Çini'de Göbeklitepe renkliliği

TAKİP ET

Şanlıurfa Sanat Sokağında bulunan El sanatları eğitim evlerinde bulunan Çini Sanatı Eğitmeni Gani Hartavi, 2019 Göbeklitepe Yılına özel çalışmalarını Göbeklitepe'de sergileyecek.

Göbeklitepe Yılı Şanlıurfalı el sanatı Eğitmenlerine ilham kaynağı oldu. 2019 Göbeklitepe Yılına özel yapılan sanat eserlerine yoğun ilgi gösteriliyor. Çini Sanatı Eğitmeni Gani Hartavi, Göbeklitepe Yılına özel çalışmaların yer aldığı eserlerini bir sergi ile meraklılarına sunacağını söyledi.

Çini sanatının, toprağın pişirilip sırlanması, sanatçının elleriyle renklendirilmesi sonucu ortaya çıktığını belirten Eğitmen Hartavi, gazetemize yaptığı açıklamada, “Çini emek, sabır ve yetenek isteyen değerli bir sanat dalıdır. İznik çinisi renklerini ve desenlerini İznik doğasından almış, burada bulunan kalıntılardaki desenler ve işçilikle ünlenmiştir. Köşk ve Saraylardan, Cami ve Türbelere kadar pek çok mimari yapının vazgeçilmezi olan Çini Sanatı, bugün aynı popülaritesini devam ettiremese de yaygınlığını korumaktadır. Mimari yapıtlara güzellik katmak istendiğinde akla gelen ilk sanat dalı olan Çinicilik, vazolardan kolye uçlarına kadar zarafetini ve güzelliğini yansıtmaktadır.” diye konuştu.







Göbeklitepe’ye özel eserler Göbeklitepe'de sergilenecek

İnsanlık tarihinin sıfır noktası olarak bilinen ve dünya üzerinde bir başka örneği bulunmayan Göbeklitepe Yılına özel çalışmaların bulunduğu eserlerin tamamlanmasının ardından Göbeklitepe'de sergilenecek.

Eğitmen Gani Hartavi, sanat sokağında özellikle Osmanlı el sanatlarına meraklı olan kişilere yönelik kurslar verdiklerini ve başarılı çalışmaların Göbeklitepe figürleri ile buluşarak sanat eserine dönüştüğünü söyledi.

Hartavi, “Bilindiği gibi dünyanın en eski insanlık tarihinin yansıtıldığı ve bir benzeri olmayan Göbeklitepe’ye ait sanat eserleri konusunda çalışmalar yapmaktayız. Bu çalışmalarımızı öğrencilerimiz ile birlikte hazırlamaktayız. Bu çalışmalarımızda Göbeklitepe’ye ait birçok figürü işliyoruz. Aynı zamanda küçük modeller halinde hazırladığımız bu sanat eserlerimizi Göbeklitepe'de düzenlenecek olan sergide ziyaretçilerin beğenisine sunacağız” ifadelerini kullandı.  

 

Çinide göbeklitepe renkliliği Şanlıurfa sanat sokağında bulunan el sanatları eğitim evleri göbeklitepe yılı Şanlıurfalı el sanatı eğitmenlerine ilham kaynağı oldu göbeklitepe’ye özel eserler göbeklitepede sergilenecek