Brezilya'daki iklim şartları kahve fiyatlarına yansıdı

TAKİP ET

Brezilya'daki olumsuz iklim koşullarından dolayı kahve fiyatları Şanlıurfa'da da etkilerini göstermeye başladı. Ağustos ayında 30 liraya satılan kahvenin kilosu artık 60 ila 70 lira arasında satılıyor.

Başta Brezilya olmak üzere dünyanın önde gelen kahve üreticisi ülkelerde yaşanan don ve olumsuz iklim koşulları kahve fiyatlarını etkiledi. Bu durum aynı zamanda kahve çekirdeğinin ithalat maliyetinin artmasına neden oldu. Kahve fiyatlarındaki artış hem kahve satıcılarına hem de vatandaşların cebine yansıdı. Öyle ki 2021 yılı Ağustos ayında 30 liraya satılan kahvenin kilosu artık 60 ila 70 lira arası satılmaya başlandı.

Bir kahvenin kırk yılık hatırı vardır atasözü kahveye gelen zamla nerdeyse artık tarihe karışacak.  Yüzde yüz zam gören kahveyi vatandaş artık kiloyla değil, gramlarla alınıyor. Vazgeçilmez içecek olan kahve alırken nelere dikkat edilmeli kahve ustası kaliteli kahve almanın püf noktaları hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu.


 “4 AY ÖNCE 35 LİRAYA SATTIĞIMIZ KAHVEYİ ŞU ANDA 70 LİRADAN SATIYORUZ”
Baharatçılar çarşısında kahve satışı yapan Mehmet Saf, “Kahve fiyatları son günlerde oldukça arttı. Şu anda kahvenin kilosu 70 liradan satılıyor. 4 ay önce kilosunu 35 liraya satıyorduk. Fiyatların birden bu şekilde yükselmesinin nedeni Brezilya’daki kuraklıktan kaynaklı olarak dışarıya kahve gelmiyor gelmediği içinde bu durum kahve fiyatlarına yansımaktadır. Kahveye yapılan zamlar ister istemez bizim satışlarımıza yansıyor. Eğer müşteri bir kilo alacaksa onu yarım kiloya düşürüyor. Hatta gramla almaya başladılar, önceleri müşteriler bir kilodan aşağı almazlardı daha sonra yarım kiloya düşürdüler şimdi de 100-250 gram arasında kahve ancak alabiliyor.


“ŞANLIURFA EN ÇOK TÜRK KAHVESİ, MIRRA VE DİBEK KAHVELERİNİ TERCİH EDİYOR”
10 ile 15 arasında kahve çeşitlerimiz var. Bunlardan en çok talep gören dibek kahvesi, Osmanlı Kahvesi, Türk Kahvesi, Mırra, Menengiç,  Nescafe, Amarikano, Fitre Kahve, Ekspireso, Fındıklı Kuru Yemişli ve özel karışımdan oluşan kahvelerimiz var. Şanlıurfa halkımız en çok Türk kahvesi, mırra ve dibek tüketiyor. Bizimde satışlarımız en çok bu yönde oluyor. Dışarıdan gelen müşterilerimiz de en çok dibek ve menengiç tercih ediyor.


“7 KARIŞIMDAN ELDE ETİĞİMİZ FINDIKLI KAHVEMİZ ÇOK LEZZETLİ”
Bizim kendi karışımımızdan oluşan bir çeşit kahvemizde var fındık karışımlı kahve, bu kahve çeşidini de vatandaşlar seviyor ve oldukçada ilgi görüyor. Özel karışımımızın içinde fındık, keçiboynuzu, menengiç, salep, damla sakızı, çikolata ve kahve var. Bu karışımdan oluşan kahve çok lezzetli özellikle kahve alacak olanlara tavsiye edebilirim. Bu karışımlardan oluşan kahvemizin kilo fiyatını 60 liradan satıyoruz. Gelen müşterilerimize sade olarak Türk kahvesi aroma olarak da fındık karışımı olan kahveyi tavsiye ediyorum.” dedi


KALİTELİ KAHVEDE NELERE DİKKAT ETMELİYİZ!
Saf, “Kaliteli bir kahve almak için öncelikle kavrulma şekline dikkat etmek gerekir. Çok kavrulmamış olmamalı ve kahvenin renginin koyu olmaması gerekir. Açık renkte olan kahve tercih edilmelidir. Koyu renk kahve mırra gibi olur ve tadı fazlasıyla acı olur. Kahve alırken her zaman için tek kavrulmuş olan kahve alınmalıdır. Özetle şunu diyeceğim az kavrulmuş, açık renk yumuşak içimli kahve almalarını ve aldıkları kahvenin çekirdeğinin yağlı olması gerekiyor, tavsiye ediyorum. Bu şekilde bir kahve aldıklarında kahvenin gerçek tadını o zaman alacaklardır. Kahve bize yeşil çekirdek renginde gelir önce kendi makinelerimizde kavuruyoruz, daha sonra öğüterek müşterilerimize satıyoruz” İfadelerini kullandı.

E.Berfin Maçça / Urfa Değişim

Şanlıurfa Kahve çeşitleri Kahve fiyatları