Bu yıl beklenen fıstık rekoltesi açıklandı

TAKİP ET

Gaziantep Ticaret Borsası bu sene Türkiye geneli beklenen Antep fıstığı rekoltesini açıkladı. İlk sırada 156 bin ton ile Şanlıurfa yer aldı.

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, GTB Antep Fıstığı Tahmini Rekolte Tespit Komisyonunun 6 il, 23 ilçe ve 480 köyde yaklaşık bir aydır sürdürdüğü saha çalışmalarını tamamladığını belirterek, hazırlanan tahmin raporuna göre Türkiye genelinde bu sene yaklaşık 388 bin ton Antep fıstığı rekoltesinin beklendiğini söyledi.



Antep Fıstığında Tahmini Türkiye Rekoltesi 388 Bin Ton



İllere göre beklenen tahmini rekolteler hakkında da bilgiler veren Tiryakioğlu, “Bu sene yaklaşık olarak Şanlıurfa’da 156 bin ton, Gaziantep’te 148 bin ton, Siirt’te 33 bin ton, Adıyaman’da 22 bin ton, Kahramanmaraş’ta 8 bin ton ve Kilis’te ise 4 bin ton tahmini rekolte elde edilmesi beklenmekte” ifadelerini kullandı.



Tiryakioğlu, uzun yıllar ortalamasına göre dünyada Antep fıstığı üretiminde 3’üncü sırada bulunan Türkiye’nin, 200 bin ton rekoltenin beklendiği İran’ı bu sene geride bırakarak, 500 bin ton rekolte beklenilen ABD’nin ardından ikinci sıraya yerleşeceğini de söyledi. Rekoltenin yüksek olması noktasında üreticinin ve bu işin ticaretini yapanların rahat olmalarını isteyen Tiryakioğlu, “Biz ürünümüz için tüm dünyanın ilgisini buraya çekmek istiyoruz. En son yapılan dünya kuruyemişçiler konferansında da bunun hakkında açıklamalarda bulunduk. Dış pazarların alım için buraya yönelmesini istiyoruz. Antep fıstığı artık sadece kuruyemiş olarak tüketilen bir ürün değil aynı zamanda endüstriyel bir ürün inşallah ürünümüzü dünyaya en iyi, en değerli ve en karlı şekilde pazarlamaya çalışacağız” şeklinde konuştu.



Türkiye’nin bu artışla dünya Antep fıstığı üretiminde İran’ı geçerek ABD’nin ardından ikinci sıraya yerleşeceğini belirten Tiryakioğlu, "Bu sene ABD’de 500 bin ton, İran’da ise yaklaşık 200 bin ton bir rekolte öngörülmekte" dedi.

 

 

urfa antep fıstık 2020 rekolte beklenti