Ceylanların sayısı artıyor

TAKİP ET

Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan ceylanlar Şanlıurfa'da koruma altına alındıktan sonra sayıları hızla artmaya başladı. Şanlıurfa 75. Yıl Ceylan Üretme İstasyonu'nda yetiştirilen ceylanlar doğal alanlarında 379'a ulaştı. Üreme istasyonlarında ise 164 ceylan bulunuyor.

Yaban Hayatı Koruma Birliği tarafından 2013 yılında alınan kararla ceylanlar hassas ve korunması gereken ve nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan ceylanlar, Şanlıurfa 75.Yıl Üreme İstasyonunda çoğalması için koruma altına alındı. 2020 yılında yapılan tespitlere göre Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahasındaki korumalı doğal alanda 379, üretme istasyonlarında ise 164 ceylan bulunuyor. Geçtiğimiz yıl Cudi Dağı’na bırakılan 50 ceylan bölgeye adaptasyon sağlayarak burada sayıları 65’e ulaştı.

30 CEYLAN ŞANLIURFA’DA DOĞAYA SALINDI
Doğa Koruma ve Milli Parklar Şanlıurfa 3. Bölge Müdürlüğü 75. Yıl Ceylan Üretme İstasyonunda yetiştirilen 30 ceylan, Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahasındaki 15 bin hektarlık korumalı alanda doğaya bırakıldı.İstasyonda yetiştirilen üç ceylanı kendi elleriyle doğaya salan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Yaban Hayatı Koruma Birliğinin 2013 yılında aldığı kararlar ceylanların hassas, korunması gereken ve nesli tükenme tehlikesi altında bulunan hayvanlar olarak tespit edildiğini söyledi.

NESLİ TÜKENME TEHLİKESİNDEN ÇIKACAK
Ceylan üretme istasyonunda konuşan Vali Erin, “İstasyonda yetiştirilen 30 ceylanımızı 15 bin hektarlık alana saldık. Ceylanları, yaban hayatına uygun bir alanda koruma altında tutmaya çalışıyoruz. İnşallah yapılan çalışmalarla, bu hayvanlar nesli tükenme tehlikesi altında olan statüsünden çıkacak. Buna katkı sunan illerden biri de Şanlıurfa olacak.” diye konuştu.

CEYLANLARI KORUMAK İÇİN TEDBİRLERİ ARTTIRACAĞIZ
Vali Erin, “Doğaya saldığımız ceylanlarımıza uzun ömürler diliyoruz. Bu hayvanlarımızı avcılara karşı korumaya yönelik de büyük bir çaba ortaya konuyor. Görevlendirdiğimiz korucular aracılığıyla da arkadaşlarımıza destek oluyoruz. Şanlıurfa’nın bu güzel ceylanlarla anılması gerekiyor. Bu avlanacak bir hayvan değil. Sevilecek ve sevginin timsali olan bir hayvan. Başka yerlerde izin verilen türlerin avını kontrollü bir şekilde gerçekleştirsinler ama ceylanlara dokunmasınlar. Ceylanları koruma anlamında daha tedbirleri daha da artıracağız” ifadelerini kullandı.

40 CEYLAN DAHA BIRAKILDI
Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Daha önce Şanlıurfa 75. Yıl Ceylan Üretme İstasyonundan alınarak Şırnak Cudi dağı mevkiine bırakılan 50 adet ceylanın bölgeye uyum sağlayıp çoğaldığının gözlenmesinin ardından 40 adet ceylan daha Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan’ın katıldığı programla alana salındı.”denildi.

CUDİ’DE CEYLAN SAYISI 105’E YÜKSELDİ
Programda konuşan Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan, “Geçtiğimiz yıl 50 Ceylan'ı Cudi’ye bıraktık. Ceylanlar burada yaşamlarını son derece de iyi bir şekilde devam ettirdi ve yavruladılar, çoğaldılar. Bu sayı 65'e çıktı. Bugün yine Doğa Koruma Ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğümüzün himayesinde Urfa'da yetiştirilen 40 Ceylan’ı doğa ile buluşturmak üzere bir araya geldik. Toplam sayımız 1 yıl içerisinde 105'e yükseldi.”dedi.