'Bu şekilde eğitimde başarıya varılamaz'

TAKİP ET

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Şanlıurfa Şubesi Başkanı İsmail Tutal, Türkiye'de eğitim sisteminin deneme tahtasına döndüğünü söyleyerek, bu şekilde başarıya varılamayacağını vurguladı.

Şanlıurfa'da eğitim sisteminde taşların henüz yerine oturtulmaması nedeniyle Şanlıurfa, iller sıralamasında sürekli son sıralarda yer alıyor. Eğitim sistemi ile ilgili gazetemize bilgi veren Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Şanlıurfa Şubesi Başkanı İsmail Tutal, eğitimin sadece Şanlıurfa'da değil, Türkiye genelinde düzene girmediğini belirtti.

'Özel okullar ticarileşmeye doğru gidiyor'

Son zamanlarda özel okulların çok fazla arttığının altını çizen İsmail Tutal, "2018 yılı itibariyle özel okullar ve bu okullarda okuyan öğrenci sayısı açısından tüm zamanların rekoru kırıldı. Bu yıl içerisinde özel okul sayısı toplamda 11 bin 694’e ulaştı. Özel okulların açılması tabiki kötü bir şey değil. Devlet okullarında da yükün azalması açısından özel okul açmak güzel bir durumdur. Ancak her isteyen özel okul açarsa bu durum olumsuz sonuçlara yol açabilir. Şu anda özel okulların açılması doğrudan teşvik ediliyor. Bunun sonucunda eğitimin nasıl ticarileşmeye dönüştüğünü görebiliyoruz. Okul açmak isteyen biri eğitimden çok kar amacı güdüyor." dedi. 

'Öğrenciler deneme tahtası olarak kullanılıyor'

Eğitim sisteminin sürekli değişmesiyle öğrencilerin yaratıcılık yeteneğinin kaybolduğuna vurgu yapan Tutal, "Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Velilerin ve öğrencilerin tercihlerine, öğrencilerin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda istedikleri okulda okuma koşullarını sağlamayı hedefleyen uzun vadeli planlamalar yapmak yerine, milyonlarca öğrenci ve veliyi yakından ilgilendiren eğitim gibi önemli bir konuda aldığı talimatla temel eğitimden ortaöğretime geçişi bir kez daha değiştirerek, eğitimdeki başarısızlığının üzerini örtmeye çalışmıştır. Bugüne kadar, çeşitli adlar altında yapılan sınavlarda ortaya çıkan sonuçlar, çocukların eleştirellikten uzak, yaratıcı düşünemeyen, matematik yapamayan, çevresindeki olayları algılamakta ve yorumlamakta bilimsel anlamda yetersiz kaldıklarını gösterirken, öğrencilerimiz bir kez daha deneme tahtası olarak kullanıldı." diye konuştu.

'Okuldaki şiddet, kolluk kuvvetleriyle önlenemez'

"Okullarda yaşanan şiddetin giderek artması, Türkiye’de eğitim sisteminin çok ciddi bir tehdit ile karşı karşıya olduğunu gösterdi." diyen Eğitim Sen Şube Başkanı Tutal, "MEB’in okul içinde özel güvenlik birimleri veya okul çevresine polis yığarak sorunu kolluk kuvvetleri ile çözme arayışının hiçbir işe yaramadığı bir kez daha görülürken, eğitimde şiddet sorununun çözülmesi için yapısal, kurumsal ve kültürel anlamda köklü dönüşümlere ihtiyaç olduğu görüldü." şeklinde konuştu.

'Hukuksuz ihraçlara çözüm üretilmedi'

Eğitim sisteminin yap-boz tahtasına dönüştüğü sözlerinin altını çizen İsmail Tutal, "Kamuda ve eğitimde siyasi ve idari kararlarla hayata geçirilen hukuksuz ihraçlar sorununa çözüm üretilmemesi, sendikal faaliyetler nedeniyle yaşanan sürgünlerin sürmesi, öğrencilerin sınavdan sınava koşturulması, öğretmen atamalarında mülakata dayalı sözleşmeli istihdamın benimsenmesi, ücretli öğretmenliğin sürmesi, eğitimin zaten sorunlu olan niteliğinin daha da kötüleşmesine neden oldu.  MEB, yıllardır yaptığı değişikliklerle eğitim sistemini yap-boz tahtasına çevirirken, 2018’de özellikle yeni müfredat ve TEOG üzerinden yürütülen tartışmalarda görüldüğü gibi, öğrenci ve velilerin kafasını karıştırmak dışında eğitimde somut ve çözüme dayalı politikalar geliştirmek yerine, eğitimde yaşanan karmaşayı derinleştirecek adımlar atmayı tercih etti." ifadelerini kullandı.

Tutal, "2 yıl süren OHAL sürecinde toplam 135 bin 144 kamu görevlisi ihraç edildi. Ancak bugüne kadar haklarında soruşturma yürütülen ve savcılıklar tarafından takipsizlik kararı verilen, aralarında Eğitim Sen üyelerin de bulunduğu, binlerce eğitim emekçisinin görevlerine geri dönmeleri önünde herhangi bir yasal engel olmamasına rağmen, hukuksuz bir şekilde görevlerine başlatılmadılar." sözlerinin altını çizdi.

'Atama yerine ücretli öğretmen...'

Eğitim Sen Şube Başkanı İsmail Tutal, "15 Temmuz 2016 sonrasında tek bir kadrolu öğretmen ataması yapılmazken, 2018 itibariyle sözleşmeli öğretmen sayısı 59 bine ulaştı. MEB, öğretmen atamalarında mülakat kriteri olarak KPSS’den alınan puanın 50 puan ve üzeri yaparak eski düzenlemeyi de değiştirdi. Genel olarak eleştirel olanlar, farklı kimlik ve mezheplerden olanlar elenirken, öğretmen atamalarının öğretmenlik meslek ilkelerine göre değil, iktidarın siyasal çizgisine göre belirlenmesinin önü açıldı. Üstelik sorun sadece mülakat sınavını geçmekle bitmedi. Sözleşmeli olarak atanan çok sayıda öğretmenin sözleşmesi ‘güvenlik soruşturması’ gerekçe gösterilerek iptal edildi." şeklinde ifade etti.

'Her 100 öğretmenden 84'ü işsiz'

Öğretmenlerin ataması yapılmayarak başka işlerde çalışmalarına mecbur bırakıldığını ifade eden İsmail Tutal, "MEB’in resmi verilerine göre ülke çapında görev yapan 920 bin 524 öğretmenin yüzde 66’sı yani 607 bin 604'ü son 16 yıl içinde atandı. Buna karşın, 16 yıl içinde KPSS’ye giren her 100 öğretmenden sadece 16’sı öğretmen olarak atanırken, geriye kalan 84 işsiz öğretmen ya tekrar sınava girmek ya da başka alanlarda çalışmak zorunda bırakıldı. Ataması yapılmayan öğretmenlerin zorunlu olarak meslekleri dışında işler yapmaya zorlanması ve meslekleri ile ilgisi olmayan alanlarda çalışmak zorunda bırakılması, Türkiye’nin ayıbı olarak tarihe geçti. İktidarın bugüne kadar eğitim sisteminin ihtiyacı kadar öğretmen ataması yapmaması, mevcut işsizler ordusunun yanı sıra, ikinci bir işsiz öğretmenler ordusunun oluşmasına neden oldu." sözlerine yer verdi.

Haber: Murat Doğan