DEM Parti, Urfa'nın 6 Şubat deprem bilançosunu paylaştı!

TAKİP ET

DEM Parti Şanlıurfa İl Başkanlığı 'Depremin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen hala tedbirsizliğin can aldığına şahitlik ediyoruz' diyerek asrın felaketinin Şanlıurfa'da ki bilançosunu açıkladı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şanlıurfa İl Başkanlığı 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7.7 ve 7.6 depremlerinde hasar alan Şanlıurfa ile ilgili bilgileri paylaştı.

DEM Parti İl Başkanlığında yapılan açıklamada, Şanlıurfa’da depremde etkilenen çevre illerle birlikte toplam 340 kişinin hayatını kaybettiğini, il, ilçe ve kırsal alanlarda toplam 7 bin 829 hane büyük hasar gördüğünü bildirildi. Ayrıca 11 Aralık 2023 tarihi itibari ile hasar gören konutların yüzde 86'sı yani 6 bin 736 binanın yıkımını gerçekleştirilmiş olup, halen 553 konutun yıkımı gerçekleştirilmediği eklendi.

Şanlıurfa’nın Bozova ilçesi Deliler mahallesinde 6 Şubat Depremi'nin 'orta hasarlı' olduğu öğrenilen 2 katlı binanın çökmesi sonucu 2 kişi öldü, 8 kişi ise yaralandı. İl Başkanlığı bu olayı hatırlatarak yıkılmayan binaların vatandaşları mağdur ettiğini ve DEM partisi olarak yıkılmayan binaların yıkılıncaya kadar takipçisi olacaklarını ve her zaman halkın yanında olup, bu mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

“BÜYÜK BİR YIKIMA VE CAN KAYBINA YOL AÇMIŞTIR”

DEM Parti Şanlıurfa İl Başkanlığında yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki depremler ve sonrasındaki artçı depremler 15 milyona yakın nüfusun yaşadığı ve Şanlıurfa’mızın da aralarında bulunduğu 11 ilimizde (Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Malatya, Kilis, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye, Diyarbakır, Elazığ) büyük bir yıkıma ve can kaybına yol açmıştır.

“12 AYA RAĞMEN HENÜZ AÇIKLANMIŞ DEĞİLDİR”

 Geniş bir alanı etkileyen bu depremlerde resmi açıklamalara göre 50 bin 783 kişinin hayatını kaybettiği, 120,000 den fazla kişinin ise yaralı olduğu belirtilmiştir. Depremin üzerinden yaklaşık bir yıl sonra Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurumun ifadesine gürede en az 130,000 canımızın yitirildiğini ifade etmiştir. Resmi açıklamalardaki bu çelişkili beyanlara güre, depremlerde yaşanan can kayıpları ve yıkımlara ilişkin tüm veriler aradan geçen 12 aya rağmen henüz açıklanmış değildir.

“ÇARPIK KENTLEŞMEYİ KALKINMA MODELİ BENİMSEMİŞTİR”

Ülkemiz tarihinin en ağır doğal felaketiyle karşı karşıya geldiğimiz 6 Şubat depremleri, bugüne kadar yaşadığımız pek çok büyük depreme karşın ülkemizin, şehirlerimizin, binalarımızın, kurumlarımızın ve halkımızın depreme hazır olmadığı gerçeğini çok acı bir biçimde ortaya çıkarmıştır. Ülkemizin deprem kuşağında olması gerçeğini göz ardı eden AKP iktidarı Bilimi, planlamayı ve denetimi dışlayan, rantı egemen kılan bu politika modeli, ile çaresizliğin ve yetersizliğin değil, bilinçli bir tercihin ürünüdür.20 yıldır iktidarda olan AKP hükümetinin amacı rant ve çıkar temeli üzerinde inşa eden bir siyaset anlayışı ile, sürdürülen plansız sanayileşme ve çarpık kentleşmeyi kalkınma modeli olarak benimsemiştir.

