'Çocuğunuzun tatilini zehir etmeyin!'

TAKİP ET

2018-2019 eğitim öğretim yılının sona ermesiyle Şanlıurfa'da 690 bin civarında öğrenci bugün karne alacak. Şanlıurfa Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Ömer Hebeş, ailelere kötü karne sonucu çocuklarına tatili zehir etmemeleri konusunda uyarılarda bulundu.

2018-2019 Eğitim-Öğretim yılı bugün itibariyle bitiyor. Şanlıurfa'da da yaklaşık 75 bin Suriyeli olmak üzere yaklaşık 690 bin öğrenci karne heyecanı yaşayacak. Öğrenciler karnelerini alırken, binlerce Şanlıurfalı öğrenci de mevsimlik işçi olarak başka illere çalışmak için gittiğinden dolayı karnelerine kavuşamayacak.



Şanlıurfa'da çocuğunu başkasıyla kıyaslama önemli bir sorun

Her yıl olduğu gibi bu yıl da karne alan yüz binlerce öğrencilerin kimi iyi not aldığı için sevinirken, kimi de kötü not almanın üzüntüsünü yaşayacak. Ancak Şanlıurfa'da başarısız olan öğrencilerin en fazla karşılaştığı durum, ailesi tarafından başka çocuklarla kıyaslaması oluyor. Bu durum ise uzmanlara göre büyük bir sorun olarak görülüyor. Konu ile ilgili ailelere uyarılarda bulunan uzmanlar, çocuğun başkasıyla kıyaslanması hem rencide olmasına hem de kıyaslandığı kişilere kin duymasına neden olduğunu belirtiyorlar.



 3 aylık tatil başlıyor

Öğrenciler karnelerini aldıktan sonra 3 aylık yaz tatili de başlayacak. Son ders zilinin bugün çalmasıyla başlayacak olan yıl sonu tatili 16 Eylül 2019 tarihinde sona erecek.



'Anne-babanın sevgisi çocuk için en değerli hazinedir'

Şanlıurfa Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Ömer Hebeş, karne konusunda çocuklarına nasıl davranılması konusunda uyarılarda bulundu. Ailelerin çocuğunu suçlamadan karnesini değerlendirmeleri gerektiğini belirten Hebeş, "Bildiğimiz gibi yaz tatili başlıyor. Tatil öncesi, öğrenciler arasında karne heyecanı yaşanırken, karnedeki kötü notlar nedeniyle çocuğun suçlanmadan karnesinin değerlendirilmesi, ilişkileri güçlendirici bir tavrın sergilenmesi olumlu bir sonuç almak açısından önemlidir. Bir çocuk için en değerli hazine anne-babasının onu sevmesi ve kendisine değer verildiğini bilmesidir." dedi.



'Cezalandırmalar çocuğun özsaygısını tümüyle azaltır'

"Karne, kimi öğrenciler ve aileler için sevinç kaynağı olurken, kimileri için de üzüntü kaynağı olabiliyor." diyen Ömer Hebeş, "Karnenin, çocuğun başarısını ve yeteneğini değerlendirmede nihai bir gösterge olmayıp sadece derslerinde bazı eksiklikler olduğunu görebileceğimiz bir belge olduğu unutulmamalıdır. Özellikle başarısız olarak kabul edilen karne notları nedeniyle kendine güveni zedelenen çocuklar, farklı duygu ve düşünceler içine girebiliyor. Akrabaların, komşuların merakla sorduğu karnenin olumsuz olması, öğrenciyi mutsuz ederken, ailenin çocuğu cezalandırıcı, toplum içinde küçük düşürücü davranışları, çocuğun özsaygısını tümüyle azaltacaktır. Çocuğun kişiliğine yönelik suçlamalar, çocuğu bu zorluklarla baş edemez hale getirebilir.  'Zaten senin okumaya niyetin yok, senden adam olmaz.' şeklindeki konuşmalar, çocuğun gelecek adına beklentilerinin azalmasına yol açmaktadır." diye konuştu.



'Tatillerini zehir etmeyin!'

Velileri çocuklarına karne konusunda nasıl davranacaklarını tavsiye eden Hebeş, "Çocuklara neleri yapamayacaklarından çok nelerin yapılabileceğini anlatmak gerekir. Çocuğumuzun olumsuz ve eksik bulduğumuz davranışlar yerine olumlu bulduğumuz ve beğendiğimiz yönlerini vurgulamak, çocuğumuzun daha çok motivasyonunu artıracaktır. Karnesindeki düşük notları vurgulayarak çocuğu küçük düşürmeyin, çocuğunuzun tatilini zehir etmeyin. Zayıf karnenin altındaki nedenleri araştırıp, çocuğunuz ile çözüm yolları bulunuz. Çocuğun kapasitesinin üstünde beklenti içinde olmayın, bu çocuğun özgüveninin düşmesine sebep olabilir. Çocuğunuzu başkalarıyla kıyaslamayın. Kıyaslama çocuğun  hem rencide olmasına hem de kıyaslandığı kişilere karşı kin duymasına neden olur. Çocuğunuzun sorumluluk bilincinin gelişmesine yardımcı olun. Karnenin sonuç getiren bir belge olduğunu, çocuğun kişiliğiyle bir bağlantısı olmadığını unutmayın. Başarıyı ödüle bağlı kılmayın. Tatil sürecinde çocuğunuz ile bol ve verimli vakit geçirmeniz çocuğun benlik algısını geliştirecektir. Çocuğunuzun sadece akademik başarısı ile değil, diğer özelliklerini de önemseyin." şeklinde konuştu.



'Yaz tatili öğrencilerin kendilerini yenilemeleri için büyük bir fırsattır'

Yıl sonu tatili konusunda öğrencilere de uyarılarda bulunan Hebeş, "Bazen hayatta kendimizi değerlendirebileceğimiz fırsatlar yakalarız. Yarıyıl tatili de bir dönemi değerlendirmek ve hedeflerimizi tekrar gözden geçirmek, kendimizi yenilemek için bir fırsattır. Bu konuda Öğrenciler, aldıkları karneyi bir dönemin değerlendirmesi olarak kabul etmelidir. Karnenin bir kişilik değerlendirmesi olmadığını ders çalışmanın ya da çalışmamanın bir sonucu olarak görmelidir. Eksik yönlerini bulmalı başarılı ve başarısız oldukları yönleri tespit etmeli, bir sonraki dönem için bir planlama yapmalıdır. Akraba ziyaretleri yapılarak aile ile daha çok vakit geçirmelidir. Kendi yeteneklerini keşfedecek sosyal faaliyetlere yönlenmelidir. Ulaşmayı planladığınız yeni hedefler belirleyin. Bol bol kitap okuyun. Arkadaşlarınızla vakit geçirin. Sosyal medya ve internet kullanımı konusunda ölçülü olun. Bir sonraki dönem için hazırlıklarınızı planlayın." ifadelerini kullandı.

Bülent Karaca / Urfa Değişim

 

2018-2019 eğitim-Öğretim yılı Şanlıurfa rehberlik ve araştırma merkezi Ömer hebeş 75 bin suriyeli karne tatili Şanlıurfa haberler