Briketçiler halen neyi bekliyor?

TAKİP ET

Kendilerine Evren Sanayi Sitesinde yer ayrıldığı ve tapularının da verildiği briketçiler sitesi halen yerinde dururken, çevreye verilen zarar da aynı şekilde devam ediyor.

Haliliye ilçesine bağlı Süleymaniye Mahallesi ve Eyyübiye ilçesine bağlı Direkli Mahallesi arasında bulunan briketçiler sitesi, yıllardır çevrede yaşayan insanlar için çile olmaya devam ediyor. Etrafının yerleşim alanlarıyla çevrilen ve bu mahallelerin kanayan yarası olan briketçiler sitesi, gürültü kirliliğinin yanında çevre kirliliğine de neden oluyor. Kışın mahalleyi çamurdan geçilemez haline getiren brikethane, yazın da toz dumandan dolayı bölgeyi yaşanamaz bir hale getiriyor.

 

Hem gürültü, hem çevre kirliliği; Tam bir çile

Çevre kirliliği ile mahalleyi yaşanılamaz bir hale getiren şantiye alanında, makinelerin gece saatlerinde de çalışması nedeniyle gürültü kirliliğine de neden oluyor. Bu çileden nasibini alan mahalle sakinleri, yazın 45 derece sıcağına rağmen kapı ve pencerelerini kapatarak sıcaklığa mahkum oluyor. Söz konusu sitenin çevresinde bulunan okulda da gürültüden dolayı öğrenciler sağlıklı bir eğitim göremiyor. Ayrıca hijyenik bir alanda kurulması gerekirken, söz konusu brikethanenin hemen yakınında bulunan sağlık ocağı da bu toz dumandan nasibini alıyor.

 

Yer tahsis edildi ancak halen taşınmadı

Yıllardır yerleşim alanı dışına çıkarılması planlanan briketçiler sitesi için Büyükşehir Belediyesi tarafından yer tahsis edildi. Evren Sanayi Sitesinde tahsis edilen 30 dönümlük alanda işletmelere tapularının da verildiği belirtildi. Ancak sadece taşınma işlemlerinin kaldığı briketçiler sitesi halen yerinde durarak çile yaşatmaya devam ediyor.

 

Belediye Meclisinde de tartışıldı

2016 yılından beri taşınması kararlaştırılan briketçiler sitesi, Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı Meclis toplantısının üçüncü birleşiminde de gündeme geldi. Meclis toplantısında briketçiler sitesi ile ilgili verilen önerge için komisyon tarafından yapılan incelemeler ve değerlendirmeler sonucu sitenin taşınması için eyleme geçilmesi kararlaştırıldı.

 

Mecliste görüşülen diğer İhtisas Komisyon Raporları şu şekilde:

Tarımsal ve hayvansal göletlerin durumları ve göletlerin sağladıkları faydalar.

Kanallara yüzme havuzlarının yapılması.

Haşere ile mücadele konusunda yapılan çalışmalar.

Spor ile ilgili aktivitelerin arttırılması ve gençlere yönelik halı saha turnuvalarının düzenlenmesi.

Kapalı yüzme havuzlarının tüm ilçelere yapılması.

Eğitim alanlarının uyuşturucudan korunması.

BELSAN A.Ş. Genel Müdürlüğüne ait güzergahların yenilenmesi, düzenlenmesi ve BELSAN A.Ş Genel Müdürlüğüne bağlı personellere eğitim verilmesi.

İlçelerde engelli vatandaşların rahatının sağlanması.

Takoran Vadisi'nin durumu.

Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi ve yayınlaştırılması.

Çöplerin ve katı atıkların durumları.

 Murat Doğan / Urfa Değişim

hem gürültü hem çevre kirliliği briketçiler halen neyi bekliyor? evren sanayi sitesi yer tahsis edildi ancak halen taşınmadı kanallara yüzme havuzlarının yapılması haşere ile mücadele konusunda yapılan çalışmalar