Büyükşehir Meclisinde gerginlik yaşandı

TAKİP ET

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında 'Şanlıurfalı kadınların karşılaştığı sorunlar ve çözümü' ile ilgili erken yaşta evlilik konusuna yönelik ortaya atılan iddialar, Ak Parti ile HDP arasında gerginliğin yaşanmasına neden oldu.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısının Ağustos ayı üçüncü birleşimi gerçekleşti. Toplantıda, 'Şanlıurfalı kadınların karşılaştığı sorunlar ve çözümü' ile ilgili komisyon çalışmaları gündeme alındı. Konu ile ilgili komisyon çalışmalarının okunduğu sırada, HDP'li Meclis Üyesi ve Kadın Erkek Fırsat ve Aile Eşitliği Komisyonu Üyesi Cahide Udum, bir Ak Parti'li Meclis Üyesinin "Erken yaşta yapılan evliliklerde, özellikle 10-11 yaşındaki kız çocuklarının evliliklerinin meşrulaştırılması ve bu kız çocukları evlenmese de kaçsınlar, kafalarına sıkıp öldürelim" sözünü kullandığını iddia etmesi gerginliğe neden oldu.



Udum: Bu zihniyetin komisyonda yer alması uygun değil

Ak Parti'li Meclis üyesinin kız çocuklarının erken yaşta evlendirmelerini meşrulaştırmak istediğini iddia eden HDP'li Cahide Udum, yaptığı açıklamada, "Yaptığımız toplantıda AKP'li bir üyenin konuşma tarzı, üslubunun bizi rahatsız ettiğini belirtmek istiyorum. O kişi, 'Erken yaşta yapılan evliliklerde özellikle 10-11 yaşındaki kız çocuklarının evliliklerinin meşrulaştırılmasını ve bu kız çocukları evlenmese de kaçsınlar, kafalarına sıkıp öldürelim' cümlesini kullanması bizi ciddi şekilde rahatsız ediyor. Bu zihniyette bu kişinin kadın, erkek ve aile komisyonunda yer alması bizi rahatsız ediyor. Bu zihniyetin bu komisyonda yer alması uygun değil." ifadelerini kullandı.







Kaytan: Sohbetin Ak Parti'li üyenin düşüncesiymiş gibi yansıtılmasını doğru bulmuyorum

İddialar üzerine açıklama yapan Meclis Başkanı Ahmet Kaytan, "Bu konunun üzerinde ciddi bir şekilde durulmuş olsaydı, komisyon raporunda da yer alırdı. Eğer komisyonda bahsedilen ifadeler karşılık bulmuş olsaydı, ciddi bir şekilde üzerinde durulmuş olsaydı, komisyonun herhangi bir raporunda yer alırdı. Karşılıklı sohbet sırasında yapılmış değerlendirmelerin sanki Ak Parti Meclis Üyesinin düşüncesi olarak yansıtılmasını doğru bulmuyorum" sözlerine yer verdi. 



Bayuk: Parti ismi söylenirken, söylemlerini düzeltmeli

HDP'li Cahide Udum'un dile getirdiği 'AKP' söylemlerine karşı cevap veren Ak Parti Grup Başkan Vekili Faruk Bayuk, "HDP'li Meclis üyesinin parti ismi ile söylemini öncelikle düzeltmesini rica ediyorum. Partimizin kadınlar ile ilgili yaptığı çalışmalar ortadadır. Özellikle Ak Parti geldikten sonraki durumlarda kadının değeri ortadadır. Yaptığımız çalışmalar ile kadınlara verdiğimiz değer ve çalışmaların sorgulanacak tarafı yoktur." ifadelerini kullandı.  



Ak Parti Meclis Üyesi İmam Fidanoğlu, da 'AKP' söylemlerine yönelik yaptığı açıklamada, "Cahide hanım konuşurken AKP değil, AK Parti diye hitap etmesini bilecek, ondan sonra söz alacak. Biz gruplarına saygısızlık etmiyoruz. Kendisiyle de aynı komisyondayım ve böyle bir tartışma geçmedi. Her komisyonda sohbet ediyoruz, kendisini komisyon adına kınıyorum" şeklinde konuştu.

 

büyükşehir meclisinde gerginlik yaşandı Şanlıurfa büyükşehir belediyesi meclis toplantısı hdpli meclis Üyesi ve kadın erkek fırsat ve aile eşitliği komisyonu udum: bu zihniyetin komisyonda yer alması uygun değil erken yaşta yapılan evliliklerde