Cinsiyeti olmayan bebek sağlığına kavuştu

TAKİP ET

Erken yaşta evlilik ve akraba evliliklerinin sık görüldüğü Şanlıurfa'da doğuştan cinsiyeti ve idrar yolu olmayan 4 aylık bebek, Harran Üniversitesi Hastanesi'nde yapılan operasyonla sağlığına kavuştu.

Doğum oranı yüksek illerin başında gelen Şanlıurfa ilimizde nadir görülen hastalıkların sayısı artış gösteriyor. Son olarak kentte meydana gelen olayda, akraba olan Salih B. ile Hatice B. Çiftin bebeği, idrar yolu ve cinsiyeti kapalı şekilde doğdu. Bebeğin idrara çıkamaması üzerine aile, Harran Üniversitesi Hastanesine başvurdu.

 

Harran Üniversitesi Hastanesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Erman Dörterler tarafından yapılan tetkiklerin ardından, idrar yolları ve cinsiyet karışıklığı teşhisi konulan bebek için Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlhami Sürer’den yardım istendi. Harran Üniversitesi’ne gelen Sürer, hormonal sorunlardan dolayı ortaya çıkan vakanın, Şanlıurfa’da teşhis edilmesinin önemli bir başarı olduğunu söyledi.

 

Gülhane Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlhami Sürer, yapılan operasyonla ilgili açıklamasında, “Özellikle Şanlıurfa’da erken yaşta anne olma yaşı yüksek, dolayısıyla küçük yaşta anne olan ebeveynler, bu tip problemli çocukların dünyaya gelmesine neden oluyor. Bebeğin cinsiyetinin anlaşılmaması nedeniyle hasta yakınları, genellikle yüksek maliyetlerle başka illerdeki hastanelere gidiyordu. Bu vakaların teşhis ve tedavisinin Harran Üniversitesi’nde yapılmaya başlanması, bölge için oldukça sevindirici bir gelişmedir” dedi.

 

Harran Üniversitesi Hastanesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyelerinden Dr.Öğr.Üyesi Erman Dörterler ise “Süreci oldukça zor olan bu vakaların, teşhisinin yapılması mümkün değildi. Son yıllarda hastanemizin fiziki yapısı ve donanımının artmasıyla birlikte bu tür vakaların takibi ve operasyonunu gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu durumda hastalarımız hem ekonomik olarak hem de operasyon sonrası takibi için büyük bir maddi külfetten kurtuluyor” şeklinde konuştu.

Endoskopiye alınan bebeğin cinsiyetinin kız olduğunun tespit edilmesi üzerine aile, bebeklerinin sağlığına kavuşmasına vesile olan doktorlara ve hastane yönetimine teşekkür etti.

erken yaşta evlilik akraba evlilikleri idrar yolu olmayan 4 aylık bebek harran Üniversitesi hastanesi