Çiftçi gibi ilaç bayileri de isyan ediyor

TAKİP ET

Hemen hemen her gün zamların geldiği ülkemizde çiftçiler fahiş fiyatlar nedeniyle bu yıl hem gübre hem ilaç alamadı. Zirai ilaç ve gübre satan esnaflar iş yapamadıklarını, çiftçilerin gerçekten zor durumda kaldığını vurguladı. Çiftçilerin karın tokluğuna çalıştığını söyleyen esnaflar kendilerinin ise zararına iş yaptıklarını söyledi.

Türkiye genelinde akaryakıt, gıda, yağ, gibi ürünlerde yaşanan zamlar ziraiyi ilaç esnaflarını da vurdu.
Çiftçilerin olmasa olmazları arasında olan gübre ve ziraiyi ilaçları bu yıl adeta altın fiyatına satılıyor. Yaşanan zamlardan dolayı çiftçilerin alım gücü düşerken ziraiyi ilaç esnafları adeta dükkanlarında sinek avlıyor. Fiyatların her gün değişmesinden veryansın eden esnaflar bu kötü gidişata devletin çözüm bulmasını istediler.

Zamlar hem alıcı hem de satıcıyı etkilerken ziraiyi ilaç esnafları konuyla ilgili Urfa Değişim Gazetesinin Mikrofonlarına konuştu.

ÇİFTÇİLER ŞU ANDA KARIN TOKLUĞUNA ÇALIŞIYOR
Gübre ve ilaç satışı yapan esnaf Veysel Koşar: “Çiftçiler gerçekten zor durumdalar. Bizler de çiftçilerimizin çektikleri sorunlarından dolayı ilk etkilenen sektörüz. Çünkü çiftçiler tarlalarına gübre, ilaç, üre gibi ürünleri bizden temin ediyor. Onlar alım yapmasa bizlerde satış yapamayız. Bundan dolayı baya zor durumdayız. Yetkililerin bir an önce yaşanan bu fahiş fiyatların önüne geçmeleri gerekiyor. Çünkü çiftçilik mesleği eğer sekteye uğrarsa diğer sektörlerde derin kayıplar yaşar. Şu anda ilaçlar alınmıyor. Tılıfın denen bir ilaç var çiftçilerin daima kullandıkları yaklaşık fiyatı bin lira çiftçilerde almakta zorlanıyor. Almadıkları zaman verim alamıyor. Çiftçilerimizde ne yapacaklarını şaşırmış vaziyette. Bizde onlardan da çaresiz durumdayız. Bizlerde çiftçilik mesleğinden geliyoruz. Benim bir yıllık topraktan elde ettiğim mahsul 400 bin lira bana çıkan fatura 500 bin ilaç, elektrik faturaları tohum vesaire gibi etkenlerden dolayı adeta cebimden ödüyorum. Gerçekten çiftçiler şu anda karın tokluğuna bu mesleği yapıyorlar.  

GÜBRE FİYATLARI GÜNDEN GÜNE DEĞİŞİYOR
Gübre fiyatları günden güne değişiyor. Bugün aldığım gübreyi daha farklı bir fiyata satıyorum. Piyasa daima değişiyor. Bizde piyasaya göre hareket ediyoruz. Bazen zarar bile ediyoruz. Bugün tavan yapan gübre bakıyorsun yarın düşüş yaşıyor. Ertesi gün yine zirvede bizde ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız” dedi.

PARASI ÇIKIŞMADIĞI İÇİN ÜRÜNÜ GERİ GETİRENLER VAR
Hoçhat Tarım Sulama Ürünlerinin Satış temsilcisi Hasan Koşar ise, “Yaşanan zamlardan dolayı satış yapamadıklarını ürünü alıp parası çıkışmadığı için ürünü geri getirenlerin bile olduğunu buna derhal çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

Hasan Koşar “Çiftçilerin üzerinde baskılar olduğu sürece çiftçilerin ekin ekemeyecekler. Elektrik gübre, ilaç fiyatları ortada bunlarda gıda sıkıntısını beraberinde getirecek. Bu yıl yine kuraklık geçmesi bekleniyor. Çiftçilerimizde zorlanacak devletimizin elektrik fiyatlarında çiftçilere bir destek çıkması gerekiyor. Yoksa gerçekten bu meslek tarih olacak. “ ifadelerini kullandı.

Mehmet Kırvar / Urfa Değişim
 

Zirai ilaç gübre fiyatları Şanlıurfa