Bu çamlar neden kuruyor?

TAKİP ET

Bahçelievler anaokulu bahçesinde bulunan ve ihata duvarı yanında dikili olan çam ağaçlarından bazılarının kuruması vatandaşların tepkisine neden oluyor.

24 saat oksijen üreten ağaçlar olarak bilinen çam ağaçlarının aynı zamanda her mevsime göre dayanıklı yapısıyla orman ağaçları arasında bulunduğunu belirten vatandaşlar, Bahçelievler anaokulu bahçesinde bulunan ve ihata duvarı yanında dikili olan çam ağaçlarından bazılarının kurumasının nedeninin araştırılmasını istediler.

Yaz mevsiminin Şanlıurfa’da geçmiş yıllara oranla daha sıcak olduğunu belirten vatandaşlar, aşırı sıcakların kuruyan ağaçlara etkilerinin olduğunu fakat çam ağaçlarının her mevsime uygun bir şekilde yetiştiğini belirtti.

Gerekli bakımların yapılıp yapılmadığı konusunda fikir sahibi olmadıklarını belirten vatandaşlar; “Çamlar okul bahçesine dikilen çam ağaçları okulumuzun daha yeşil bir görünüme sahip olduğunu gösteriyordu. Fakat son zamanlardaki kuruyan ağaçlar ne yazık ki okuldaki bu güzel görüntüyü adeta gölgede bırakıyor.

Bu çamların neden kuruduğunu da çok merak ediyoruz. Acaba bakım konusunda gerekli hassasiyet gösteriliyor mu yoksa gösterilmiyor mu diye kendi kendimize soruyoruz. Bu konuda uzmanların bir açıklama yapmalarını bekliyoruz” dedi.



Minik çocukların üzerine devrilebilir

Kuruyan çam ağaçlarının ileriye dönük tehlike oluşturduğuna dikkat çeken vatandaşlar; “Bu okul anaokulu dolayısıyla minik öğrencilerin bulunduğu bu okulun bahçesinde bulunan kurumuş çam ağaçlarının olası bir devrilmesi sonucu çok büyük bir facianın yaşanması bizleri ürkütüyor.

Bu nedenle milli eğitim yetkililerine sesleniyoruz. Bu kuruyan çam ağaçlarının bir an önce kesilerek buradan kaldırılması gerekiyor. Ayrıca kaldırılmasındaki önemli faktörlerden birisi de ağaçlarda bulunması muhtemel hastalıkların diğer ağaçlara da bulaşarak onlarında kurumasına neden olabilir” dedi.   

Uzmanlardan alınan bilgilere göre, “Çam ağacı bitkisi hem ülkemizde hem de birçok ülkede yetişebilmektedir. Özellikle ormanlarda geniş bir alan kaplamaktadır. Ülkemizde yine özellikle Akdeniz bölgesinde görülmektedir. Ağaç dikim festivallerinde ve hatıra ormanlarında çoğunlukla çam ağacı kullanılmaktadır.

Her ortamda yetişebilen iğne yapraklara sahip bitkilerdir. Bakıma çok ihtiyacı yoktur fakat yinede bakımı iyi yapıldığı sürece çevremizde iyi bir görüntü verecektir. Çok uzun ömürlü bitkilerdir ve kolay kolay ölmezler, kuruma yaşamazlar.”