Bir yanımız Çöl, bir yanımız Göl

TAKİP ET

Şanlıurfa'da sürekli su sorunu yaşayan çiftçiler, yine aynı sorunla karşılaştı. Bazı tarlalar göle dönerken, bazıları ise susuzluktan adeta çöle döndü. Ancak çiftçilerin ortak tepkisi DSİ yetkililerine oldu.

Tarım arazilerinin genişliği sıralamasında Türkiye'de üçüncü kent olan Şanlıurfa'da, çiftçiler yine mağduriyet yaşadı ve yetkililere adeta isyan etti. Önceki yıllara oranla bu yıl daha fazla yağış alan Şanlıurfa'da çiftçiler ne yapacağını şaşırdı.

Tarlaların bir kısmı göle, bir kısmı da çöle döndü

Mevsimlerde farklılık yaşanması, uzun süreli yağışların etkili olması, soğuk havaların bir anda sıcak havaya dönmesi ve Baharın henüz yaşanmadan yaz mevsimine geçilmesi, az yağış isteyen Şanlıurfa'nın tarım ürünlerine de zarar verdi. Bu durum karşısında ne yapacağını şaşıran çiftçiler ise en büyük mağduriyeti DSİ'nin çalışmasından dolayı yaşadı.







Tarım arazileri sular altında kaldı

Havaların ısınmasıyla birlikte Şanlıurfa'nın geniş tarım arazilerinin bulunduğu ovalara su bırakma sezonu da başladı. Bu durumda DSİ tarafından bazı bölgelere sulama için su bırakıldı. Ancak bırakılan su taşmalara neden olurken, birçok tarla sular altında kaldı. Toprağın da suya doyması nedeniyle tarlada göle dönen su, ekinlere de zarar verdi.







DSİ'nin, kırık boruları kontrol etmediği iddiası

Suruç ilçesine bağlı birçok kırsal mahallede DSİ tarafından bırakılan su, ana boruların patlamasına neden oldu. Bu nedenle borulardan fışkıran su, ekili tarım arazilerine büyük zarar verdi. Boruların patlaması üzerine yaklaşık bin 500 dönüm pamuğun sular altında kalarak zarar görmesine neden oldu. Henüz suyun bırakılmamasından önce yetkililere kırık borular konusunda uyarılarda bulunduklarını söyleyen çiftçiler, yetkililerin suyu bırakmadan önce hatları kontrol etmediklerini iddia ettiler.







Diğer yandan susuzluk çiftçileri perişan etti

Suruç ilçesinde çiftçilerin bir kısmı, tarlalarının sular altında kalmasından dolayı mağdur olurken, öte yandan bazı çiftçiler, su bulamadıkları için mağduriyet yaşadı. Yaklaşık 50 kırsal mahalleye su verilen R2 sulama hattına DSİ tarafından su bırakılmadı. Bu nedenle tarlaların kuruması sonucu çiftçilerin ektiği tohum da filizlenmeden kurudu. Su verilmediği için ekinleri kuruyan çiftçiler, toplanarak yetkililere adeta isyan etti.







'50 mahallede su olmadığı için ekinler kurudu'

Suyun neden bırakılmadığını bilmediklerini söyleyen Suruç ilçesine bağlı İvecik Kırsal Mahallesi çiftçileri, "Bir aydır pamuğu ekmişiz ama halen su yok. Derdimizi kime anlatacağımızı da bilmiyoruz. Bu konuda hangi yetkili sorumluysa bir an önce görevini yapsınlar, biz de işimize bakalım. Suyu neden bırakmıyorlar nedenini de bilmiyoruz. Zaten başka ürün ekememişiz. Bir elimizde pamuk kaldı o da suyu bırakmıyorlar diye kuruyup gidiyor. Her şeyi zaten borçla yapmışız. Bu pamuk da çıkmazsa ne yapacağız? Ektiğimiz tohum halen olduğu gibi duruyor. 50'ye yakın mahallede su yoktur. Çiftçilerin hali perişan." ifadelerini kullandılar.

 





 



Mehmet Halhalli / Urfa Değişim

bir yanımız Çöl bir yanımız göl Şanlıurfada sürekli su sorunu yaşayan çiftçiler yine aynı sorunla karşılaştı tarım arazileri sular altında kaldı dsİ tarafından bazı bölgelere sulama için su bırakıldı