Cuma ve bayram hutbelerinde Kürtçe'nin yer almamasına tepkiler yağdı

TAKİP ET

Cuma ve Bayram hutbelerinde 8 farklı dil seçeneğinde Kürtçe'nin yer almamasına tepkiler yağdı.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi iş birliğiyle gerçekleştirilen çalışma kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığı Cuma ve Bayram hutbelerinde 8 farklı dil seçeneği ile artık e-Devlet Kapısı üzerinden vatandaşlar ulaşabilecek.

Cuma ve Bayram hutbelerinde; Türkçe, Arapça, Almanca, Fransızca, İngilizce İspanyolca, İtalyanca ve Rusça yer alacak.

Yaklaşık 12-15 milyon Kürt Türkiye’de yaşıyor. Kürtçe'nin 8 dil arasında yer almaması vatandaşlar ve siyasilerin tepkisine neden oldu.

Prof. Dr. Ali Erbaş alınan kararı şu ifaderle duyurdu:

"Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi işbirliğiyle gerçekleştirdiğimiz çalışma kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığımızın Cuma ve Bayram hutbeleri 8 farklı dil seçeneği ile artık e-Devlet Kapısı’nda. Vatandaşlarımız, http://diyanet.gov.tr web sitemizde olduğu gibi e-Devlet Kapısı’ndan da hutbelerimize ulaşabilecekler. Hayırlı olsun."

CUMA VE BAYRAM HUTBELERİNE 8 DİLDE HERKES ULAŞABİLİR; KÜRTLER HARİÇ!

HEDEP Grup Başkan Vekili ve HEDEP Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş söz konusu karara sosyal medya hesabı üzerinden tepki gösterdi:

Cuma ve bayram hutbelerine 8 dilde herkes ulaşabilir; Kürtler hariç!

“Hz. Muhammed demiş ki bir hadisinde: “Irkçılık yapan ve ırkçılık davası güden bizden değildir. Irkçılık için savaşan bizden değildir. Irkçılık üzere ölen de bizden değildir.”

Şanlıurfa 27.dönem HEDEP Milletvekili Ayşe sürücü sosyal medya hesabı üzerinden, “Bu ülkede milyonlarca Kürt’üz” diyerek şu ifadeleri kullandı.

“Diyanet İşleri Başkanlığı 8 dilde hutbeye yer verdi ama Kürtçe’ ye yer vermedi.

Ayrıştırma, Kürdü yok sayma, hutbenin okutulmasında bile devam ediyor.

Bu ülkede milyonlarca Kürt’üz.”

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş söz konusu paylaşımında söz konusu kararla ilgili, sosyal medya kullanıcılarının verdiği tepkiler:

“Rabbim seni ve yönettiğin kurumu ıslah etsin. Türkçede sonra ülkede en fazla konuşan ikinci dil olan Kürtçe yok. Sizi hakka, adalete, İslam’a davet ediyorum. Ey iman edenler, iman edin…”

“İlahi faşizm (: Hutbeye Kürtçe dilinin eklenmemesinin nedeni nedir? Diyanet siyasi bir kurumdur. Demirtaş zamanın diyaneti kapatacağım demesinin nedenlerinden biride bu.”

“Kürtçeyi koymayarak kardeşlik hukukunuzu bir kez daha göstermiş oldunuz.”

“Milyonlarca bir halkın konuştuğu ve Dünyanın en zengin 9.dili #Kürtçe'yi yok sayamazsınız! Bunun ne dinde ne imanda yeri yok. Bu utanç sizin! Bu yanlıştan derhal dönün.”

“Bir Kürt vatandaş olarak hakkımı helal etmiyorum mahşerde iki elim yakanızda.”

“Ee 25 milyon Kürdün yaşadığı ülkede neden Kürtçe yok? Almanya’da T.C. vatandaşları için göçmen olmalarına rağmen Türkçe anadil dersi talep edip yerli Kürt halkına anadilinde hizmet vermemek, yok saymak sizi utandırıyor mu? Hicap nedir bilir misiniz? İkiyüzlülüğünüzde boğulun!”

"Milyonlarca kürdün yasadığı ülkede Kürtçe dil seçeneği neden yok. Bu mu hak dini. Bu adaletiniz. Hiç mi utanmanız yok. Ayrıca yeri geldiğinde kardeşiz diyorsunuz yalandan"

Kürtçe Meral Danış Beştaş ayşesürücü