Cami İmamı Onat uyardı: Fitre ve fidye kimlere verilmeli

TAKİP ET

Ramazan ayında en çok araştırılan konuların başında gelen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır) ve fitrenin ne kadar olmasıyla birlikte kimlere verileceği konuları merak ediliyor. Fidye ve fitrenin kimlere verilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunan Şanlıurfa Dergah Cami imamı İbrahim Onat fitre ve fidyenin Bu sene deprem ve selde zarar gören vatandaşlara vermenin farz değerinde olduğunun altını çizdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nca her yıl açıklanan fitre ve fıtır sadakası( fidye) ücreti, 2023 yılı Ramazan ayı için 70 TL olarak belirlendi. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, deprem mağdurları için fitrenin Ramazan ayından önce de verilebileceğini açıkladı.

Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen Müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadaka iken Fıtır sadakası ise kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul Müslümanlara verilir. Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır. Zekât için de aynı kural geçerlidir.

“İNSANLAR FİDYE VE FİTREYİ KARIŞTIRMAMALI”

Fitre ve fidyenin karıştırılmaması gerektiğini söyleyen Onat, “İnsanlar fidye ve fitreyi karıştırmamalı, fidye Ramazan ayına ulaşıp ramazan orucunu tamamen tutamayan kişilerin verdiği sadaka hükmündeki bir ibadettir. Fitre ise insan olmanın ve ramazan orucunu tutup ve bayrama kavuşmanın bir sevinci olarak vermemiz gereken bir ibadettir yani bir şükür ibadeti de diyebiliriz.” dedi.

“FİDYE VE FİTRE SADECE PARASAL OLARAK VERİLMEMELİ”

Fidyenin sadece parasal olarak verilmediğini aktaran Onat “Fitre ve fidye parasal olarak da verilir, bir fakirin ihtiyacı olursa ona da eşya alınıp verilebilir. Yani sadece para verilecek diye bir şey yoktur.” ifadelerine yer verdi.

Özellikle bu sene yaşanan sel ve afetlerden dolayı evlerini, mallarını ve canlarını kaybetmesine karşın mağdur durumda olan insanlara bu sadakaların verilmesinin farz hükmünde değer kazanacağını söyleyen cami imamı Onat, “Özellikle afetzede ve depremzedelerimizin Allah yardımcıları olsun. Bizlerde Adıyaman’daydık ve bizlerde çok şeye şahit olduk. Kişi vardı ki üstüne bir şey dahi alamadan evi darmadağın oldu. İşte bu yüzden onların verme değil alma zamanı mümkün olduğunca bu sene elimizden geldiğince bu kişilere yardım edelim. Bunlara yapılan yardım farz değil hemen hemen farz hükmündedir. Çünkü şu anda o insanlar çok mağdur. Çeşitli imtihanlardan geçtik hep bitlikte dua edelim Allah bizi bu afetlerden muhafaza eylesin.” diyerek uyardı.

“BU YARDIMLAR GİZLİ YAPILMALIDIR”

Fidye ve fitrenin verilmesi konusunda uyarılarda bulunan Onat, “Fidye ve fitre verilirken daha doğrusu Allah için verilen bütün sadakalar gizli verilmelidir ve ayetlerde de geçiyor bunlar verilirken en yakınından verilmeye başlanmalıdır. Akrabalardan fakir olanlar varsa yâda gördüğünüz dul, yetim kişiler varsa bunlara vermek çok daha iyi olur.” şeklinde konuştu.

“HERKES HAKKIYLA YARDIMLARINI DAĞITIRSA FAKİR DİYE KİMSE KALMAZ”

İnsanların yardımları dağıtırken adil olmaları gerektiğini aktaran Onat sözlerini şu şekilde sürdürdü: “İnsanlar bazen diyor ki falan kişiye versem mükâfatı daha fazla olur aslında bu yanlıştır. Mükâfat kısmından bakarsak dünyada Müslüman olan herkes kendi fakirine verse zaten dünyada fakirlik diye bir şey kalmaz. Yardımlarda sadece belirli noktalara verildiği için fakir yine fakir olarak kalıyor. Herkes hakkıyla zekâtını fidyesini verirse dediğim gibi fakir kalmaz.” dedi.

Kader Topal / Urfa Değişim 

Ramazan ayı Fitre fidye kimlere verilmeli