'Çiftçilerin borcu ertelensin'

TAKİP ET

CHP Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık ürününü hasat edemediği için mağdur olan çiftçileri sorunlarını Meclise taşıdı. Aydınlık, "Çiftçilerin borçları ödensin." dedi.

Şanlıurfa'da pamuk ve mısır fiyatı düşük olunca birçok çiftçi ürününü hasat etmedi. Ürününü tarlada bırakan çiftçiler, yağışların başlamasıyla mağdur oldu. CHP Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık çiftçilerin mağduriyetini Meclise taşıdı.

Söz konusu mağduriyet ile ilgili Meclise soru önergesi veren Aydınlık, "Türkiye’nin pamuk ihtiyacının yaklaşık olarak yüzde 45’ini, mısır ihtiyacının yüzde 26’sını  karşılayan Şanlıurfa başta olmak üzere pamuk ve mısır üretimi yapan diğer illerimizde çiftçilerimizden ve STK’lardan aldığımız bilgiler ışığında tüm çiftçilerimiz ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Son 2 ayda bölgenin aldığı yağışlar nedeniyle araziler çamurla kaplanmış ve bu nedenle arazilere biçerdöverler ve traktörler girememiştir. Yaşanan bu doğa olayı karşısında hasat yapılamadığından dolayı mısır ve pamuk tarlada çürümüştür." diye konuştu.

Aziz Aydınlık, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin cevaplaması üzerine Meclise şu soruları verdi:

1) Mısır ve pamuk üretimi yapan çiftçilerimizin zararlarının karşılanması için başlatmış olduğunuz bir çalışma var mıdır?

2) İlgili kurumlarınızın bölgede hasar tespit çalışmaları var mıdır?

3) İlgili kurumlardan size ulaşmış herhangi bir rapor var mıdır?

4)Zarara uğrayan çiftçilerimizin DEDAŞ’a olan borçlarının faizsiz olarak belirli bir süre ertelenmesi hususunda bir çalışmanız var mıdır?

4) Zarara uğrayan çiftçilerimizin ekim yapabilmek için kamu bankalarından kullanmış olduğu kredilerin borçlarının faizsiz olarak belirli bir süre ertelenmesi hususunda bir çalışmanız var mıdır?