"Denetim yok! Esnafa destek verilmedi"

TAKİP ET

Lokanta Tatlıcılar köfteciler Odası Başkanı Mehmet Kaçak, Şanlıurfa'da denetimler düzenli yapılmıyor, yöresel yemeklerin tanıtımı yapılmıyor ve kent merkezindeki belediyelerin pandemide mağdur olan esnafa sahip çıkmadığını söyledi. Ayrıca gastronomi için kentin ileri gelenlerinin çalışma yapmadığını da sözlerine ekledi.

Şanlıurfa’da denetimlerin düzenli yapılmadığını söyleyen Lokanta Tatlıcılar köfteciler Odası Başkanı Mehmet Kaçak, belediye başkanlarımıza denetim konusunda defalarca çağrıda bulunmamıza rağmen yapmıyorlar. Denetim görev kutsaldır, herkes görevini yapsın! Tarım il müdürlüğü ve belediyeler bu konuda üstüne düşeni yapmalıdır. Esnaf olarak bizim görevimiz hijyen noktasında üstümüze düşeni yapmamız gerekiyor. Doğru yapılan her adımın yanında olduğumuzu bilmelerini isterim” dedi.

 

“Ehliyetli esnaf denetleniyor ancak ehliyetsiz denetlenmiyor”

Denetimlerin 5 ayda bir yapıldığını iddia eden Başkan Kaçak, yapılan denetlemelerde ehliyetli esnaf denetleniyor ancak ehliyetli olmayanları kimsenin bir şey yapmadığını vurgulayarak şöyle konuştu, “Bu yapılan yanlış denetim memlekete zarar veriyor hiçbir fayda sağlamıyor. Maalesef bu konuda defalarca ifada etmemize rağmen denetim yapacak ne belediye ne ilçe tarımı ortada göremedik. Gönül isterdi ki sadece esnafı değil, bu şehirde herkesin laikiyle görevini yapmasını isterdi. Büyükşehir’de 3 bölgenin 3 belediye başkanı var ve bu 3 başkanımızın görevleri nelerdir o koltukta neden oturuyorlar? Neden denetim yapılmıyor? Bunları görmüyorlar mı defalarca bunu kendilerine ifade ettik ama ne hikmetse, hep hastalığı öne koydular.” ifadelerini kullandı.

 

Pandemi de esnaf mağdur oldu

Kentin turist bölgesi olan Aşağı Çarşı esnafının pandemi süresince en çok etkileyen esnaf olduğuna dikkat çeken Kaçak, Turistlerin en çok uğradığı bu bölgede esnaf bitmiştir. Bu esnafın elinden tutmak lazım. Pandemi sürecinde iş yerlerini kapatan esnaflar oldu. Tekrar açanlarda umduklarını bulmadıkları için açtıklarına pişmanlar. Kira oranları vs. her şeyin fiyatı fahiş oranda arttı. Esnaf mağdur. Aylarca kapalı olan iş yerlerin kirasını kendi cebinden ödedi büyük zararlar gördü” sözlerine ekledi.

 

“3 belediye de esnafa yardım etmedi”

Pandemi sürecinde esnafa destek verilmediğini söyleyen Kaçak, belediyelerin esnafı gezmediği ve koli yardımı yapmadığını iddia ederek sözlerini şöyle sürdürdü, “3 bölgenin 3 belediye başkanı var, soruyorum hangi belediye başkanı esnafı gezmiştir? Hangi odalarla, iş birliği yapmıştır, hangi esnafın derdini dinlemişlerdir, hangi esnafa sahip çıkmışlardır. Ondan sonra çıkıyorlar 10 bin, 20 bin, 30 bin koli yardım dağıttık deniliyor. Peki, Belediye başkanına sesleniyorum, esnaftan kaç kişiye koli yardımı gönderildi. Esnaf kan ağlarken o koliler, kimlere gönderildi bilinmiyor. Keşke gelip bizlere de izah etseler ama 3,4 kişiye verilmişse de yanlış anlatılmaktadır. Bir kredi olayı var, bu kredi veriliyor ama esnaf kazanmasa neyle geri ödeyecek? Bu kredinin birde faizi artacak. Kredinin esnafa bir faydası yok.” diye konuştu.

 

Birçok yerde yöresel yemek bulunmuyor

Urfa Mutfağının zengin olduğunu ve çok güzel yemekleri olduğunu söyleyen Başkan Kaçak sözlerine son verirken şunları kaydetti, “Urfa mutfağı zengin bir mutfak, buna ilişkin çoğu iş yerlerimizde yöresel yemekler bulunmamaktadır. Şimdi dışarıdan gelen turistler diğer illere göre, bizim şehrimizde kebap türleri revaçta olduğu için daha çok ciğer kebabı, patlıcan kebabı, lahmacun, çiğ köfte, bunlar tercih ediliyor. Tabi gönül isterdi ki diğer yemeklerimizin de tanıtılıp geliştirilseydi.  Tanıtım işi şehri yönetenlerden geçiyor. Hep örneklemelerde Antep kıyaslaması oluyor, onlar gastronomi için 5 trilyon masraf yaparken bizler gastronomi için 1 trilyon harcama yapamadık. Bundan dolayı yarışın içerisine giremedik” diyerek sözlerine son verdi.