AKP iktidarı insanları ve kenti sermaye birikimi için ucuz işgücü ve ucuz altyapı aracı olarak ele almıştır. İktidarın bu zihniyet anlayışı ile plansızlığın ve denetimsizliğin sonucu olarak Yaşanan her aşırı doğa olayı karşısında gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle, afete dönüşen, bu durum binlerce insanımızın canına mal olmuştur. Daha fazla para, hırs ve kazanç peşinde olan bu sistemin sonuçlarından birisi de 6 Şubat depreminde yaşanan felaketten, binlerce canımızın, insanımızın yok olmasını da beraberinde getirmiştir.

MAĞDURİYETLER YAŞANDI

Merkez üssü Pazarcık ve Elbistan olan, 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin etkilediği illerden biride Şanlıurfa dır. 11 aralık 2023 tarihinde yani depremden yaklaşık 10 ay sonra Şanlıurfa valiliğinin yaptığı açıklamada depremde Şanlıurfa ilimizde 20 bina yıkıldı, yapılan arama kurtarma çalışmalarında 144 kişi enkazdan yaralı olarak kurtarıldı, 181 kişi de hayatını kaybetti. Depremde etkilenen çevre illerle birlikte toplam 340 Şanlıurfalı vatandaşımız yaşamını yitirdi. Şanlıurfa il,ilçe ve kırsal alanlarda toplam 7 bin 829 hane büyük hasar gördü. 11 Aralık 2023 tarihi itibari ile Hasar gören konutların yüzde 86'sı yani 6 bin 736 binanın yıkımını gerçekleştirilmiş olup, halen 553 konutun yıkımı gerçekleştirilmedi. Yıkılan ve ağır hasarlı olan bu konutlarda ikamet eden vatandaşlarımız için çadır veya konteynır kent alanları oluşturulmayarak çok sınırlı sayıda konteynırlar dağıtılarak, bu depremden etkilenen insanlarımız kaderleriyle baş başa bırakılıp büyük mağduriyetler yaşandı.

“ÇOK CİDDİ TEHLİKELER ARZ ETMEKTEDİR”

Deprem felaketinin üzerinde bir yıl geçmesine rağmen Şanlıurfa ilinde ağır hasarlı olup ve boşaltılan binalardan 553 konutun hala yıkılmadığını görüyoruz. Şu an ününde bulunduğumuz bu binaların etrafında hiçbir emniyet tedbirinin alınmadığına şahitlik ediyoruz. Yıkılmayan bu binaların çoğu şehrin en kalabalık yerlerinde yer almaktadır. Metruk hale gelen bu binalar yabancı uyruklularının, madde kullanan ve kimsesizlerin barınak yuvası haline gelmiştir. Bu binalar herhangi bir artçı depremin yaşanması halinde bu metruk konutlara sığınıp yaşamak zorunda kalanlar ile çevresinde yaşayan insanlar için çok ciddi tehlikeler arz etmektedir.

TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Nitekim 01.02.2024 tarihinde Depremin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen hala tedbirsizliğin can aldığına şahitlik ediyoruz, “Çok üzücü! Şanlıurfa’nın Bozova ilçesi Deliler mahallesinde Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat Depremi'nin ardından 'orta hasarlı' gösterilen bina, kendiliğinden çöktü. Maalesef enkaz altında kalan biri çocuk, 2 kişi hayatını kaybetti. 8 vatandaşımız ise yaralandı. Bu acı hadiseden ders çıkarılarak mevcut iktidarın, ilimizde boşaltılmış ve çevrede tehlike yaratan bu tür binaların acilen gerekli emniyet tedbirlerini alarak bir an önce yıkımların gerçekleşmesini sağlayarak insanlarımızın can güvenliğini sağlaması gerekir. Bizler DEM partisi olarak bu yıkılmayan binaların yıkılıncaya kadar takipçisi olacağımızı ve her zaman halkımızın yanında olup, bu mücadelemize devam edeceğiz. “

                                                                                         

DEM Parti Şanlıurfa