Cadde de maskeli, sokakta maskesiz

TAKİP ET

Şanlıurfa'da artan korona vakalarının önüne geçilemiyor. Kent genelindeki vaka sayılarına yönelik çeşitli mercilerden farklı rakamlar gelirken, hastanelerde yoğunluk, sokaklarda umursamazlık var. Şehiriçi otobüslerine binebilmek ve caddelerde gezebilmek için takılan maskeler, sokaklara gelince ceplere atılıyor.

Şanlıurfa Valiliği tarafından son açıklanan verilerde 277 hane için karantina kararı verilmişti. O tarihten sonra valilik karantina sayılarını basın ile paylaşmayınca farklı mercilerden farklı sayılar dile getirildi. Son olarak CHP Şanlıurfa milletvekili Aziz Aydınlık katıldığı özel bir televizyon programında sadece evlerinde tedavi gören kişi sayısını 500 ila 600 olarak duyurmuştu. Bu rakamlardan dolayı hastanelerde yer kalmadığını ifade eden Aydınlık; kapatılan özel hastanelerin açılması talebinde bulunmuştu. Yaşanan tüm olumsuz gelişmelere rağmen Urfa’da salgının hala ciddiye alınmadığı ifade ediliyor.

 

Yerine göre maske

Urfa’da maske kullanımı artan vaka sayıları ile birlikte artış olsa da yeterli düzeyde değil. Yetkili makamlarca yapılan uyarılar vatandaşlar tarafından farklı algılandığı ifade ediliyor. Vatandaşların maskeyi belli hizmetlerden yaralanabilmek için kullandığı söyleniyor. Örneğin; Şehir içi otobüslerine binebilmek için maske takan kişiler, araçtan indiği gibi maskeleri ceplerine atıyor. İnsan kalabalığı olan caddelerde polis ekiplerinin maske kontrolü yaptığını bilen kişiler, caddelerde maske ile geçerken. Sokak ve mahalle girişlerinde maskeler çene altlarına ve kollara takılıyor.

 

PTT kabullenilmiş çaresizlik

Koronavirüs salgını başladığı günden beri Şanlıurfa’da PTT şubelerinde yaşanan yoğunluklar artık sıradanlaştı. Pandemi süreci nedeniyle uyulmayan kurallar nedeniyle ciddi tehlike arz eden kalabalıklara çözüm üretildiyse de vatandaşlar kurallara uymadığı için virüs aldı başını gitti.

 

1 Haziran’da başlayan yeni normalleşme süreci ile birlikte Urfa’da artan korona vakalarının sebepleri arasında gösterilen PTT şubelerindeki yoğunluk varlığını korumaya devam ediyor. PTT şubelerine giderek devlet tarafından verilen maddi yardımları almak isteyenler ve elektrik faturalarını indirimli ödemek isteyenler uzun kuyruklar oluşturuyor. Konu birçok defa kent ve ulusal basında yer almasına rağmen  çözüm üretilemedi.

 

Çözüm bir liste mi?

PTT şubeleri aracılığı ile verilen birinci faz yardımalar oluşan yoğunluk nedeniyle ihtiyaç sahiplerine evlerinde teslim edilmişti. Ancak daha sonra ki yardımlar tekrar şubelerden dağıtılmaya ve kentteki bazı şubelerin tedbir amaçlı kapatılması ile açık şubelerde tekrar uzun kuyruklar oluşuyor. Yaşanan yoğunluk ile ilgili sorularımızı yanıtlayan Yusuf Usta isimli vatandaş; ‘’ İnsanlar PTT’ye çoğunlukla elektrik faturalarında indirim yapabilmek için geliyor. Bence indirim alacak olanların faturaları zaten indirimli gönderilmeli. Devlet, Dedaş ile bu konuda anlaşma yapabilir veya indirim alacakların isimlerini Dedaş’a bildirmeli. Polisler ne kadar uğraşsalar da ister istemez mesafe kuralına uyulmuyor.’’ dedi.



Gülbahar Balta / Urfa Değişim