Demirkol: Suçların temelinde ekonomik problemler var

TAKİP ET

Şanlıurfa'da baro başkanlığı, baro başkan yardımcılığı ve 25 yıldır mesleğini yapan Avukat Yahya Demirkol, kentte en çok görülen davaların mali suçlar olduğunu kaydetti. Bu suçların temelinde ekonomik problemler olduğuna dikkat çeken Demirkol, bu konuda topyekün bir mücadele verilmesi gerektiğini söyledi.

25 yıldır Urfa’da serbest Avukatlık yapan ve çeşitli sivil toplum örgütlerinde yer alan Baro Başkanlığı, baro başkan yardımcılığı ve baro genel sekreterliği yapan tecrübeli avukat Yahya Demirkol kentte en çok işlenen suçları aktardı. Demirkol, Şanlıurfa’da hırsızlık, gasp ve karşılıksız çek suçları gibi davaların sıkça görüldüğünü söyledi. Bu etkenlerin temelinde ise ekonomik problemlerin olduğuna dikkat çekti.

 

Mali suçlar ilk sırada yer alıyor

“Urfa Cumhuriyet Başsavcılığının dosyalarına baktığımızda hangi suçların ne oranda oldukları belli” diyenAvukat Yahya Demirkol, sözlerine suç tiplerinden ve Urfa’nın yapısından başlayarak şunları aktardı, “Yaklaşık 3 milyona yakın nüfusumuz var Suriyelerle birlikte. En genç nüfusa sahibiz doğum oranlarının en çok olduğu il Urfa ve Şırnak. Genç nüfus ekonomik olarak büyümede bir potansiyelken aynı zamanda da zarar. Özellikle Suriyelilerin kent yaşamına dâhil olmasıyla birlikte tabi kent de büyük bir sorun oluşturulmuştur. En çok suç tipleri mali suçlardır.  Hırsızlık, gasp, karşılıksız çekler suçları çok ciddi oranda Urfa da işlenmektedir. Çünkü Urfa ekonomisi iyi olmadığı ve genç işsizliğin de fazla olması nedeniyle mali suçlar çok fazla.” dedi.

 

Uyuşturucu kullanımı ve madde ticareti ikinci sırada

Hırsızlık ve gasp suçlarının yanında en çok görünen diğer suçlar uyuşturucu kullanımı ve madde ticareti diyen Demirkol madde ticaretinin inanılmaz bir derecede yaygın olduğunu vurgulayarak, “Cezaevlerinde gerek hükümlü olarak gerek tutuklu olarak pek çok kişi bu suçtan bulunmakta ve pek çok kişide gene madde kullanımı suçundan yargılanmaktadır. Bana göre, bu kentin suç oranında en çok üzerinde bulunması gereken konu madde kullanımıdır. Çünkü madde kullanımı tek başına kalmakla kalmıyor madde kullanımında bulunan genç kişi onun yanın da başka suçlara da itilmekte o maddeyi bulmak için paraya da ihtiyacı var parayı bulmak için de yasa dışı işler yapma gereğinde bulunuyor. Zaten psikolojisi iyi olmayan, iradesi hâkim olamayan gençlerimiz bu sefer hırsızlık gibi, gaspçılık, dolandırıcılık pek çok suça bulaşmaktadır. Yani bir suç tek bir suçla sınırlı kalmıyor beraberinde diğer suçları da getiriyor. Bu suçların en ciddisi ve en problemlisi, hem ciddi boyutta insana zarar veriyor hem toplum yaşamına ve sağlığına zarar veriyor. Madde kullanımı hem suç oranını artırıyor hem de toplumu ciddi oranda rahatsız eden bir boyutta. Bana göre madde ile ilgili her konuda mücadele çok önemlidir.” İfadelerini kullandı.

