Çileli ve tehlikeli okul!

TAKİP ET

Şanlıurfa'nın Bozova ilçesine bağlı Yaylak Mahallesi'nde tahliye kanalının yapılmaması, mahallenin taşkınlara maruz kalmasına neden oluyor. Yağışın etkili olduğu durumlarda taşkına maruz kalan mahallenin suyu dere yatağına yapılan okula akıyor. Bu durum ise çile yaşattığı kadar tehlikeli anları da beraberinde getiriyor.

GAP ile birlikte sulamanın yapıldığı Şanlıurfa’nın kırsal ilçelerinde, su tahliye kanallarının yapılmaması büyük sorunların oluşmasına neden oluyor. Yazın sulama yapılarak suya doyan tarım arazilerinde kış mevsiminde yağışın etkili olması durumunda taşkınların yaşanmasına neden oluyor. Bu durum ise hem üretimi hem de yaşamı olumsuz etkiliyor.

 

Tahliye kanalları bir türlü tamamlanmıyor

Bozova ve Suruç ilçeleri başta olmak üzere birçok ilçede DSİ tarafından yapılan sulama şebekelerinde sulamanın başladığı dönemlerde patlaklıklar yaşanırken, tahliye kanallarının eksik olması ise tarım arazilerinin sular altında kalmasına neden oluyor. Öyle ki kış mevsiminde de yağışın etkili olmasından dolayı tarım arazilerinin yanında mahalleler de taşkınlara maruz kalıyor. Meydana gelen olumsuz durumlara vatandaşlar tepki gösterirken, halen birçok bölgede tahliye kanalları yapılmamış durumda.

 

Tahliye kanalının yarıda bırakılması mahalleyi su altında bıraktı

Bozova ilçesine bağlı Yaylak Mahallesi’nde de vatandaşların sürekli ilettikleri talepler üzerine tahliye kanalının yapımına başlandı. Ancak bir süre sonra yapılan kanallarda çalışmalar dururken, kanal inşaatı da yarıda kaldı. Yağışın etkili olması sonucu ise kanalın yapıldığı bölümde taşkınların yaşanmasına neden oldu. Bunun yanı sıra kanalın mahalle girişinde sona ermesi, diğer bölgelerdeki suyun da kanal yoluyla mahalleye akmasına neden oluyor. Bu nedenle mahalleliler, kanalın yarıda bırakılmasının daha fazla sorun oluşturduğunu iddia etti.

 

Mahallenin sel suları dere yatağında yapılan okula akıyor

Tahliye kanalının Yaylak İlkokulunun yakınında yarıda bırakılması, kanaldan gelen suyun okulun çevresinde birikmesine neden oluyor. Okul bahçesinin istinat duvarının taşkınlar nedeniyle yıkılma tehlikesine karşı duvar delindi. Bu durumda ise mahalleden gelen sel suları, direkt olarak okulun bahçesine akıyor. Bu nedenle okul bahçesi adeta göle dönüyor.

 

Mahalleli isyan etti: Hem çile hem tehlikeli

774 öğrencinin eğitim gördüğü Yaylak İlkokulunun taşkınlıklara maruz kalmasına mahalleli isyan etti. Okul bahçesinin göle dönmesi nedeniyle çocuklarının okula gidemez duruma geldiğini belirten mahalleliler, bu durumun çile yaşatmasının yanında tehlike de oluşturduğuna dikkat çekti. Okulun ve çevredeki evlerin tehlike altında olduğunu söyleyen mahalle sakini Ziya Doğan, “Sulama birlikleri tarafından yapılan tahliye kanalı yarıda bırakılmış durumda. Bu nedenle mahalledeki birçok ev taşkına maruz kalmış durumda. Başka bölgeden tahliye kanalı yoluyla gelen su, burada dağılıyor. Okul bahçesinin duvarı delinerek, gelen su okul çevresine akıyor. Bu nedenle öğrenciler okula gidemiyor. Okul bahçesinin göle dönmesi bize çile yaşatırken, tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Bütün yetkililere buradaki tahliye kanalının tamamlanması için çalışmalar yapmalarını ve mahalleyi bu çileden kurtarmaları için çağrıda bulunuyoruz.” ifadelerini kullandı.   

Mehmet Halhalli / Urfa Değişim



yaylak mahallesi sulama kanalı tahliye kanalı okul su altında kaldı evler su altında kaldı