Büyükşehir'in doğrudan temin yöntemi meclise taşındı

TAKİP ET

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, Büyükşehir Belediyesinin 2021 yılında 50 milyon TL'lik doğrudan temin yöntemine başvurduğunu açık ve diğer ihale süreçlerinin devre dışı kaldığını söyledi. Öcalan doğrudan temin ile yapılan alımlarda belgelerin komisyona sunulmadığı, harcamaların neye göre yapıldığı belirtilmediği için durumu meclise sordu.

“Büyükşehir Belediyesi 2021 yılında 50 milyon 500 bin TL'lik doğrudan temin yöntemine b başvurarak başta açık ihale usulü olmak üzere diğer ihale süreçlerini genellikle devre dışı bıraktığı anlaşılmaktadır” diyen HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, doğrudan temin yönteminde bilgi ve belgelerin komisyona sunulmadığı, Devlet Malzeme Ofisi’ne 9 milyon 700 bin TL avans verildiği, bu harcamaların neye göre yapıldığı bilgi ve belgelerle belirlenemediğini iddia ederek İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya bir soru önergesi sundu.

Öcalan’ın Bakan Soylu’ya yönelttiği soru önergesinde şu ifadelere yer verildi:
“Urfa Büyükşehir Belediyesi’nin, 2021 yılı gelir ve giderlerini konu alan Denetim Komisyonun raporuna göre 2021 yılında 50 milyon 500 bin TL'lik doğrudan temin yöntemine başvurarak başta açık ihale usulü olmak üzere diğer ihale süreçlerini genellikle devre dışı bıraktığı anlaşılmaktadır. Doğrudan temin usulü ile yapılan alımlara dair bilgi ve belgelerin komisyona sunulmadığı, Devlet Malzeme Ofisi’ne 9 milyon 700 bin TL avans verildiği, bu harcamaların neye göre yapıldığı bilgi ve belgelerle belirlenememiştir.

Makine İkmal Dairesi ile Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ŞUŞKİ) tarafından kiralanan araçların nasıl kullanıldığı ve hangi ücret karşılığında kiralandığı ile ilgili sorulara; “İhale verildi bunun karşılığında kiralamalar yapıldı. Hepsini getirme durumumuz yoktur” şeklinde cevaplar verilerek, evrakların denetim komisyonundan kaçırıldığı kamuoyunun bilgisine yansımıştır. ŞUŞKİ’ye sorulan “Güneş panelleri ne durumda? Tahakkuk ve tahsilatın geliri ne kadar, elektriğe ödenen para ne kadar? Su kuyularının ihaleleri ne şekilde verilmiştir, kimlere verilmiştir? ŞUSKİ kendi makinalarıyla kaç su kuyusu açmıştır?” soruları da yanıtsız bırakılmıştır.

Bu bağlamda;

Urfa Büyükşehir Belediyesi’nin genel olarak açık ihale usulü ve diğer ihale usullerini devre dışı bırakarak doğrudan temin yöntemiyle alım yapmasının gerekçesi nedir?

Urfa Büyükşehir Belediyesi’nin mal alımlarını genellikle aynı firmalardan yapmak için doğrudan temin yöntemini kullandığı iddiası doğru mudur?

Urfa Büyükşehir Belediyesi’nin son 5 yılda doğrudan temin yöntemiyle kaç mal alımı yapılmıştır? Söz konusu mal alımları hangi firmalardan yapılmıştır?

Makine İkmal Dairesi ile Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ŞUŞKİ) tarafından kiralanan araçlar hangi ücret karşılığında ve hangi firmalardan kiralanmıştır?

Denetim raporunda geçen Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ŞUŞKİ) ile ilgili sorunların yanıtsız bırakılmasının gerekçesi nedir? Soruların yanıtsız bırakılması denetim ve şeffaflık ilkesine aykırı değil midir?"

Büyükşehir Belediyesi HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan doğrudan temin