Çiftçiler isyanda bulundu

TAKİP ET

Şanlıurfa'da bitmek bilmeyen Elektrik ( DEDAŞ ) sorunu Çiftçilerin ve tüm vatandaşların kâbusu haline geldi.

Biraraya gelen Çiftçi temsilcilere  AK PARTİ il binasına geldiler. Parti yetkilileri görüşen çiftçiler Şanlıurfa Valiliği adres gösterildi.

Parti binası önünde açıklama Çiftçiler artık Dedaş sorununu son bulsun ve Devlet yetkilileri bu duruma bir çare bulunmasını  istedi.

Çiftçi: Cevher Türk “ bende bu toprakların insanıyım bu topraklara kanım pahasına sahip olduğum toprağım kurumaya mahkum ediliyor. DEDAŞ tarafından yılardır sümkürülüyoruz devlet çiftçinin haykırışını duysun ben burada demokrasi hakkımı arıyorum yetkililer gelsin bir toplantı yapsınlar sorunlarımıza bir çözüm bulsunlar. Yaparsa AKP Parti yapar kurutursa AKP kurutur bize 450 bin elektrik faturası geliyor bu hangi vicdana sığar. Harran ovası gibi bir ova 70 bin dönümlük toprak betonlaşmış.”  Diyerek isyanda bulundu.

Çiftçi: Hasan Çevik “yaklaşık 2-3 senedir bu elektrik davası devam ediyor Bu adamların arkasında devletimi var yoksa arkası çok mu kuvvetli bunu çözemedik. Çiftçiler olarak mısır ekiyoruz milyarlarca masraf ediyoruz ondan sonra gitsinler elektriği kes; benim bildiğim devlet çiftçiye yardım eder ama bizim devletimiz yardımda etmiyor üstüne üstlük bir de elektriğimizi kesiyor. Bu soruna biran önce bir çözüm bulsunlar. Bu şekilde devam ederse durum berbat bir hale gelir o zaman 50- 60 kişi değil de Urfa’nın bütün yolarını kapatacak kadar insan dolar. Bizler olayların bu boyuta gelmesini istemiyoruz devletin bu soruna artık çara bulmasını istiyoruz kimsenin mağdur ve mahsup olmasını istemiyoruz. Yazık bizlere, çiftçilere yazık, yeter artık diyoruz. Çiftçiler işlerini bırakmış Bakanın, Milletvekili, Vali, Belediye Başkanın peşinden koşuyor ama maalesef muhatap bulamıyor. Taleplerimiz çiftçilerimizin kendi cebinden kalem kalem masrafla ektikleri ürünlerinin kurumasını istemiyor su elektrikleri kesilmesin istiyor. Kendi kazdığımız kuyularımızdan elektrik olmadığı için tarlamızı sulayamıyoruz yani ne kuyudan ne de Barajdan su alabiliyoruz. yaklaşık bir aydır sadece günde 4 saat elektrik kesintisi yaşanıyor. Bundan belki 5-6 yıl önce kaçak elektrik kullanımı vardı ama şuanda Urfa’nın hiç bir yerinde kaçak kullanım yok ama kaçak kılıfı uydurularak çiftçiye durmadan ceza yazılıyor.

Çiftçi: Mehmet Say 2000 dönüm tarlam var hepsini satsam gene DEDAŞ borcunu ödeyemem yılda 750 bin yılık ödeme yapmama rağmen DEDAŞ her gün günde 4 saat boyunca elektriğimi kesiyor. Çalışmamız emeğimiz hepsi boş resmen DEDAŞ’a çalışıyoruz.” Dedi

Çiftçi: İbrahim Say bizler buraya elektrik için geldik, bütün ürünlerimiz kurudu gitti, ben 250 dönüm mısır ekmişim bu 250 dönüme 250 bin masraf yapmışım şunda bu ürünlerimizi tamamen kurutmaya mahkûm ediyorlar. Zarar etmemiz için elerinden geleni yapıyorlar AKP il Başkanlığına gelmemizin nedeni her şey AKP yetkililerin elinde olduğunu bildiğimiz için burada bulunuyoruz.yoksa DEDAŞ giderdik fakat DEDAŞ’ta çözüm yok her şey AKP’de bittiyor. Günde 5 saat elektriğimiz kesiyorlar bütün ürünlerimizi kurutular. Borç harçla aldığımız gübre, mazot masrafımız hepsi boşa gidiyor. Bunu anlayamazlar çünkü tarım bakanımız pilot pilot anca uçaktan anlar tarımdan anlayamaz. Hatırlarsanız Bunun bir örneğini Fakıbaba döneminde de yaşamıştık. Artık yeter diyorum gideceğimiz yer yok devletin bize hiç bir desteği yok her kes bunu böyle bilsin.
Cumhurbaşkanına sesleniyorum çiftçisini terk etmesin.

Açıklamanın ardından olaysız bir şekilde dagılan Çiftçiler valiliğe  gittiler.
E.Berfin Maçça Urfa / Değişim