Büyük eksiklik halen konaklama ve ulaşımda!

TAKİP ET

Şanlıurfa, Göbeklitepe Yılında turizm hedefine istenildiği gibi ulaşamazken, gelen turist sayısı da tatmin etmedi. Çalışma Grubu tarafından da turizmde hedefe ulaşamamanın en büyük nedeninin konaklama ve ulaşım olduğu belirtiliyor.

Son zamanlarda turizm hedeflerini büyüten Şanlıurfa’da yaşanan eksiklikler, Göbeklitepe Yılında turist sayısının istenilen seviyeye ulaşmamasına neden oldu. Öyle ki konaklama olarak hedeflenen turist sayısı 2 milyon iken, bu sayı hedeflenen seviyeye ulaşılmadı. Turizmde belirlenen hedefe ulaşılmaması ve turist sayısının tatmin etmemesinin en büyük nedeni ise konaklama ve ulaşımda yaşanan sorunlar olarak görülüyor.

 

 Konaklama ve ulaşımda halen gelişme yaşanmıyor

Turizm sezonunda Şanlıurfa’da konaklama alanları doluluk oranına ulaşırken, kente gelen turistlerin birçoğu ise konaklama imkanı bulamadı. Bu nedenle Şanlıurfa’yı ziyaret eden turistler, konaklamak için başka illeri seçmelerine neden oldu. Konaklama ihtiyacının karşılanması için boş kalan eski evlerin otellere dönüştürülmesi projesinin uygulanacağı belirtilse de bununla ilgili halen herhangi bir gelişme sağlanmadı. Ulaşım sorunu da sürekli gündeme gelmesine rağmen halen Şanlıurfa’dan talep edilen birçok ile direkt olarak uçak seferleri konulmamış durumda.

 



Çalışma Grubu: Urfa’nın kalbine saplanmış hançer gibi duruyor

Konaklama eksikliğinin turizmde büyük sorun oluşturduğu Şanlıurfa Çalışma Grubu tarafından da belirtiliyor. Konu ile ilgili Çalışma Grubunun açıklamasında, “Turizm ve konaklama sorunu için, ilk aşamada yıllarca yatırım programına alındığı halde tamamlanmayan otel projelerinin bir an önce değerlendirilip, kazanılması gerekiyor. Yarım kalan bu yatırımlar, Urfa’nın kalbine saplanmış birer hançer gibi duruyor.” ifadeleri kullanıldı.  

‘Şanlıurfa ekonomisinin faydalanamayacak olması kabul edilemez’

Yine Şanlıurfa Çalışma Grubu tarafından yapımı bir türlü bitirilmeyen tarihi evler ve oteller ile ilgili şu bilgilere yer verildi:

“Özellikle ilimizin en merkezinde bulunan Millet Hanı, Akabe Mevkiindeki Şahin Tepesi ve yapımı bir türlü bitirilmeyen otel inşaatının tamamlanabilmesi halinde, toplamda bin 500 civarı yatak kapasitesi ilimize kazandırılmış olacaktır. Bu yatırımların hayata geçirilmesi durumunda, sektöre istihdama yönelik en az 500 kişinin çalışacak olması, yine ilimize sağlayacağı ekonomik katkı, turistlerin bölgeye bırakacağı yıllık tahmini katma değerin artacağı bir gerçektir. Bu tesislerin yıllarca boş kalması da Şanlıurfa ekonomisinin faydalanamayacak olması kabul edilemez. Özellikle bu kamu mallarının yatırımcıya tahsisi nedeniyle, yatırımcının sorumluluğunu zamanında yerine getirememesi nedeniyle, devlet kurumlarının ve yetkililerinin bu olaya acilen bir el atmasını ve uzlaşma yapılarak, mahkemeye gidilmeden bir çözüm ortaya koymasını bekliyoruz. Ayrıca ilimizde doluluk oranının yüksek olduğu Mart, Nisan, Mayıs ile Eylül, Ekim ve Kasım aylarında kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelerin tanıtım ve diğer etkinliklerini bu tarihlerde yapmamasını öneriyoruz. Ayrıca doluluk oranının azaldığı dönemlerde kongre turizminin canlandırılarak, turizm sezonunun uzatılması mümkün olabilecektir.”

 



‘Ulaşılabilir bir Şanlıurfa görmek istiyoruz’

Şanlıurfa’nın bir türlü çözüm bulmayan uçak seferleri sorununa da değinildiği açıklamada, “2019 Göbeklitepe Yılının az da olsa bir ivme kazandırdığı, fakat yabancı turist için aynı şeylerin söylenemeyeceği, bölgedeki Suriye olaylarından dolayı hedeflenen rakamlara ulaşılamadığını belirtmek isteriz. Önümüzdeki ilkbahar ayından başlamak üzere kademeli olarak, Antalya - Şanlıurfa uçuşu ile Trabzon ve İzmir uçuşlarının yapılacağı, ulaşılabilir bir Şanlıurfa görmek istiyoruz.” denildi.



Murat Doğan / Özel Haber

büyük eksiklik halen konaklama ve ulaşımda! Şanlıurfa göbeklitepe yılında turizm hedefine gelen turist sayısı da tatmin etmedi Çalışma grubu tarafından da turizmde konaklama ve ulaşımda halen gelişme yaşanmıyor Çalışma grubu: urfa’nın kalbine saplanmış ha