Çiftçinin imdadına yağmur yetişti

TAKİP ET

Tarımın başkenti konumundaki Şanlıurfa'da uzun süreden sonra ilk kez yağmur yağdı. Suya hasret ekinlerin gelişimi açısından son derece verimli olan bu yağış, çiftçilerin de yüzünü güldürdü.

Kurak geçen sezon nedeniyle endişeli olan çiftçilerin morali, yağışlarla beraber tekrar düzeldi.

REKOLTE KAYBININ BİR KISMI ENGELLENİR
Ekim sezonunun başından beri çok az miktarda yağış alan Şanlıurfa’da kurak arazilerde ekili ürünler yeterince gelişmedi. Sulu arazilerde durum biraz daha farklı olurken, kuru tarım yapan çiftçiler ciddi anlamda tedirgindi.

Hal böyleyken rekolte kaybının yaşanması bekleniyordu ancak düşen yağışla beraber durumun biraz daha toparlanması öngörülüyor. Mart ve Nisan aylarında düşen yağışın toparlayacağı olacağını söyleyen ziraat uzmanları, bu yıl geçen yıla göre çok fazla rekolte kaybının olacağını söyledi. Yağışların, umutları artırdığını belirten uzmanlar, çiftçilerin moralinin yerine geldiğini söyledi. Yağışın hiç düşmemesi durumunda kuraklıkla karşı karşıya kalınacağını dile getiren uzmanlar, hava tahminlerinden umutlu olduklarını ve bir haftalık yağışın ekinleri büyük ölçüde geliştireceğine inandıklarını söyledi.


SULU ARAZİLERE DE CAN SUYU OLDU
Sadece kuru tarımda değil, sulu arazilerde de rekolte endişesi yaşanıyordu ve yağan yağmur, ekinlerin geneli için can suyu oldu. Sulu arazilerde bile yağış olmadan gelişimin çok fazla olamayacağı tartışılırken, özellikle bu dönemde düşen yağışın arpa ve buğdayların rekoltesini olumlu etkileyeceği belirtiliyor. Bahar gübresinin atılmasının ardından yağış düşmeyince çiftçilerini sulamak zorunda kalmış, kuru tarım yapanlar ise gübre atmamıştı. Tarım uzmanlarına göre, her iki durum da rekolteyi olumsuz etkiliyor ve gübre atılmayan arazilerde yağışa rağmen rekoltenin beklenen seviyeye ulaşamayacağı belirtiliyor.

FISTIK BAHÇELERİNE İLAÇ OLDU
Şanlıurfa’da hububatın yanı sıra fıstık ve badem üretimi de yapılıyor. Nisan ayından itibaren fıstık bahçesi sahipleri sulama yaparken, yağmur suyu fıstık bahçeleri için ilaç oldu. Özellikle yeni ekilen fıstık ağaçları için oldukça önemli olan yağmurun tam zamanında düştüğünü belirten fıstık üreticileri durumdan oldukça memnun olduklarını aktardı. Bu yıl fıstıkta düşük rekolte beklediklerini ifade eden fıstık üreticileri, yağmurun umutlarını artırdığını belirterek, “bu yıl zaten fıstık üretiminden fazla bir beklentimiz yok. Geçen sene rekolte iyiydi, bu yıl düşük olacak. Ama yağmurlar tam zamanında yağdı ve dolayısıyla biraz olsun umudumuz arttı. Bademler için de aynı durum geçerli, yağmur her anlamıyla bütün yer yüzü için bereket oluyor” dedi.

Abduselam Yavuz / Urfa Değişim