Bugün ders zili çaldı! Aileler çocuklarını okula göndermekte tereddütlü!

TAKİP ET

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem 10 ilde yıkıma meydana geldi. Deprem nedeniyle okulların açılacağı tarih ertelendi. Şanlıurfa için okullar açılacağı tarih bugün olarak duyuruldu ve ders zili çaldı. Urfa Valiliği okullarda tadilatların tamamlandığını açıkladı. Ancak artçı depremler nedeniyle aileler çocuklarını okula gönderme konusunda hala tereddütlü olduklarını söyledi.

11 ilde etkili olan 7,7 ve 7,6 şiddetindeki iki depremden sonra okullar açılışı ileri bir tarihe ertelendi. Şanlıurfa için açılışı tarihi 1 Mart olarak duyuruldu. Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü, depremde hasar gören okullarda hızlı bir şekilde tadilat işlemlerini yaparak eğitim ve öğretime hazırladıklarını duyurdu. Okullar bugün itibariyle açıldı. Ancak Şanlıurfalı vatandaşlar, artçı depremler nedeniyle okulların biraz daha ertelenmesi gerektiğini söylediler.

Sosyal medya paylaşımlarında ve gazetemize konuşan vatandaşlar, okulların kısa sürede hazırlanmasının zor olduğunu ifade ettiler. Ayrıca artçı depremler nedeniyle çocuklarını okula gönderme konusunda karar vermediklerini ifade ettiler. Yaşanılan deprem sonrası meydana gelen artçı depremler, vatandaşları tedirgin ederken çocukları okula giden veliler çocukları okula göndermekte çekingenlik yaşıyor.

Urfa Değişim Gazetesine konuşan vatandaşlar yaşanan artçı depremlerden dolayı çocukların can güvenliğini düşünerek çocuklarını okula göndermekte tereddüt ettiklerini vurguladı.

“TEDİRGİNİZ”

Yaşanan depremlerden dolayı evde durmadıklarını, hayatlarını dışarda idame ettiğini belirten Muzaffer Toy, okula giden çocuklarını bu dönemde okula göndermekte tereddütler yaşadığını ifade etti.

Muzaffer Toy çocuklarını okula göndermeyeceğini şu şekilde  dile getirdi. “Çocuklarımızı nasıl okula yollayacağız, daha depremler artçılar devam ediyor. Biz büyükler olarak kapalı yerlere girmekten çekiniyoruz, nasıl küçük çocuklarımızı okula yollayacağız. Geceleri ya evde nöbet tutuyoruz, ya dışarda yatıyoruz. Okulların hemen açılması çözüm değil ki. Çocuklarımızı okula göndermekten tedirgin oluyoruz. Ben kendi çocuklarımı okula göndermeyeceğim. Okullarda tadilatların veya tamiratların yeteri kadar yapıldığını düşünmüyorum.”

“BU YIL GÖNDERMEYİ DÜŞÜNMÜYORUZ”

Deprem sonrası okulların yeteri kadar onarılmadığını söyleyen Hüseyin Talaş, bu dönem çocuklarını okula göndermeyeceğini aktardı.

Hüseyin Talaş, “Çocuklarımızı okula göndermeyi düşünmüyoruz. Çünkü deprem okullarda da etkisini gösterdi. Kolonlar, duvarlar ne durumda bilemiyoruz. Sosyal medya da okullarda çatlaklar falan görüyoruz ondan dolayı korkumuz var. Bu yıl çocuklarımı okula göndermeyi düşünmüyorum.

Okullarda tadilatların yapılması bana göre uzun sürer. 10 günde tadilatların yapılması mümkün değil. Çünkü bir okulun boyaması bir ay sürüyor. 10 günde kolonların güçlendirilmesi mümkün değil.” şeklinde konuştu.

“ÇOCUKLARIN PSİKOLOJİSİ BOZUK”

Deprem sonrası millet olarak derin üzüntüler ve korkular yaşadıklarını belirten Yüksel Kerimoğlu, “Çocukların psikolojisi bozuk olduğu için okulların açılması ve çocukların sağlıklı bir şekilde eğitim görmesinin mümkün olmadığını dile getirdi. Yüksel Kerimoğlu, “Çocukların psikolojisi çok kötü durumda, öğretmenlerin ilgilenmesi gerekiyor. Okulların tadilatı yapılmasıyla ilgili bir şey denilmedi sadece okulların açılacağını söylediler” diye konuştu.

“YÖNETİCİLERİN İLGİLENMESİ LAZIM”

Yaşanan deprem sonrası meydana gelen artçı depremlerin yaşandığı anlarda okul yöneticilerin çocuklara göz kulak olması gerektiğini aksi taktirde velilerin okul kapılarında bekleyeceklerini söyleyen Emine Kan, “Yöneticilerin çocuklar ile ilgilenmesi gerekiyor. Sonuç itibarıyla çocuklar psikoloji olarak etkilendi. Çocuklarımızın güvende olmasını isterim. Yoksa çocukları nasıl okullara göndereceğiz. Sürekli okul kapısında mı bekleyelim ne yapalım deprem korkusu gerçekten kötü çocuklar fena şekilde etkilendi.” ifadesini kullandı.

“EVLERE GİREMİYORUZ”

Deprem sonrası eve giremediğini söyleyen Şükrü Aslan da “Tedirginlik var üzerimizde sürekli depremler yaşanıyor. Çocukları gönderip göndermemekte kararsızız. Her yerde hasarlar var çocuklarımızı bu süreçte nasıl okula göndereceğiz gerçekten korkuyoruz. Çocukların psikolojisi kaldırmıyor yaşanan süreci büyüklerin psikolojisi bozulmuş çocukların ki nasıl bozulmasın. Kimse evine gidemiyor çocuklar nasıl okula gitsin.” dedi.

Mehmet Kırvar / Urfa Değişim

Deprem Urfa Valiliği artçı depremler Şanlıurfa