Dar gelirli nasıl ev alsın!

TAKİP ET

Şanlıurfa'da son bir yılda konut fiyatları neredeyse 3'e katlandı. Bazı yerde 4-5 kat arttığı görüldü. Ev fiyatlarının yüksek fiyattan satılmasına tepki gösteren vatandaşlar, bu yoklukta bu fiyatlara ev nasıl alacağız diyerek dert yakındılar.

İnşaat malzemeler ve arsa fiyatlarının yükselmesi ve işçi maliyetlerini de bahane eden müteahhitler konut fiyatlarına zam yaptı. Eski evleri ise ev sahipleri piyasa koşullarına göre aşırı şekilde zam yapınca konut piyasası uçuşa geçti. Gazetemizin mikrofonlarına konuşan vatandaşların son bir yıl içerisinde ev fiyatlarının haddinden fazla arttığını yine ev kiralarının çok fazla arttığını söyledi. Bazı vatandaşlar ise Suriye’de konut yapılmasını eleştirdi.

SURİYELİLERE KONUT YAPACAĞIMA HALKIMA YAPARDIM
Ev almanın ve kiralamanın zorlaştığını ifade eden Mahmut Benzek , “Çok zor oldu. Yeni evlenenlere Allah yardım etsin. Ben olsaydım, Suriyelilere konut yapacağıma kendi halkıma yapardım. Konutları gençlere verirdim.  Adam orada 10 bin tane konutu kimin parasıyla yapmış. O konutları Türkiye’de yapsaydı. Suriyelileri içine koysaydı onlar gittiği zaman kendi halkıma hibe ederdim” dedi.

Kira fiyatlarının çok yükseldiğini söyleyen Halim Çeter, “Kiracıyız, benim kızım burada üniversitede hemşire kira ücretini 2 bin 500 liradan 3 bin 500 liraya çıkardırlar” ifadelerini kullandı.

KİRA VE KONUTLARDA ANORMALLİK VAR
Kira ve konut fiyatlarındaki anormal artışın tüm ülkede yaşandığını ifade eden Emin Kak ise “Yalnız Urfa’da değil, Türkiye’de böyle bir anormallik oluştu. Yani kısa bir dönem içerisinde 400-500 liralık bir konutun 1,5 milyon liraya yükselmesi doğal gelişen bir olay değil. Burada yine bazılarının tezgahı vardır. Kiralar aynı durumda, bugün enflasyon yüzde 73 iken ev sahibine diyor ki senin konutuna yüzde 25 zam yaparız. Arkadaş eğer bu insanın konutundan başka bir geliri yoksa yüzde 25’le bu insan yaşamını nasıl idare edebilir. Bunları da düşünmek lazım. Özellikle şunu belirtmek istiyorum. bu gibi durumlarda çok komik geliyor. İnsanların beyniyle algılarıyla oynanıyor. Gerçekten bizi çok basit görüyorsunuz ama yanılacaksınız” yorumunu yaptı.
    
“DEVLETİN BU KONUYA EL ATMASI LAZIM”
Konut fiyatlarından bende şikayetçiyim diyen Hüseyin Korkmaz, “Yani devletin gerçekten bu duruma bir el atması gerekiyor. Çünkü herkes kafasına göre gelişi güzel bir zam yapma peşinde. Örnek veriyorum bir konut almaya kalksam 1 milyardan aşağı konut yok. Benim param var senin paran var garibanın böyle bir durumu yok. Kiralara gelince mesela Şanlıurfa’nın en çok gelişmiş yeri karaköprü 3 bin liradan aşağı ev yok. 2 artı 1’ler mesela 2 bin 500 liradan başlıyor. Hadi diyelim imkanı olanlar bunu alabiliyor. Ya imkanı olmayanlar ne yapacak. Bu konuda aslında yine suç bizim, biz gidipte karşımızdaki ev sahipleriyle kira sözleşmesi yaptığımız zaman kendi aramızda yapıyoruz. bunu noter huzurunda kalkıp da ev sahibinden evi 3000 liraya kiraladım diye noterde bunu tasdiklerse eğer devlette ona göre vergi alacak.  Ev sahibi de o kirayı yüksek yapma gibi bir lüksü yok. Şimdi biz her şeye ne diyoruz devlet şöyle yapıyor böyle yapıyor. Birazda kendimizden beklemeliyiz kardeşim. Ben senin evini tutuyorsam eğer bu sözleşmeyi noterden yapmam gerekiyor ve bunu bildirmem gerekiyor. Sen bana 2 bin 500 liraya ev kira veriyorsan eğer sende bunun vergisini vermek zorundasın. Konut sahipleri böyle bir şey yapmadıkları için kendi aralarında sözleşme 2 tane imza atıyorlar. 3 bin liraya kiraya verdim oda diyor aldım. Devletin bundan nasıl haberi olsun. Tek tek evleri gezecek hali yok, bu birazda bizle alakalı bir sorun” dedi.
 

Şanlıurfa Ev fiyatları Ev kiraları konut fiyatları konut kiraları