Deprem ile birlikte stokçular ve hırsızlar vatandaşı vurdu

TAKİP ET

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ile 7,5 şiddetindeki depremlerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 10 ilde OHAL ilan ettiklerini ve bölgelere ilk etapta 100 milyar lira kaynak aktardıklarını ifade etti. Öte yandan Şanlıurfa'da enkaz kaldırma çalışmalarının devam ederken fırınların çoğunun kapalı olması nedeniyle ekmek sıkıntısı yaşanıyor. Valilik, ayrıca fırıncılara ve stokçulara karşı bir dizi tedbirler aldığını açıkladı.

Şanlıurfa’da etkili olan depremden sonra kent genelinde çoğu fırının kapalı olması nedeniyle fırınlarda uzun kuyruklar meydana geldi. Vatandaş soğuk havanın altında saatlerce ekmek almak için bekledi. Ayrıca bazı fırınlarda ekmeğin fahiş fiyattan satıldığı ileri sürüldü. Bu konuda çalışma yürüten valilik tedbirler aldığını stokçular hakkında işlem yapılacağı vurgulandı.

Kent merkezinde 24 saattir enkazlarda arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Bazı vatandaşlar sağ kurtarılırken bazı vatandaşlar şehit olarak çıkarıldı. Özellikle battaniye ve yer sıkıntısı yaşayan vatandaşlar yerel yönetimlere çağrı yaparak destek beklediklerini ifade etti. Valilik ise tespitlerin yapıldığını en kısa sürede eksikliklerin giderileceğini ifade etti.

Öte yandan Şanlıurfa’da son açıklanan verilere göre, 95 vatandaş hayatını kaybederken bin 791’den fazla yaralı olduğu öğrenildi.

“KRİZ MASAMIZI KURARAK İŞİN BAŞINDAYIZ”

Vali Salih Ayhan kriz masasında yaptığı açıklamada, 8 bin personel ile sahada olduklarını ve doğal afetten el birliği ile kurtulacaklarını vurguladı.

Vali Ayhan GAMER kriz masasında yaptığı açıklamada; “8000 personel ile sahadayız Etkin ve aktif bir şekilde ilk depremden hemen sonra kriz masamızı kurarak işin başındayız. Yaşadığımız bu doğal afet karşısında el birliği ile üstesinde geleceğiz. 3 milyon’a yakın nüfüsu olan bu şehirde bina stoku oldukça fazla. Ama tüm birimlerimiz, Büyükşehir Belediyemiz, ilçe belediyelerimiz ve tüm kuruluşlarımızla birlikte hızlıca bir koordinasyon kurarak, vatandaşlarımızı güvenli alanlara yönlendirip, arama ve kurtarma çalışmalarını da etkin bir şekilde yapmaya devam ediyoruz.

BAKAN NEBATİ, ENKAZ ALANLARINDA İNCELEMELERDE BULUNDU

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Şanlıurfa'daki enkaz alanlarında incelemelerde bulundu.

Bakan Nebati, Birecik ilçesinde depremden hasar gören ve yıkılan binalardaki arama kurtarma faaliyetlerini yerinde inceledi. Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan'dan çalışmalar hakkında bilgi alan Nebati, depremden etkilenenlere geçmiş olsun dileklerini iletti.

Nebati, "Ülke olarak büyük bir felaketle karşılaştık. Devletimizin ve milletimizin gücüyle bu felaketi de atlatacağız inşallah. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza tekrardan Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum." dedi.

YANILTICI PAYLAŞIMLARA İTİBAR ETMEYİN!

Özellikle bazı basın ve yayın organları ile sosyal medya platformları üzerinden yanıltıcı paylaşımlar yapılmakta olup, özellikle vatandaşlarımızın bu yanıltıcı paylaşımlara itibar etmemesini istiyoruz. Valiliğimiz koordinesinde Büyükşehir Belediyemiz başta olmak üzere tüm ilçe belediyelerimizin vatandaşlarımıza ekmek ve sıcak çorba dağıtımı devam etmektedir. AFAD ve UMKE ekiplerimiz sahada hemşehrilerimizin ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde karşılamaya çalışmaktadır.

