Çiftçiler tarımı neden bırakıyor?

TAKİP ET

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, tarım politikasının çöktüğünü Bozova'da her ay 7-8 kişinin çiftçilik kaydını sildiğini belirtti. Öcalan, 456 bin 175 kişinin son yıllarda çiftçiliği bıraktığını ifade etti.

Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan Mecliste söz alarak Şanlıurfa ve ülke genelinde tarım alanında yaşanan sorunları dile getirdi. Şanlıurfa'nın Bozova ilçesinin GAP'ın merkezi olmasına rağmen burada her geçen gün çiftçilerin tarımı bıraktıklarına dikkat çeken Öcalan, "Bozova ilçesi GAP'ın merkezi konumundadır. Geçen yıl bölgenin tüm sulama birliğine kayyum atandı. Seçilmiş başkanlar görevden alındı, onların yerine müdürlük atandı. O dönemde Bozova'nın 16 mahallesine su verilmedi. Bu nedenle bütün pamuk ekimi kurudu ve çiftçiler büyük zararlarla karşı karşıya kaldı. Bu durum 12 bin dekar alanın susuz kalmasına neden oldu. Bu rakamların belki Türkiye genelinde bir önemi yoktur ama Şanlıurfa için çok önemlidir. Ancak bu sorunlar güncel siyasal konulardan dolayı hep gölgede kaldı." dedi.

'Bozova'da çiftçilerimiz tarımı terk ediyor'

Bozova'da çiftçilerin tarımı terk ettiğini söyleyen Milletvekili Öcalan, "Görüşmelerimiz neticesinde ayda 7-8 çiftçinin Ziraat Odası'ndan kaydını sildiğini görüyoruz. 2002 yılında Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)'de çiftçi sayısı 2 milyon 588 bin 666 iken, 2017 yılı sonlarında 2 milyon 132 bin 491'e gerilemiştir. Aradaki fark, 456 bin 175 kişi çiftçiliği bırakmıştır. Acaba hükümetin çiftçilerimizle ilgili bir projesi var mıdır? Tarım politikasının olması gerekmiyor mu?" ifadelerini kullandı.  

'3 yılda 5 milyon 485 bin dekar tarım alanında daralma yaşandı'

Maliyetin artmasıyla tarım alanlarının da daraldığına dikkat çeken Ömer Öcalan, "Tarım arazilerinde de büyük bir çöküş yaşanmaktadır. Son 3 yıl içerisinde 5 milyon 485 bin dekar tarım alanında daralma yaşanmıştır. Yani bu alanda artık tarım yapılmıyor. Çünkü karı zararı çıkaramıyor. Maliyet çok fazladır." şeklinde konuştu.  

 

Çiftçiler tarımı neden bırakıyor? Şanlıurfa milletvekili Ömer Öcalan ozovada çiftçilerimiz tarımı terk ediyor Şanlıurfa ın bozova ilçesinin gapın merkezi olması arım arazilerinde de büyük bir çöküş yaşanmaktadır