 

“Suçun temelinde yatan etkenleri irdelemek gerekiyor”

“Madde kullanımı ve ticaretini suç bazında incelediğimiz zaman net bir sonuç ortaya koymamız çok zor” diyen Avukat Demirkol sözlerini şöyle sürdürdü, “Evet, suç ortada ama önemli olan o suç işlenmeden önce o suçun faillileri o suçu işlemeden neler yapıyordu. Bana göre, onların konuşulması daha çok kıymetli çünkü suçu önlemezseniz suçu oluşturan sebepleri ortaya koymazsanız suçu oluşturan sebeplerle suça iten sebeplerle mücadele etmezseniz zaten suçluyu engellemeniz mümkün değil. Madde kullanımı bildiğiniz gibi bir bağımlılık o bağımlılıktan kurtulmak sadece psikiyatrik, psikolojik tedaviyle kurtulmak söz konusu olmuyor. Toplumsal bir tedavi toplumun tamamıyla bir mücadele gerektiriyor. Bu konuda Şanlıurfa’da tedavi açısından da ciddi problemler yaşıyoruz,  daha Urfa’da madde kullanımıyla ilgili mücadele merkezi bile yok. Alkol uyuşturucu bağımlılıkla mücadele merkezi maalesef yok. Şehirde bir oluşum var onu hepimiz biliyoruz ama şehrin buna çok ihtiyacı var. En çok suça iten durumla mücadele edilmesi gerekiyor suça iten sebeplerle de mücadele edilmesi gereken en önemlisi ekonomik sebepler gelmektedir işsizlik gelmektedir yani bugün işi olmayan kendine bir hayata oluşturamayan gençler mutlaka bir takım sapkın anormal davranışlara yönelmektedir. Madde kullanımı bu işin en basiti en kolay ulaşabilecekleri ve en kolay yayılacak bir alan.” sözlerine ekledi.

 

Vatandaş hangi konularda mağduriyet yaşayıp sizlere başvuruyor?

Son 5 yıllık meslek hayatında madde kullanımı ve suçlarının artması nedeniyle vatandaşların mağduriyet yaşadığını sözlerine ekleyen Demirkol, “25 yıldır Avukatlık yapıyorum 20 yılı bir tarafa koyalım son 5 yılı bir tarafa koyuyorum. 20 yılda gelen rahatsızlık parmakla gösterilir nitelikteydi madde kullanımıyla ilgili. Son 5 yıldır madde kullanımı her gün daha da artmaktadır. Bizi dinleyen, okuyan Urfalı hemşerilerimiz onlarda bilirler. En yakın çevremizde var,  yani birinci derece akrabalarımızda,  dostlarımızın çocuklarında inanılmaz derecede çok kullanan var. Veliler madde kullanımından çok rahatsız, bana gelen vatandaşlar ya çocuğumu hapse attıralım hapse girsin yakalansın, ben onu şikâyet edeyim belki içeride bu maddeyi bırakır ve bize zarar vermekten vazgeçer. Hırsızlıktan vazgeçer, hakaretten vazgeçer, bakın ben o gençleri suçlamıyorum. Zaten iradesi yok, iradesi zayıf, para bulması gerekiyor o maddeyi bağımlı o bağımlıktan kurtulması için ekonomik, psikolojik ve sağlık desteğine ihtiyacı var. Bu konuda bütün Türkiye ciddi boyutta rahatsız ama bu iş en çok Urfa ve Diyarbakır’da maalesef” şeklinde konuştu.

 

Reddettiğiniz dava oluyor mu?

“Ben savunma reddini doğru görmüyorum çünkü bir avukat profesyoneldir.” diyen Demirkol, “Hukuki destek dosyanın tarafı olmak demek değildir ama Urfa’da tabi iğrenerek, utanarak maalesef ifade edebileceğim suç tipi cinsel suçlardır ve bunun içinde de ensest dediğimiz aile içi cinsel suçlardır. Bizleri çok derinden etkileyen üzen ve söylemekten dahi imtina ettiğimiz suç tipleridir. Toplum olarak gerçeklerle yüzleşmek zorundayız ve maalesef toplumun önemli yaraları cinsel suçlardır. Bunlardan en önemlisi de aile içi cinsel istismardır.”

 

“Aile içi şiddet ve çatışma bizleri etkiliyor”

“Mesela aile içi şiddet, aile içi çatışma bahsettiğim uyuşturucu kullanımı kaynaklı aile içinde ciddi problemler var.” Bu tür olaylar bizi manen etkiliyor diyen Demirkol sözlerini şöyle son verdi; “Mesela insan bir tarafında vazgeçemediği çocuğu ama diğer tarafta mağdur olan baba ve anneleri biliyorum, gelip kendilerini döven, zorlayan, para almaya çalışan, ekonomisini çok ciddi zarara uğratan aile yapısını sarsan eşiyle çocuğuyla ciddi problem yaşayan çok insan biliyorum yani tüm bunlar bizi manen ciddi anlamda etkiliyor.