'Çiftçiler, borçlarını borçla kapatıyor'

TAKİP ET

HDP Şanlıurfa milletvekili Ayşe Sürücü, Şanlıurfa'da çiftçilerin yaşadığı mağduriyeti Mecliste gündeme getirdi. Sürücü, çiftçinin borcunu borçla kapattığını söyledi.

Beyaz altın olarak bilinen pamuğun büyük kısmı Şanlıurfa'da üretiliyor. Ancak pamuğun fiyatının oldukça düşük olmasından dolayı çiftçiler, ürününü satamıyor. Pamuğunu hasat eden çiftçiler, ürününü satamadı, depoda bekletmek zorunda kaldı. Bu nedenle birçok çiftçi borcunu ödeyemedi. HDP Milletvekili Ayşe Sürücü, 66 bin 978 çiftçinin elektrik borcu olduğunu ve bunun 2 bin 666'sının icralık olduğunu iddia etti.

'Çiftçiler, üretim yapmaktan vazgeçiyor'

GAP projesinin bitirilmemesinden dolayı birçok çiftçinin Şanlıurfa'yı terk ettiğini söyleyen Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, "Otuz yılı aşkın bir süredir GAP projesi tamamlanmadığı ve bu projenin toplumsal boyutuna dair amaçları gerçekleşmediği için bölge göç vermeye devam etmekte, çiftçiler tarım alanlarını terk etmektedir. Bunun nedeni, projenin elektrik enerjisi yüzde 78 oranında bitmişken sulama projelerinde gerçekleşme oranı yüzde 47'yle yarıya yakın bir düzeyde kalmasıdır. Bölgenin kalkınmasını sağlayacak olan asıl aşama sulamaya açılması gereken tarım alanlarıdır. Ancak bu projeler yürütülürken ekolojik yaşama zarar verilmeden bir bütünlük içinde uygulanmalıdır. Bir taraftan yeni bir yaşam alanı inşa edilirken diğer taraftan bölgenin tarihsel hafızası ve ekolojik yapısı yok edilmemelidir. GAP bitirilmediği, tarımsal desteklemeler yetersiz ve maliyetler yüksek olduğu için çiftçiler üretimden, hayvancılıkla uğraşanlar ise hayvancılıktan vazgeçmektedir. Bu nedenle sebzeyi ve eti pahalı yiyoruz çünkü tarımsal ürünleri ve eti ithal eden bir duruma düşmüşüz. GDO'lu ürünler, hormonlu meyveler ve boyalı, tatlandırılmış gıdalar yiyoruz. Ceylanpınar, Viranşehir, Siverek, Bozova, Hilvan, Suruç, Harran, Akçakale, Halfeti, Birecik ve Urfa'daki bütün çiftçilerimizin yaşadığı sorunlar görmezden gelinmektedir. Bütün bu sorunlara ve sıkıntılara rağmen binbir emekle yetiştirilen binlerce ton pamuk şu an ambarlarda bekletilmektedir çünkü geçen yıl tonu 3 bin TL'ye satılan pamuk bu yıl aynı fiyata bile satılamamaktadır. Bu yıl Urfa'da yağmurun erken yağmasıyla yağmur alan pamuğun tonu 2 bin TL'ye dahi alıcı bulamamaktadır. Bu fiyat çiftçinin mazot, gübre maliyetini dahi karşılamıyor. Çiftçilerimiz, pamuk tarlalarında çalışan emekçilerimiz pamuk satılamadığı için emeklerinin karşılığını dahi alamamaktadır. AKP Hükümetinin Urfa'da yaşayan çiftçilerimizin bu sorunlarından haberi var mı sormak istiyoruz." diye konuştu.



'Sorunlara geçici çözüm bulunuyor'

"AKP'yle birlikte Türkiye pamuk ithal eden bir ülke noktasına gelmiştir. 2000 yılında 566 bin ton pamuk ithalatı yapılmışken 2017 yılında 914 bin ton pamuk ithal edilmiştir." diyen Ayşe Sürücü, "2017 yılında pamuk ithalatı için 1,67 milyar dolar ödenmiştir. Dolayısıyla, Türkiye bugün etini, buğdayını, gübresini, tohumunu ithal ettiği gibi pamuğu da ithal etmektedir. Söz konusu ithalat ve yetersiz destekleme politikalarıyla diğer tarımsal üretim alanlarında olduğu gibi pamuk ekim alanları da gittikçe daralmaktadır. 2002 yılından 2017 yılına kadar yüzde 30 pamuk üretim alanlarında daralma olmuştur. AKP, yapısal sorunları çözmek yerine ithalat politikalarıyla sorunlara geçici çözüm bulmaktadır. Girdi maliyetlerindeki artış, mazot, gübre, zirai ilaç ve benzeri karşısında üretici pamuk üretiminden vazgeçmektedir. Geçen yıl çiftçinin kullandığı gübre fiyatları bu yıl iki katına yükselmiştir. Geçen yıl zirai ilaçların fiyatları bu yıl yüzde 300 artmıştır. Geçen yıl mazot 4,5 TL iken bu yıl 6 liraya kadar yükselmiştir. Yani bu şekildeyse çiftçi için pamuk üretimi sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır. Bu nedenle pamuk, mısır, fıstık ve diğer tarımsal ürünler için verilen destekler yeterli değildir. Bu koşullardan dolayı pamuk, mısır ve fıstık ve diğer destekleme primleri, ekonomik kriz, ülke koşulları göz önüne alınarak yeniden düzenlenmelidir." şeklinde konuştu.



'22 bin 666 çiftçi icralık oldu'

Sürücü, "Sadece elektrik borcundan dolayı 66 bin 978 borçlu çiftçi bulunmakta ve bunlardan 2 bin 666 çiftçiyse icralık durumdadır. AKP iktidarıyla çiftçinin borcu 20 kat artarak 100 milyar liraya yaklaşmıştır. On beş yıl önce 5 milyar lira civarındayken 2018 yılındaysa 100 milyar liraya yaklaştığı ifade edilmektedir. Bu nedenle, çiftçi ürününü henüz tarladayken yarı fiyatına satarak borçlarının bir kısmını öderken kalan borçlarını da yeni bir borçla kapatma çabasındadır. Suruç Ovası'na verilen suyun tahliye kanalları açılmadığı için binlerce dönüm tarım arazisi, mısır, pamuk ve benzeri ürünler şu an sular altında kalmış ve hasadı yapılamamış." ifadelerini kullandı.

Urfa Değişim Gazetesi