Çiftçiler artık tarlasını bırakıyor!

TAKİP ET

Türkiye'de çiftçiler bu yıl tüm zamanların en yüksek seviyesini gören tarımsal girdi. Maliyetleriyle mücadele ederek üretim yapmaya çalışıyor. İklim değişikliği ve kuraklığın yanı sıra dövizdeki dalgalanmayla birlikte artan maliyetlerin altında ezildiklerini söyleyen çiftçiler, her geçen gün daha fazla çiftçinin tarımsal üretimden vazgeçtiğini söylüyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, Türkiye'de 2009 yılında 1 milyon 16 bin 692 çiftçi varken, bu sayı 541 bin 346'ya düştü. Şanlıurfalı çiftçilerin dert yandığı  konuların başında yüksek elektrik faturaları ve girdi maliyetleri geliyor. Şanlıurfa’da 2000 dönüm işleten Hasan Koşan son yıllarda mazot, elektrik faturaları, gübre maliyetleri yükselmesiyle ekili arazide küçülmeye gittiğini söyledi.

Çiftçiliği yavaş yavaş bıraktığını söyleyen Hasan Koşan Şanlıurfa’da sulama ürünleri dükkânı açıp geçimini sağladığını aktardı.

Şanlıurfa Şutim’de sulama ürünleri dükkânı açan Hasan Koşan çiftçilerin çektiği sıkıntıları Urfa Değişim mikrofonlarına anlattı.

SULAMA ÜRÜNLERİNE YÜZDE 300 ZAM GELDİ

Sulama ürünleri üzerinde çiftçilerin yaşadığı zorlukları anlatan Hasan Koşan gecen sene 35-40 TL olan sulama boruları bu yıl 115-120 TL olduğunu söyledi.

Sulama ürünlerine gelen zammın yüzde 300’ü aştığını ifade eden Hasan Koşan, “Çiftçiler sulama sistemine gelen yüzde 300 zamdan çok şikâyetçiydi. Geçen sene 75’lik sulama boruları 30- 40 TL’ydi şu anda 115 TL çiftçiler bu konuda dert yanıyor.  Çiftçileri önümüzdeki sene daha zor bir süreç bekliyor. Çünkü zamlar dur durak bilmiyor. Her şey almış başını gidiyor.”

ÇİFTÇİLER MESLEĞİ BIRAKIYOR

Çiftçilerin yaşadığı ekonomik ve geçim sıkıntısından dolayı mesleği bırakma noktasına geldiğini aktaran Hasan Koşan, “Çiftçiler gün geçtikçe mesleği bırakıyor. Hepsi şehirde bir fabrikada çalışmaya umuduyla geliyor. Bu şehir nüfusuna da etki ediyor. Çarpık kentleşmeye işsizliğin artmasına da yol açıyor.  Yetkililerden ricam çiftçilerin refah seviyesinin yükselmesi ve çiftçiler desteklemeler verilmesi. Yoksa köyden kentte büyük bir göç olur. Hem köylü hem şehirli mağdur olur. Bugün çiftçiler üretmese ne olacak ithalata bağlı olacağız. Her şey ateş pahası olacak. Buğday fiyatları düştü ekmeğe zam geldi. Mazot indi. Toplu taşımaya zam geliyor. Bu nasıl bir çelişki biz anlamış değiliz. Nakliye ve mazot çiftçilerin boynunu bükmüş vaziyette” dedi.

ÇİFTÇİLER PARA KAZANMIYOR

Yaşanan zamlardan sonra çiftçilerin para kazanmadığını söyleyen Hasan Koşan, çiftçilerin geliri tohum, mazot, gübre almaya bile yetmediğini aktardı. Koşan “Çiftçi para kazanmıyor. Çiftçi gübreyi 16 bin liradan alıyor, mazotu 23- 24 TL den alıyor. Çiftçiler kazanıyor diyenler yalan söylüyor. Onlar çiftçiden 6 TL’ye alıyor depolayıp 8 TL’ye satıyor.  Bu yıl çiftçiler yeteri kadar ilaç atmadı, hatta baz çiftçiler gübre bile atamadı. Adamlar zar zor tohum alabildi. Artık insanlar tarlayı boş bırakıyor. Gelen yüksek elektrik faturaları çiftçileri zora sokuyor” ifadesini kullandı.

14 VEKİL, BİR YASA BİLE VEREMEDİ!

Şanlıurfalı vekillerin çiftçilerin sorunlarını meclise taşımakta çok pasif kaldığını belirten Hasan Koşan,

“Urfa’da 14 milletvekili var, hangisi çiftçiler ile ilgili mecliste yasa verdi. Oy zamanını geldiği zaman milletin kapısının önünden gitmiyorlar. Urfa’nın yüzde 70’i boşalmış durumda hepsi dışarda mevsimlik işçi olarak çalışıyor” diyerek sözlerine son verdi.

Mehmet Kırvar / Urfa Değişim

Türkiye girdi maliyetleri ilaç ve mazot gibi girdi maliyetleri