istemiyorsa bildiği bir durum vardır demektir. Çünkü Türkiye, insanların zarar görmesini, kan dökülmesini, Müslümanların dağılmasını, huzurun bozulmasını istemez. Türkiye'yi biz birleştirici güç olarak görüyoruz. Arap devletlerinin Barış Pınarı Harekatı konusunda Türkiye'yi eleştirmeleri çok yanlış bir durumdur. Zaten Suriye halkı da sadece Türkiye'ye güveniyor. Bunun haricinde ne Suriye rejimine, ne ABD'ye, ne de Rusya'ya güvenmiyor. Türkiye'de hükümet diğer devletler gibi kendi başına karar almıyor, kendi milletinin rızasıyla hareket ediyor. Bu nedenle Türkiye daha farklı bir devlettir. Bu bölgenin güvenli hale getirilmesi için bekliyoruz. Burası temizlendiğinde tekrar Suriye'ye gideceğiz. Zaten Avrupa ülkelerinde de Suriyeliler yaşıyor. Onlar da geri gelecek. Çünkü o ülkelere güven olmaz diye orada rahat değiller." ifadelerini kullandı.   

Murat Doğan / Urfa Değişim



barış pınarı harekatı suriyeli mohammad amin türkiye suriye halkları avrupa ülkeleri Şanlıurfa