Çiftçi tarlasını gübresiz ekti

TAKİP ET

Gübre, tohum ve yakıt gibi girdi maliyetlerinin yüksek olduğunu belirten çiftçiler, kuraklığın etkisini iyice hissettirmesi nedeniyle Kasım ayı itibariyle birçok çiftçi tarlasını ekemedi.

Kasım ayının yarısı geçmesine rağmen Şanlıurfa’da hala beklenen yağışlar gelmedi. Kuraklığın hakim olduğu Güneydoğu’da çiftçiler, girdi maliyetleri nedeniyle tarlasını boş bırakmayı düşünüyor. Tarlasını tohumla buluşturan çiftçiler ise gübresiz ekerek yağışların düşmesini bekliyor. Ekim ayında tarlaların ekilmeye başlandığı Şanlıurfa’da birçok çiftçi tarlasını ekmedi. Fıstık ve üzüm bahçeleri ise kuraklık nedeniyle hala sürümü yapılmadı.

Ziraat Mühendisi Faik Toy, artan girdik maliyetleri nedeniyle bu yıl çiftçilerin tohumu gübresiz olarak ektiğini ve seneye çiftçinin tohumu bile tarlaya atamayacağını sosyal medya hesabından paylaştı. Girdi maliyetleri ile beraber kuraklık had safhaya ulaştığı Güneydoğu’da tohumlar henüz filizlenmedi.

“SIFIR GÜBRE İLE MERCİMEĞİ EKTİM”
Bugün kırmızı mercimek ekimine başladım diyerek sözlerini sürdüren Tarım yazarı Faik Toy, “Mizmeri mercimek tohumu ile doldurduk. Gübre haznesi bomboş, gübre kullanmıyoruz. Sıfır gübre ile çiftçi bu sene ekin ekmek zorunda kaldı. Defalarca çiftçinin gübre alamadığını belirttik ama yetkililer ekilmemiş bir karış yer bırakmayın. Biz çiftçimizin yanındayız dediler. Gübre her gün zam yerken sadece söylemlerle çiftçinin yanında olduklarını söylüyorlar. Söylemler bir işe yaramadı. Maalesef mühendislik bilgilerim boşa gitmiş oldu çünkü gübresiz ekim yapmak zorunda bırakıldık. Hasat zamanı gübrenin kuraklığını yaşayacağız.” dedi.

GÜBREYE 16 AYDA 35 KERE ZAM!
Gübre fiyatlarının son 16 ayda 35 kez zam yediğini kaydeden Toy, “DAP gübre 2200TL’den 8650TL’ye,
ÜRE gübre 1800TL’den 10250TL’ye çıktı ama şekere, una, ekmeğe, makarnaya, kırmızı mercimeğe, nohuta, fasulyeye, ete süte, sebze ve meyveye zam gelmeyecek öyle mi? Zamsız gıdayı ancak rüyanızda görürsünüz.

“ÇİFTÇİ TAMAMEN İFLAS ETTİ”
Gübre zamları karşısında çiftçi tamamen iflas etti, çiftçi çökerse ülke çöker. Aklınızı başınıza toplayın, geç atılan adımlar felakete sürüklenmemize sebep olur.” İfadelerini kullandı.

GÜNEYDOĞU’DA YAĞIŞLAR YÜZDE 39 AZALDI
Girdi maliyetlerinin yanında çiftçiyi bu sene en çok etkileyecek olan bir diğer nokta ise kuraklık olacak gibi görünüyor. Meteorolojinin son verilerine göre Gündeydoğu’da yüzde 39 azalma meydana geldi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bu yıl yağışlar en fazla azalma %39 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kaydedildi. Kümülatif yağışlar İzmir, Kuzey Ege, Trakya’nın kuzeyi, Sakarya, Düzce, Zonguldak, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize çevrelerinde normallerinin üzerinde, diğer tüm bölgelerde altında gerçekleşti. Şanlıurfa’nın doğu kesimlerinde ise yüzde 60’ın üzerinde azalma meydana geldi.

Mehmet Halhalli / Urfa Değişim