Çoğu işçiyi yakından ilgilendiren haber geldi!

TAKİP ET

Çoğu işçiyi yakından ilgilendiren tazminat alma artık hayal oldu. Tartışma yaratacak konun detayları ortaya çıktı.

Çalışan işçilerin yakından takip ettiği Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) çalışanların, işverenleri tarafından BES'e dâhil edilmesine imkân tanıyan otomatik katılım sistemi, 2017 yılında başlamıştı. İşçilerin kumbarası haline gelen BES’te yeni dönem başladı.

YENİ SİSTEM BELLİ OLDU

2017 Yılında işçiler için kurulan ve maaşlarının yüzde 3 oranında kadar bir miktarın belirlendiği sistemin yerine Otomatik Katılım Sistemi’nin (OKS) işverenlerin de katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) kurulacak. Konuyla ilgili yasal düzenlemenin 2024 yılının dördüncü çeyreğinde çıkarılması hedefleniyor.

İKİNCİ BASAMAK EMEKLİLİK SİSTEMİ OLARAK PLANLANDI

TES, çalışan, işveren ve devlet tarafından, çalışanın bireysel hesabına yapılacak nakdi katkıların emeklilik yatırım fonlarında yatırıma yönlendirileceği ve bu fonların seçiminin ve birikimlerin fonlar arasındaki dağılımının çalışan tarafından yapılacağı bir ikinci basamak emeklilik sistemi olarak planlandı.

BES' YERİNE TES'E GEÇİŞ YAPILACAK

Kanunun yürürlüğe girmesiyle tüm çalışanların kıdem tazminatına tabi geçmiş döneme ilişkin hakları aynı şekilde korunarak, konuyla ilgili daha önce yansıyan sistem çalışmalarına göre kapsam dahilindeki tüm çalışanlar karma TES’e dahil olacak, sonra dileyen kişi isteğe bağlı TES’e geçiş yapabilecek.

Çoğu işçi tazminat Tartışma haber