Bir yerde kuraklık bir yerde bilinçsiz sulama!

TAKİP ET

Şanlıurfa'da bilinçsiz sulama nedeniyle toprak erozyonu devam ediyor. Toprağın yüzeyindeki verimli minareller bilinçsiz sulama nedeniyle süpürülüp giderken bir tarafta kuraklık nedeniyle ürünler kuruyor. Harran'da bilinçsiz sulamaya tepki gösteren Cumhuriyet Halk Partisi Haliliye İlçe Başkanı İbrahim Halil Alagöz, Tarım Bakanlığı'nın ne işe yaradığını sordu.

Kuraklık nedeniyle Şanlıurfa’da ekinlerde kurumalar boy göstermeye başladı. Sulama imkanın olduğu tarlalarda ise bilinçsiz sulama nedeniyle toprak erozyona uğruyor.

Bilinçsiz sulama nedeniyle toprak erozyonuna tepki gösteren Cumhuriyet Halk Partisi Haliliye İlçe Başkanı İbrahim Halil Alagöz, tarım bakanlığı ne iş yapar diyerek yaptığı paylaşımda, “Bazı bölgelerimizde ekinler susuzluktan kururken, bazı bölgelerimizde de bilinçsiz sulama sonucu verimli topraklarımızı kaybediyoruz. Hükümetin, tarım politikasını değiştirmesi ve çiftçiyi doğru yönlendirmesi gerekiyor. Toprağımızı koruyalım” dedi.

Tahliye kanalından gübre ve ilaçlar Suriye’ye akıyor
Bilinçsiz sulama nedeniyle toprak yüzeyindeki minareller, gübre ve ilaçlar aşırı sulama nedeniyle Suriye’ye tahliye kanalları ile aktığını kaydeden Alagöz, “Harran bölgesinde gezerken gözüme ilk çarpan sulama tahliye kanalı oldu. Kanal kıpkırmızı toprak akıyor. Bu ne demek, bilinçsizce sulama yapıldığı için toprağın en üstünde verimli olan toprak erozyona uğruyor. Çiftçinin vermiş olduğu gübre ve ilaçlar olduğu gibi Suriye’ye gidiyor. Bu ne kadar bilinçsizce sulama yaptığımızı ve bu suyun ne kadar boşa heba edildiğini göstermektedir. Çiftçilerin bu konuda duyarlı olması ve bu çiftçilerin bu konuda uyarılması ve eğitilmesi gerektiği kanısındayım. Lütfen çiftçi kardeşlerimiz suyun kıymetini bilsin. Kendi parasının verdiği emeğin hakkını bilsin” ifadelerini kullandı.

Mehmet Halhalli / Urfa Değişim

Haliliye İlçe Başkanı İbrahim Halil Alagöz Şanlıurfa bilinçsiz sulama kuraklık