Çiftçilik mesleği can çekişiyor!

TAKİP ET

Tarım ülkesi olan ve tarım ürünleri yetiştirmede dünyanın sayılı ülkeleri arasına giren fakat son yıllarda artan girdi maliyetlerinden dolayı gerileme kat eden Türkiye, eski günlerini mumla arıyor.

Çiftçiliklerin girdi maliyetlerinden dolayı üretim yapmak yerine kentlere göç edip fabrikalarda çalışmasıyla birlikte çiftçi sayısı gün geçtikçe düşüş gösteriyor.

Çiftçilerin üretim yapmasını engelleyen faktörlerin başında girdi maliyetlerin artması ve ürettikleri ürünün ucuza satılmasından kaynaklandığı ifade ediliyor.

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi Yönetim Kurulu Bakanı Abdullah Melik, son yıllarda artan maliyetlerinden dolayı çiftçilerin artık üretim yapmadığını ve böyle devam ederse çiftçilerin üretim yapamayacağını aktardı.

 Son bir yıl içinde artış gösteren tarımsal girdileri paylaşan Başkan Melik,  Bazı girdi maliyetlerinde yüzde 100’ün bazı girdi maliyetlerinde de ise yüzde 200’ün üzerinde artışların  gösterdiği görülüyor.

Girdi maliyetlerin artış göstermesine rağmen destekleme paralarına her hangi bir ek yapılmaması çiftçilerin umudunu daha da kırıyor.

Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi’nden bazı kalemleri paylaşan Melik,

Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi açıklandı. Son 1 yılda; Mazot %236 Gübre %227 Yem %145 İlaç %111 zamlandı.Ama desteklemeler 1 yılda bu kadar artış göstermiyor. Hemen hemen bütün tarımsal ürünler maliyetinin altında satılıyor. Çiftçi bu şartlarda nasıl üretim yapsın.” Dedi.

Melik Başkan Çiftçiler