'Bütçe görüşmelerinde emekçiler yok!'

TAKİP ET

KESK Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Yusuf Şenol, 2020-2021 bütçe görüşmelerinde emekçilerin yok sayıldığını belirterek tepki gösterdi. Şenol, OHAL inceleme komisyonunun hukuk kurumu olmadığını söyleyerek, birçok kişinin atama için güvenlik soruşturması engeliyle karşılaşmasını eleştirdi.

2020-2021 yılı bütçe görüşmeleri başlarken, bu görüşmelerde toplumun yüzde 99’unun yok sayıldığını iddia eden KESK Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Yusuf Şenol, kamu atamalarında uygulanan güvenlik soruşturmasına da tepki gösterdi.

 



‘OHAL inceleme komisyonu hukuk kurumu değildir’

Konu ile ilgili basın açıklaması yapan Şenol, “KESK yıllardır kamuda liyakat esaslı iş güvenceli bir istihdamdan yana mücadele veriyor. Son iki toplu sözleşmede de ısrarla bunun altını çizdik. Özellikle OHAL sürecinde liyakatsiz güvenlik soruşturmasıyla yapılan atamaların aslında iş güvencesi olmaksızın iktidarın bir kadrolaşma yöntemi olduğunu defalarca ifade ettik ve etmeye de devam ediyoruz. 21 Ocakta OHAL inceleme komisyonunun görev süresi bitecek. OHAL inceleme komisyonu da dosyaları inceliyor. OHAL inceleme komisyonunun bir hukuk sisteminin olmadığını baştan beri söylemeye çalışıyoruz. Buna rağmen iktidar, bu komisyonun bir hukuk kurumu olduğunu, bu kurumun kararları tamamlanmadan mahkemelerin ya da uluslar arası mahkemelerin görev yapmayacaklarını ifade ediyordu. Ancak geldiğimiz noktada OHAL inceleme komisyonunun verdiği kararları bile kendilerinin bir hukuk kurumu olarak gördüğü, OHAL inceleme komisyonunun göreve iade kararının verdiği dosyaları bile görüyoruz ki güvenlik soruşturmalarıyla ya da benzeri yöntemlerle işe dönüşlerde ciddiye almıyorlar ve engel olarak görüyorlar. Bu durum kendi hukukunu tanımamaktır. Tekrar ifade ederek adli kurum olmayan OHAL inceleme komisyonu ciddiye alınacak mı, alınmayacak mı? Göreve iade edilecek arkadaşlarımız için yeni bir hukuk süreci mi başlatılacak? Bu sorulara cevap bekliyoruz. Bu hukuksuzluktan vazgeçmelerini istiyoruz.” dedi.  

 



‘Bütçede toplumun yüzde 99’u yok sayılıyor’

Bütçe görüşmelerinin sermayeye dönük olduğunu ve toplumun yüzde 99’unun yok sayıldığını söyleyen KESK Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Yusuf Şenol, “Şu anda bilindiği gibi bir bütçe görüşmesi var. Bir ülkenin bütçesi o ülkenin demokrasiye bakışını, özgürlüklere bakışının bir biçimidir. Bugün hazırlanan 2020-2021 bütçesi özü itibariyle tam da hukuk sistemini ortadan kaldıran eşitliği, özgürlüğü, liyakati ortadan kaldıran, yandaşları, kayırmacıları öne çıkaran bir bütçe dönemidir. Bu bütçe döneminde emekçiler yok, eğitim, sağlık, yatırım yok. Bu bütçe tamamen sermayelerin ihtiyaçlarına cevap veren, şehir hastanelerine cevap veren, önümüzdeki 20-25 yılımızı ipotek altına alan garanti paralarla sermayeleri koruyan bir bütçe dönemidir. Bu bütçe döneminde hukukun işlenmesi mümkün değildir. Bir bütçe o ülkenin nereye gittiğinin göstergesidir. Biz de bu bütçenin emekçilere yana değil, toplumun yüzde 99’unu yok sayan, vergileriyle bu bütçeleri oluşturan emekçileri, ezilenleri yok sayan bu bütçeye karşı ülkenin dört bir tarafında çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmaları özgürlüklerimiz için yürütüyoruz. Bu nedenle İstanbul’dan başlayarak bölge mitinglerimizi yapıyoruz ve bu bütçenin ne olması gerektiğini anlatıyoruz. 21 Aralıkta Mersin, 22 Aralıkta Diyarbakır ve 11 Ocakta da İzmir’de bölge mitinglerimizi yapacağız. 21 Ocakta OHAL inceleme komisyonunun görev süresi bitiyor, 23 Ocakta da OHAL inceleme komisyonunun kararları da dahil olmak üzere bu hak ihlalleri, hukuksuzluklara karşı Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde bir açıklama yapacağız. Bütün emekçileri, bütün hukuksuzluğa uğrayanları orada yan yana , omuz omuza olmaya çağırıyoruz.” ifadelerini kullandı.     



Urfa Değişim



kesk merkez yürütme kurulu ‘bütçe görüşmelerinde emekçiler yok!’ kamu atamalarında uygulanan güvenlik soruşturması ‘ohal inceleme komisyonu hukuk kurumu değildir’ ohal inceleme komisyonu da dosyaları inceliyor