"Çiftçi borçları ile ilgili çözüm üretilememesinin gerekçesi nedir?"

TAKİP ET

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, pandemi sürecinde çiftçilere destek verilmediğini belirterek, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

HDP’li Ömer Öcalan, Şanlıurfalı çiftçilerin sorunlarını Meclis gündemine taşıyarak, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye soru yöneltti.
2019 yılının desteklemelerinin daha yeni ödenmeye başlandığını iddia eden Öcalan, verdiği soru önergesinde şu soruları yöneltti:

1- 2016 yılından itibaren atıl durumda olan Bozova Merkez Sulama Birliğinin yeniden faaliyete geçmesi ile ilgili bir işlem yapılacak mıdır? En kısa sürede konunun ele alınacağına dair verilen sözlere karşılık neden herhangi bir işlem yapılmamaktadır?
2- Aynı zamanda mevcut Sulama Birliklerinin aşırı fiyat artışı çiftçiyi üretimden uzaklaştıran bir uygulama değil midir?
3-Benzer şekilde çiftçinin maliyetini artırıcı bir uygulamaların çiftçiyi üretimden uzaklaştırdığının bilindiğine göre ısrarla çiftçinin maliyetini artıran politikaların uygulamasının amacı nedir?
4-Çiftçi borçları ile ilgili yapısal bir çözüm üretilememesinin gerekçesi nedir? Özellikle traktör ve tarla gibi çiftçinin geçim kaynağını sağlayacak temel araçların haczedilmesinin önlenmesine dair bir politikanız olacak mıdır?
5-Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesine bağlı Kuskunlu köyü örneğinde olduğu gibi bütün girişimlere rağmen DEDAŞ’ın çiftçilere uyguladığı haksız politikalara dair neden herhangi bir kalıcı çözüm üretilmemektedir?