Ciğer kebabına yabancı akını

TAKİP ET

Şanlıurfa'ya has tadıyla dünyaya nam salmış olan ciğer kebabını en çok yerli turistler seviyor. Ciğere haftaiçi Şanlıurfalı, haftasonu ise il dışından gelen vatandaşlar rağbet gösteriyor.

İl dışından gelen vatandaşların büyük rağbet gösterdikleri ve Urfa’ya has olan ciğer kebabına dikkat çeken Ciğerci Ustası Müslüm Baynaz, hafta sonu Şanlıurfa’yı ziyaret eden yerli vatandaşların ciğer kebabı yemeden Şanlıurfa’dan ayrılmadıklarını söyledi.

Baynaz, Şanlıurfa havasında pişirilen ve Şanlıurfa’ya has ciğer kebabının lezzetinin ilk etapta taze kuzu ciğerinin tercih edilmesinden kaynaklandığını söyledi. Baynaz, sabah erken saatlerinde ciğer kebabının şişlere saplanarak hazırlandığını belirtti.

Müslüm Baynaz, “Özellikle Şanlıurfa dışından kuzu ciğeri kebabına büyük oranda rağbet var. Ciğer Kebabımız, kendine has üretim yöntemi, yapımının uzun zaman alması, zahmetli olması, ustalık gerektirmesi ve lezzetiyle tanınmıştır. Şanlıurfa’nın vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan Ciğer Kebabı, kahvaltının yanı sıra, öğlen, akşam ve sahur yemeklerinde sofralardan eksik olmaz. Her zaman zevkle yenilen Ciğer Kebabı, özellikle Ramazan ayında en çok tüketilen yemeklerin başında gelmektedir. Üretim tekniği, ustalık ve Şanlıurfa Biberi’nin kullanılması Ciğer Kebabı yapımındaki en önemli faktörlerdendir." dedi.



Ciğer kebabı, fındık büyüklüğünde kesilen kuzu karaciğeri ve aynı kuzuların kuyruk yağı kullanılarak odun kömüründe pişirilen bir kebap türüdür. Kuzuların kuyrukları ciğerlerden biraz daha küçük olacak şekilde doğranır.Kebap pişerken biber ve tuz karışımı eklenir. Mangalda önceden hazırlanan odun kömürü ateşi kor haline gelince şişler kor ateş üzerine konulur. Pişme esnasında ciğerlerin üzerine önceden bir kapta hazırlanarak karıştırılan biber ve tuz karışımından serpilerek mangalın üzerine tekrar konur, şişleri çevrile çevrile pişirilir. Pişen ciğerler, açık ekmeğinin arasına şişler ciğerden çekilerek servis yapılır.” diye konuştu.