Çatışmalara şahitlik eden meçhul mezar

TAKİP ET

Akçakale ile Suriye'nin Telabayd kentinin arasında bulunan tampon bölgede 106 yıldır gömülü Alman Mühendisinin mezarı ortaya çıktı. Kurşun ve şarapnel parçalarının isabet ettiği Meçhul mezarda 1915 yılında kaza sonucu ölen Fuhrer Zorn yattığı öğrenildi.

Barış Pınarı Harekâtıyla terörden arındırılan Suriye’nin Telebayad ile Akçakale sınırı ortasından geçen tampon bölgede kurşun ve bombalarla tahrip edilmiş bir mezar bulundu. Kimsenin geçmesine izin verilmeyen bölgede bulunan mezarın, Osmanlı döneminde yaptırılan Hicaz Demiryolunda görev alan Alman Mühendis Fuhrer Zorn’ ait olduğu öğrenildi.

21 Kasım 1915 yılında iş kazası sonucu ölen Zorn, tren raylarının geçtiği bir bölgede gömüldü. 106 yıl önce hayatını kaybeden Alman Mühendis Fuhrer Zorn, kendi dini inanışına göre defnedildi. Mühendisin mezarının baş tarafı güneye, ayak tarafı ise kuzeye bakacak şekilde gömülmesi dikkat çekti. Yoğun çatışmaların ve Kurtuluş Savaşının kaderinin değişmesine şahit olan mezar için Akçakale Belediye Başkanı Mehmet Yalçınkaya, 106 yıl önce ölen Alman Mühendis için Almanya Büyükelçiliğine durumu haberdar etmek için yazışmalar yapacak.

BU DEMİR YOLU İNŞASI BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞININ KADERİNİ BELİRLEMİŞ
Türkiye-Suriye sınırındaki tampon bölgede bulunan meçhul mezarı ziyaret eden ve çevre temizliği başlatılan mezarla ilgili açıklamada bulunan Akçakale Belediye Başkanı Mehmet Yalçınkaya, “ Birinci Dünya savaşı öncesi Alman, Osmanlı İmparatorluğu, ortak hicaz demir yolu Berlin’de başlayıp Basra da bitten demir yollu güzergâhındayız. Bu demir yolu inşası birinci dünya savaşının kaderini belirlemiş hem de kurtuluş savaşının kaderini belirlemiş ve oldukça önemli olmakla beraber ve o günün şartlarında yüz yılın projesi bu proje Abdülhamit hanın projesidir. Bu eserde Almanlar teknik ve yapım olarak üstlenmişlerdir. 1915 yılında burada bu çalışmaları yapan teknik adam mühendisi Fuhrer Zorn bir iş kazası sonucu vefat etmiş ve o zaman ki idareciler burada gömülmesine karar vermişler.”dedi.


“MEZARI ŞANINA YAKIŞIR BİR ŞEKİLDE ONARACAĞIZ”
“Akçakale Belediyesi Başkanı olarak yıllardır sınırda çatışmalar devam etmektedir.” diyen Yalçınkaya “10 yıldır devam eden bu çatışmalar sonucunda hem bu alanlar, hem mezarlar büyük zarar gördü. Yaptığımız incelemeler sonucunda hem mezarın geçmişini ortaya çıkardık, hem de mezarın bu günkü durumunu ortaya çıkardık. Bizler İslam dinimiz gereğince mezarlara saygı babında ve ölüye saygı babanda büyük bir inancımız var. Bu inancımız gereği bu mezara şanına layık bir şekilde onaracağız bu görevi belediye olarak yerine getireceğiz. Çünkü geçmişte medeniyetin yolunu ve hizmeti getirmiş bir teknik adamın mezarın, bu şekilde bırakamayız. Ancak Alman büyük elçiliğine de bir yazı yazıp burada bir teknik adamın 1915 de vefat ettiğini, bu bilgileri de büyük elçilikle paylaşacağız. Bu durumdan henüz büyük elçiliğin haberi yok. Fakat bu mezarı şanına layık bir şekilde onarıp ayağa kaldırdığımızda bununla ilgili büyük elçilikten bir şey beklemiyoruz. Biz mezarı kendimiz ve bize yakışır bir şekilde yapacağız.
Şu anda bulunmuş olduğumuz bölge yasak bölge fakat bizim askerlerimiz 40 kilometre Suriye’nin içindeler burada güvenlik sağlanınca, bizim bu mezara el atmamız mümkün ve dediğimiz şekilde onaracağız. Burası tampon bölge biz istiyoruz ki tarihe not düşelim geçmişte ne yapılmış, kimler emek vermiş, kim şehit düşmüş, kim ölmüş, bunların bilinmesi ve tarihi bir belge olarak bu mezara sahip çıkarak tarihe bir not düşüreceğiz.”dedi


“BU MEZARLAR UZUN YILLAR ÇATIŞMALARA ŞAHİTLİK ETTİ”
Yalçınkaya “Burada ki mezarlar hem Suriye’de ki çatışmalara şahitlik etti, hem de olan biteni ve şöyle bir deyimle ifade etmek istiyorum. Dili olsa çok şey konuşur tabirle yola çıkarak 1903 de demir yolunun yapımı ve 1903’den bu yana 118 yıl geçmiş arada uzun bir süre var dediğim gibi birçok şeye tanıklık etmiş. Tabi çok kötü hadiseler yaşandı. bende en son olan biteni geldim gördüm ve hala bir dram var düşünün öbür tarafta büyük bir felaket var. Büyük bir yokluk ve yoksulluk var. Türkiye’nin yardımlarıyla ve gayretiyle Valimizin, Belediyelerimizin ve Devletimizin büyük gayreti sonucu orada ki hayatı normalleştirmeye çalışıyoruz. Bunu daha öncede söyledim şimdi de söylüyorum bu Suriye savaşı yüzyılın felaketi 10 yılda 10 milyon insan göç etmiş, yer değiştirmiş ve bu günün akıbetini de bilemiyoruz neler olacak onun için Allah devletimize zeval vermesin Suriye’nin de gözü Türkiye’de. Bizlerde bu felaketi ortadan kaldırılması için elimizden gelini yapıyoruz.” ifadelerinde bulundu.