"Çiftçi tarıma küstürülmemeli"

TAKİP ET

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik, 2023 hububat ekimlerinin başlamasıyla birlikte çiftçilerin de sorunlarla boğuştuğunu söyleyerek bu sene ekimlerde belirsizliklerin olacağını kaydetti.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin önemli hububat merkezlerinden olan Şanlıurfa’da 2 buçuk milyon dekar alana ekilen hububatta bu sene aynı hasadın elde edilmesi için girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerekiyor. Kar ve yağmur suyuyla yeşerip olgunlaşan arpa ve buğdayın hasadı ise haziran ve temmuz aylarında yapılmaya başlanıyor.

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik 2022 Yılında ekilen hububatta 2 buçuk milyon dekar alandan 2 milyon 200 bin alanda sulu tarım, 300 bin dekar alanda ise kuru tarımın yapıldığını söyledi.

“GİRDİ MALİYETLERİNDEN DOLAYI ÇİFTÇİ EKEMEZ OLDU”

Türkiye’de Hububat ekimlerinin başlamasına rağmen çoğu çiftçinin ekim yapamadığını vurgulayan başkan Melik devletin üreticiye de çiftçiye de destek sağlaması gerektiğini söyleyerek şunları kaydetti: “Tüm Türkiye'de ve Urfa'da hemen hemen 2023 yılı hububat yılı arpa, mercimek ve buğday ekimlerinin sezonu başladı fakat fiyatların yüksek olmasından dolayı üreticiler çiftçiler tohum alamıyor, gübre alamıyor, mazot alamıyor ve dolayısıyla bu yıl ekimlerin nasıl olacağı bir belirsizlik kazanacak çünkü ilimiz Urfa'da özellikle son 2 yıldır kurak bir iklim yaşanıyor ve dolayısıyla üreticiler de çiftçiler de kurak geçirdikleri için ürünlerini hasat edemediler çünkü ciddi anlamda buğdayda yüzde 70-80'lere ulaşan bir kulaklık yaşandı. Arpa da yine yüzde 80-902’a varan bir kuraklık yaşandı mercimekte ise son 2 yılda yüzde 70-80 oranında bir kuraklık yaşandı, üretici 2 yıldır sürekli ekim yapıyor ama karşılığını alamıyor hal böyle olunca çiftçi artık zora girdi ve ekim yapmamaya başladı.” dedi.

Başkan Melik, ekim yapan çoğu çiftçinin girdi maliyetlerinden dolayı borç batağından çıkamadığını ve ekime devam edemediğinin altını çizdi.

“DEVLETİN ÜRETİCİLERE DESTEK VERMESİ GEREKİYOR”

Daha sonra sözlerine şu şekilde devam eden Başkan Melik: “Devletin üreticilere, çiftçilere üretimden korkmamaları için destek vermesi gerekiyor, maalesef çiftçilerimiz zor anlar yaşıyor. Urfa'da yağışlar da yavaş yavaş düşmeye başladı. Yaklaşık iki senedir fazla yağış düşmedi ve toprak kuru kaldı kasım ayındayız ilimiz kurak geçtiği için toprak nemli değil, buğday arpa ve mercimek ekebilmeleri için toprağın hafif nemli olması gerekiyor. Bizim meteoroloji müdürlüğünden aldığımız bilgilere göre; 2022 Kasım ayında yaklaşık olarak 38.6  kilogram metrekareye 38.6 kilogram bir yağış yağmış, bu yeterli midir? Bu bir tohumun çimlenmesi için çok da yeterli değildir aslında tohum çimlenir ama toprak nemi yaklaşık olarak yüzde 70-80 santim olması gerekiyor. Öyle olması gerekiyor ki bitki gelişimini tamamlasın, meteoroloji müdürlüğünden aldığımız bilgiye göre; önümüzdeki günlerde yine yağış bekleniyor ama maalesef üreticiler hala tohum alamadı. Dolayısıyla ekemedikleri için ekili alanlar da belirsizlik kazanıyor.” şeklinde konuştu.

“ÇİFTÇİ FAİZE, BORÇ BATAĞINA GİRMEMELİ”

Başkan Melik Türkiye’de çiftçilerin ekimlerine devam edebilmesi için sosyal devlet anlayışının olması, çiftçiyi kucaklayan bir yapının olması gerektiğini vurgulayarak “Eğer bir çiftçi ekim yapmaktan vazgeçerse bir daha onu ekim yapmaya kimse kazandıramaz. Ekim yapmayı bırakan bir çiftçi köyde yapacak iş bulamayınca merkezde yaşamaya başlar ve hal böyle olunca gıda fiyatları da 5 katına çıkar. Çiftçiye destek verilmeli çiftçi faize, borç batağına girmemeli.” dedi.

Çiftçi tarıma TMMOB Ziraat Mühendisleri Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik 2023 hububat ekimleri çiftçilerin de sorunlarla bu sene ekimlerde