Çiftçilerin elektrik isyanı

TAKİP ET

Şanlıurfa'da elektrik sorunu nedeniyle ürünü kuruma noktasına gelen çiftçiler, Ak Parti İl Başkanlığına giderek sorunun çözümünü istediler. Parti yönetimi ise çiftçilere Valiliği adresi gösterdi.

Sık sık yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle çiftçinin ürünleri sulanmayınca kurumaya başladı. Kalabalık bir grup halinde toplanan çiftçiler Ak Parti İl Binasına giderek sorunların çözümü için protesto etti. Ancak parti yönetimi çözüm yerine çiftçilere adres olarak Şanlıurfa Valiliğini gösterdi. Parti önünde bir süre eylem yapan çiftçiler daha sonra olaysız şekilde dağıldı.

“YAPARSA AK PARTİ YAPAR KURUTURSA AKP KURUTUR”
Parti önünde açıklama yapan çiftçilerden Cevher Türk, bende bu toprakların insanıyım bu topraklara kanım pahasına sahip olduğum toprağım kurumaya mahkum ediliyor diyerek şunları kaydetti, “DEDAŞ
tarafından yıllardır sömürülüyoruz. Devlet çiftçinin haykırışını duysun ben burada demokrasi hakkımı arıyorum. Yetkililer gelsin bir toplantı yapsınlar sorunlarımıza bir çözüm bulsunlar. Yaparsa AKP Parti yapar kurutursa AKP kurutur bize 450 bin elektrik faturası geliyor bu hangi vicdana sığar. Harran ovası gibi bir ova 70 bin dönümlük toprak betonlaşmış.” dedi.

“GÜNDE 4 SAAT ELEKTRİK KESİNTİSİ YAŞANIYOR”
Son bir aydır günde 4 saat kesinti yaşandığı iddia eden çiftçi Hasan Çevik, “Yaklaşık 2-3 senedir bu elektrik davası devam ediyor. Bu adamların arkasında devlet mi var yoksa arkası çok mu kuvvetli bunu çözemedik. Çiftçiler olarak mısır ekiyoruz, milyarlarca masraf ediyoruz ondan sonra gitsinler elektriği kes; benim bildiğim devlet çiftçiye yardım eder ama bizim devletimiz yardımda etmiyor üstüne üstlük bir de elektriğimizi kesiyor. Bu soruna biran önce bir çözüm bulsunlar. Bu şekilde devam ederse durum berbat bir hale gelir o zaman 50- 60 kişi değil de Urfa’nın bütün yollarını kapatacak kadar insan dolar. Bizler olayların bu boyuta gelmesini istemiyoruz. Devletin bu soruna artık çara bulmasını istiyoruz. Kimsenin mağdur ve masum olmasını istemiyoruz. Yazık bizlere, çiftçilere yazık, yeter artık diyoruz. Çiftçiler işlerini bırakmış Bakanın, Milletvekilinin, Valinin, Belediye Başkanın peşinden koşuyor ama maalesef muhatap bulamıyor. Taleplerimiz çiftçilerimizin kendi cebinden kalem kalem masrafla ektikleri ürünlerinin kurumasını istemiyor. Elektrikleri kesilmesin istiyor. Kendi kazdığımız kuyularımızdan elektrik olmadığı için tarlamızı sulayamıyoruz yani ne kuyudan ne de Barajdan su alabiliyoruz. Yaklaşık bir aydır sadece günde 4 saat elektrik kesintisi yaşanıyor. Bundan belki 5-6 yıl önce kaçak elektrik kullanımı vardı ama şu anda Urfa’nın hiç bir yerinde kaçak kullanım yok ama kaçak kılıfı uydurularak çiftçiye durmadan ceza yazılıyor.” İfadelerini kullandı.

“2 BİN TARLAM VAR HEPSİNİ SATSAM BORCUMU ÖDEYEMEM”
Dicle Eklektiğe olan borcunun ödemesinin imkansız olduğunu söyleyen Çiftçi Mehmet Say ise, “2000 dönüm tarlam var hepsini satsam gene DEDAŞ borcunu ödeyemem. Yılda 750 bin TL ödeme yapmama rağmen her gün 4 saat boyunca elektriğim kesiliyor. Çalışmamız emeğimiz hepsi boş resmen DEDAŞ’a çalışıyoruz.”

“CUMHURBAŞKANINA SESLENİYORUM ÇİFTÇİSİNİ TERK ETMESİN”
Bütün ürünlerinin kuruduğunu ileri süren çiftçi İbrahim Say, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan destek isteyerek şunları söyledi, “ Bizler elektrik için geldik, bütün ürünlerimiz kurudu gitti, ben 250 dönüm mısır ekmişim bu 250 dönüme 250 bin TL masraf yapmışım. Şu anda ürünlerimizi kurumaya mahkûm ediyorlar. Zarar etmemiz için ellerinden geleni yapıyorlar. AK Parti il Başkanlığına gelmemizin nedeni her şey AK Parti yetkililerin elinde olduğunu bildiğimiz için burada bulunuyoruz. Yoksa DEDAŞ’a giderdik fakat DEDAŞ’ta çözüm yok. Her şey AKP’de bitiyor. Günde 5 saat elektriğimiz kesiyorlar bütün ürünlerimizi kurutuyorlar. Borç harçla aldığımız gübre, mazot masrafımız hepsi boşa gidiyor. Bunu anlayamazlar çünkü Tarım Bakanımız Pilot, anca uçaktan anlar tarımdan anlayamaz. Hatırlarsanız Bunun bir örneğini Fakıbaba döneminde de yaşamıştık. Artık yeter diyorum gideceğimiz yer yok devletin bize hiç bir desteği yok. Herkes bunu böyle bilsin” diyerek sözlerini tamamladı.

Parti önünde bir süre daha eylemlerini sürdüren çiftçiler daha sonra olaysız bir şekilde Şanlıurfa Valiliği’ne gideceklerini söyleyerek dağıldılar.