57 BİNA SIKINTILI, 4 BİNADA ARAMA SÜRÜYOR

Toplamda 57 binamız sıkıntılıydı fakat çoğunda durumu düzelttik. Son olarak 4 binamız kaldı. Bu 4 binamızda enkaz altında olan hemşehrilerimiz bulunmakta. Önceliğimiz bu binalarda enkaz altında olan hemşehrilerimizi sağ sağlim bir şekilde kurtarmak. Hemşehrilerimizden sabır ve metanet bekliyoruz. Bu süreci birlikte atlatacağız. Bunların yanında hemşehrilerimizden bize yardımcı olmalarını ve özellikle hasarlı binalardan uzak durulmasını istiyoruz. Belediyelerimiz, kaymakamlarımız gerekli çalışmaları yaparak, spor salonlar, düğün salonları, gençlik merkezleri ve camilerimizi halkımıza açtık. Battaniye, ekmek ve sıcak çorba dağıtımını gerçekleştirerek, vatandaşlarımıza yardımcı oluyoruz. İlimizde hayatı çok fazla olumsuz etkileyecek bir durum söz konusu değil. Bizlerde bugün sabaha kadar kriz merkezimiz de, vatandaşlarımıza sahadaki personellerimizle birlikte yardımcı olmaya devam edeceğiz.Tekrar geçmiş olsun diliyor, ülkemizin ve ilimizin başı sağolsun diyorum” dedi.

“DEPREM BÖLGELERİNDE OHAL İLAN ETTİK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremler hakkında yaptığı açıklamada, "Sadece Cumhuriyet tarihimizin değil, coğrafyamızın ve dünyanın en büyük felaketlerinden biriyle karşı karşıyayız. Şu ana kadar 54 bin çadır, 102 bin yatak ve diğer ihtiyaç malzemeleri bölgeye gönderildi." dedi.

Erdoğan, "Devletimiz tüm kurumları, personeli, aracı, seferberlik ruhuyla felaket bölgelerinde çalışmaya başlamıştır. İlk etapta 100 milyar liralık kaynağı kurumlarımızın emrine tahsis ettik. Acil yardım ve destek faaliyetleri için ilk etapta 100 milyar liralık kaynağı kurumlarımızın emrine tahsis ettik." İfadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Halihazırda 53 bin 317 arama-kurtarma görevlimizle, destek personeli enkaz bölgesinde çalışıyor. Yurt içi ve dışından ekiplerle sayı her geçen saat artıyor. Jandarmamız, binlerce uzman personelinin yanı sıra 26 kargo uçağıyla, Sahil Güvenlik Komutanlığımız gemi ve botlarıyla afet bölgesinde görev başındadır” dedi.

8 BİNİN ÜZERİNDE VATANDAŞ KURTARILDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "3549 vefatımız, 22 bin 168 yaralımız var. En büyük tesellimiz şu ana kadar 8 binin üzerinde vatandaşımızın enkaz altından sağ olarak kurtarılmış olmasıdır." açıklamasını yaptı.

Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: "Bölgeye 1000'e yakın ambulans, 241 UMKE timi ve 2 ambulans uçakta görevli 5 bin sağlık personeli aktarılmıştır. TSK'mız binlerce personelinin yanı sıra 10 gemisi, 54 kargo uçağı dahil tüm imkanlarıyla çalışmalarda yer almaktadır. Bakanlıklarımıza bağlı birimlere ilave, parti ayrımı gözetmeksizin tüm belediyelerimiz yardımları bölgeye göndermektedir." ifadelerini kullandı.

10 İLDE OHAL İLAN EDİLDİ! OKULLAR TATİL EDİLDİ

Erdoğan, "Ülke genelindeki okullarda 13 Şubat'a, afet bölgesindeki okullarda 20 Şubat'a kadar eğitim öğretime ara verildi. Anayasanın 119. maddesinin bize verdiği yetkiye dayanarak OHAL ilan etme kararı aldık. Depremin yaşandığı 10 ilimizi Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi olarak ilan ediyoruz." diye konuştu.

Şanlıurfa Kahramanmaraş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan