Çiftçi kara kara düşündü

TAKİP ET

Şanlıurfa'da tarım sulama borusunun patlaması üzerine birçok tarla su altında kaldı. Bu durum karşısında çaresiz kalan çiftçiler ise kara kara düşündü.

Şanlıurfa'da havaların ısınamaya başlamasıyla Atatürk Barajı'ndan tarım arazilerine su bırakıldı. Ancak suyun bırakılmasından önce sulama hatlarının kontrol edilmemesi birçok tarım arazisinde taşmalara neden oldu. Bu durum ise çiftçileri mağdur etti.

Şanlıurfa'da birçok çalışmanın olumsuz sonuçlar getirmesinin en önemli nedeni, çalışmaların plansız bir şekilde yürütülmesi oluyor. Birçok çalışmada yapılanların ne gibi sonuçlar getireceğinin düşünülmemesi, çoğu zaman maddi zarara yol açıyor.



Daha önce de taşmalar yaşanmıştı

Özellikle Suruç ilçesine bağlı birçok kırsal mahallede suyun bırakılması taşmalara neden oldu. Su bırakılmadan önce çiftçiler, DSİ yetkililerinin sulama hatlarını kontrol etmeleri konusunda çağrıda bulunmuştu. Ancak bu konunun dikkate alınmaması sonucu çatlayan borulardan sızan su, tarlaları göle çevirdi. Geçtiğimiz günlerde Suruç ilçesinde birçok tarım arazisi sular altında kalmıştı, tarlalarını ekmeye çalışan çiftçiler, mağdur edilmişti.



Bu kez su borusu patladı; çiftçiler çaresiz kaldı

Suruç ilçesine bağlı Zeyrek Kırsal Mahallesi'nde tarım arazilerinden geçen ana su borusu patladı. Önlemin alınmaması sonucu şiddetli olan suya dayanamayan borunun patlaması üzerine birçok tarla göle döndü. Suyun taşması, aşırı toprak kaybına da neden oldu. Toprağın çoraklaşmasına neden olan taşma çiftçileri de mağdur etti. Tarlalarının zarar gördüğü çiftçiler, karşılaştıkları durum karşısında çaresiz kaldı, kara kara düşündü.



Tarım arazileri günlerce susuz kalabilir

Zeyrek Mahallesinde ana borunun patlaması sonucu DSİ ekipleri tarafından olaya müdahale edildi. Önlem alan ekipler, Zeyrek bölgesindeki suyu kesti. Suyun ise 1 ya da 2 hafta sonra bırakılması tahmin edilirken, onlarca tarım arazisi ise susuz kalacak.

Sürekli düzenli yapılmayan çalışmalardan dolayı mağduriyet yaşadıklarını belirten çiftçiler, "Tarlalarımızda bir ürün ektiğimizde sürekli sulama sorunu ile karşı karşıya kalıyoruz. Birçok kez tarım arazilerinin suya ihtiyaç duymasına rağmen pompalarda arızalar gerekçe gösterilerek su verilmiyordu. Suyun bırakılması da bizi mağdur etti. Sulama hattında kaliteli malzeme kullanılmamış. Bu nedenle borularda çatlaklar oluşuyor. Su bırakılmadan önce ekiplerin bu hatları kontrol etmeleri gerekirdi. Ama ne yazık ki çatlak borular kontrol edilmeden su bırakıldı. Bu nedenle birçok tarla su altında kaldı. Tarlalarımızı ekemiyoruz." ifadelerini kullandılar. 

 

tarım arazileri suruç Şanlıurfa haberler son dakika sulama borusu