Ceza alma endişesi, sağlık korkusunu yendi

TAKİP ET

Koronavirüs salgını nedeniyle evde kalma çağrılarına gerektiği kadar uymayan vatandaşlar, sokağa çıkma yasağında ceza almamak için evinde kalmayı tercih ediyor. Genel olarak yoğun olan Şanlıurfa'nın caddeleri, üçüncü kez uygulanan sokağa çıkma yasağı sayesinde tekrar sessizliğe büründü. Bu durum ise vatandaşların ceza almakta endişe ettiği kadar, yoğunluk oluşturmanın sağlığı tehdit ettiğinden endişe etmediklerini gösterdi.

Koronavirüs vakaları artmaya devam ederken, salgının yayılmasının en aza indirilmesi için sürekli sosyal izolasyon uyarıları yapılıyor. Sosyal izolasyonun sağlanması için de vatandaşların zorunlu olmadıkça evde kalmaları vurgulanıyor. Ancak vatandaşlar bu uyarıları yeterli düzeyde dikkate almazken, zorunlu olmadığı halde caddelerde gezenlerin de sayısı bir hayli yoğun oluyor.



Üçüncü kez Urfa’nın caddeleri boş kaldı

Şanlıurfa’nın da aralarında bulunduğu 31 ilde,üçüncü kez sokağa çıkma yasağı uygulandı. Uygulanan yasak ile Şanlıurfa’nın yoğun olan caddeleri de yerini sessizliğe bıraktı. Trafikte araçların olmadığı, caddelerde ise vatandaşların gezmediği Şanlıurfa, sessiz ve farklı bir görünüm oluşturdu.

 



Yöneticiler, Şanlıurfalılara teşekkür etti

Şanlıurfa’nın cadde ve sokakları yasak süresi boyunca sessiz bir görünüme sahip olurken, kent dronelerle havadan görüntülendi. Sessiz kentin görüntüleri birçok yönetici tarafından sosyal medyada paylaşılırken, Şanlıurfalılara sokağa çıkma yasağına uydukları için de teşekkürler esirgenmedi.

 



Vatandaşlar ceza vermemeyi düşündüğü kadar, sağlığını düşünmüyor

Hafta içi sokağa çıkma yasağı uygulanmadığından dolayı vatandaşlar, zorunlu işi olmamasına rağmen bahar havasına kapılarak kendini dışarı atıyor. Alıverişlerini sürdüren vatandaşlar, park ve bahçelerde dinlenirken, birçoğunun dışarı çıkmasının gerekçesi ise evde canı sıkıldığından dolayı oluyor. Bu nedenle vatandaşlar, sosyal temastan kaçınmayı ve sağlığını düşünmeyi daha geri planda tutuyor. Sürekli uyarılara rağmen vatandaşlar, belli bölgelerde yoğunluk oluşturmaya devam ediyor.

Vatandaşlar, sağlığını tehlikeye atmaktan çekinmezken, sokağa çıkma yasağını ihlal etmesi sonucu para cezası almaktan çekiniyor. Bu nedenle uyarılara fazla aldırmayan vatandaşlar, sokağa çıkma yasağı süresince evinde kalmayı tercih ediyor. Öyle ki Şanlıurfa’da yasağı ihlal ettiği gerekçesiyle ceza alan vatandaşlar, diğer illere oranla daha az görüldü.



 

Yasaktan muaf olan kişi sayısı daha fazla oldu

İlk kez uygulanan sokağa çıkma yasağından muaf olan kişiler ve meslek kuruluşları da az oldu. Bu hafta ise özellikle çiftçiler, gıda üretimi yapanlar ve bazı meslek kuruluşları daha yasaktan muaf tutuldu. Bu nedenle yasak süresinde sokakta olan vatandaşların sayısı, öncekine oranla daha fazla oldu. Uygulanan 4 günlük yasağı iki gününde ise saat 09.00-14.00 arasında market ve bakallar da açık oldu. Bu durum ise birçok vatandaş için fırsat olurken, önceki yasaklara oranla daha fazla kişi dışarı çıkabildi.

 



Gece yarısı olmasına rağmen vatandaşlar sokağa akın ediyor

Sokağa çıkma yasağının uzun süre olmamasına rağmen vatandaşlar evde bunalıyor. Yasağın bittiği saatte, gece yarısı olmasına rağmen evde bunalan vatandaşlar, kendilerini sokağa atıyor. Hava almak için sokağa çıkan vatandaşlar, yine bazı bölgelerde yoğunluk oluşturuyor. Geçtiğimiz hafta sonu bazı illerde yasağın bitmesini eğlenceye çeviren vatandaşlar, müzik eşliğinde oynadılar. Bu durum ise salgının yayılmasının engellenmesi için sokağa çıkma yasağının gerekli olduğunu ve ceza yeme korkusunun, sağlık korkusunu yendiğini kanıtladı.



Mehmet Halhalli / Urfa Değişim

ceza alma endişesi sağlık korkusunu yendi koronavirüs salgını nedeniyle evde kalma çağrılarına gerektiği kadar uymayan vatandaşlar Üçüncü kez urfa’nın caddeleri boş kaldı yöneticiler Şanlıurfalılara teşekkür etti vatandaşlar ceza vermemeyi düşündüğü kad